” We haven’t been told that our bodies tend to do what they are told if we know how to tell them”- Elmer Green
Stiati ca va puteti antrena creierul?
Stiati ca exista o metoda prin care ne putem antrena creierul astfel incat sa ne imbunatatim starea de spirit, performantele intelectuale sau calitatea somnului, sa ne regasim echilibrul, sa incetinim procesul de imbatranire?
Beneficiile Neurofeedback-ului
Iar pe langa aceste beneficii de care poate oricine profita, exista si o serie de alte utilizari ale antrenamentului creierului in tratarea unor probleme ceva mai specifice, cum ar fi: ADHD/ADD ( hiperactivitate cu deficit de atentie), autism, insomnie, depresie, anxietate, paraplegie, sindrom premenstrual, menopauza, parkinson, sindrom Tourette ( ticuri), balbism ( balbaiala), migrene.
Ce este neurofeedback?
Desigur ca poate va intrebati care este aceasta metoda si daca este ea oare un panaceu universal? Ei bine, metoda se numeste neurofeedback ( EEG biofeedback) si nu, nu este un panaceu universal. Ea este unul dintre instrumentele pe care le pot folosi doar medicii si psihoterapeutii/ psihologii clinicieni pentru a ajuta la imbunatatirea calitatii vietii oamenilor si la reducerea semnificativa a intensitatii simptomelor.
Ce este antrenamentul creierului prin neurofeedback?
Pe scurt, deoarece ar fi foarte multe de spus, este vorba despre capacitatea creierului de a invata si de a se auto-corecta. Astfel, are loc masurarea activitatii electrice a creierului ( prin plasarea a 3-4 electrozi pe cap putem sa citim activitatea cerebrala) si prezentarea acesteia aceluiasi creier, folosind semnale audio, video si tactile, in scopul corectarii activitatii cerebrale. Creierul „se vede” pe sine si se auto-regleaza. Rezultatul? Un creier echilibrat, o stare de claritate, liniste si relaxare- conditie fundamentala in orice vindecare.
Este o metoda noua?
Nu, nici vorba. Studii medicale se fac de peste 60 de ani, iar neurofeedback-ul se foloseste inca din anii 1980. Abia recent, insa,a putut fi explicat mecanismul prin care acesta produce modificari asupra creierului prin descoperirea neuroplasticitatii ( capacitatea creierului de a se modifica ). Dupa confirmarea acestui principiu fundamental si foarte important, tehnologiile ce il au la baza au fost explicate si recunoscute ca avand fundament stiintific.
Eficienta neurofeedback-ului
Recent, insa, au aparut din ce in ce mai multe studii ce arata eficienta neurofeedbackului in cazul copiilor cu ADHD ( in 2012, Academia Americana de Pediatrie a aprobat terapia prin biofeedback ca avand gradul unul – cel mai inalt grad de evidenta clinica in eficienta tratarii ADHD). Avantajul cel mai important este lipsa efectelor secundare ( de orice fel dar mai ales al celor pe care il au medicamentele).
De asemenea, studii si mai recente arata ca neurofeedbackul ajuta la imbunatatirea efectelor terapiei ABA in autism. Sau a reducerii semnificative a durerii cronice in paraplegie inca de la prima sedinta ( https://www.researchgate.net/publication/283048386_The_mechanism_of_neurofeedback_training_for_treatment_of_central_neuropathic_pain_in_paraplegia_a_pilot_study– acesta este doar unul dintre sutele de studii stiintifice) si multe altele care arata foarte clar eficienta acestei metode.
Deoarece creierul este un organ atat de complex, studiul lui este o preocupare continua a comunitatii stiintifice din toata lumea. Iar neurofeedback-ul este o parte a acestei preocupari, tocmai datorita efectelor pozitive ce se obtin in urma utilizarii acestei tehnologii revolutionare.
Neurofeedback și dependențele ( resursă aici)
”Legătura dintre dependență și creier
Indiferent de greutatea și înălțimea ta, întregul corp este reglat de aproximativ trei kilograme de masă ce se afla in capul tau. Creierul este format dintr-un sistem complex de circuite încărcate cu informații. Substanțele din creier care dau dependențe confundă și schimbă circuitul. Imaginați-vă un oficiu poștal central, ca un reper vizual. Ați vedea că oamenii trimit, primesc și procesează informații importante, care sunt vitale pentru buna funcționare a companiei. Acum imaginați-vă un bandit care intră și forțează vechiul sistem transformandu-l într-un sistem ineficient și disfuncțional. Acest bandit este o substanță care dă dependență.
Substanțele care creează dependența în creier participă adesea la comunicarea durerii și la sistemul de recompensare al creierului. Multe dintre acestea determină eliberarea dopaminei, care apoi inundă circuitul sistemului de recompense cu mesaje plăcute. Utilizatorul este transformat într-un căutător al plăcerii. Creierul își reamintește acest eveniment și trimite mesaje utilizatorului pentru a continua să utilizeze medicamentul/ substanța ca parte a însăși supraviețuirea sa.
Ca reacție la creșterea dopaminei, creierul compensează cu mai puțină dopamină sau printr-o reducere a numărului receptorilor de dopamină. Această procedură este cunoscută sub numele de toleranță la substanță a utilizatorului. Acest proces poate determina utilizatorii să nu aibă plăcerea sănătoasă care exista înainte de consumul de substanțe pe termen lung.
LA CE SĂ VĂ AȘTEPTAȚI?
Terapeutul ( numit și neuroterapeut) pune întrebări despre simptomele individuale, istoricul tratamentului și stilul de viață, înainte de prima sesiune de neurofeedback. Înainte de fiecare tratament, persoana va continua să îi ofere terapeutului informații despre simptomele sale, ceea ce îi permite acestuia să monitorizeze îmbunătățirile în timp.
Terapeutul conectează electrozii de la un echipament EEG pe cap, la începutul fiecărei sesiuni. Acestia măsoară activitatea electrica a creierului. În funcție de pacient și de sesiune, numărul de electrozi este diferit. Electrozii nu dăunează și nu sunt o sursă de alimentare. Ei măsoară doar activitatea creierului. La începutul sesiunii, pe un ecran va apărea o scanare în timp real a undelor cerebrale ale persoanei.
Un program interesant sau alți stimuli pot fi folosiți pentru a încuraja creierul în diferite moduri în a procesa informațiile pe durata neurofeedback-ului. Poate fi implicată muzică, un singur ton sau sunete care se opresc și încep brusc. Feedback-ul EEG arată cum stimulii întrerup, schimbă sau măresc activitatea creierului, pe măsură ce creierul răspunde la stimuli.
Neurofeedback-ul este o terapie sigură și eficientă, care utilizează controlul neurologic pentru a vă ajuta să construiți activități cerebrale mai armonioase, care implică un model echilibrat de undă cerebrală de frecvență medie până la înaltă. Stai confortabil pe un scaun în timpul unei sesiuni de neurofeedback și te bucuri de imagini și sunete placute.
”
Cum va mai ajuta neurofeedback-ul?
In afara de ADHD si autism, Neurofeedback-ul se dovedeste un instrument eficient in terapia:
- dependentelor ( de tutun, alcool, droguri, mancare s.a.)
- anxietatii
- depresiei
- tulburarilor de alimentatie
- stres post traumatic
- insomnie
- atac cerebral
- fobii
- migrene
Produsele și serviciile prezentate în cadrul acestui targ online sunt oferite și administrate exclusiv de către expozanții noștri. Ne străduim să asigurăm exactitatea și actualitatea informațiilor furnizate, însă nu ne asumăm responsabilitatea pentru eventualele erori sau omisiuni în descrierea produselor și serviciilor expuse.
Te rugăm să reții că prețurile, disponibilitatea și caracteristicile produselor și serviciilor pot fi supuse unor modificări fără notificare prealabilă din partea expozanților. Înainte de a face o achiziție, îți recomandăm să verifici cu atenție detaliile oferite de către expozant și să te asiguri că sunt conforme cu așteptările tale.
Orice tranzacție efectuată în cadrul acestui târg online este exclusiv între tine și expozant. Nu ne asumăm responsabilitatea pentru calitatea, livrarea sau orice alt aspect legat de produsele și serviciile achiziționate.
Prin utilizarea acestui site și efectuarea unei comenzi, îți exprimi acordul cu termenii și condițiile stabilite de către fiecare expozant în parte. Îți recomandăm să consulți politica de confidențialitate și termenii și condițiile de utilizare ale site-ului expozantului înainte de a finaliza o tranzacție.
Îți mulțumim pentru înțelegere și îți dorim o experiență plăcută în cadrul targului nostru online.