În timpul perioadelor de criză economică antreprenorii (și statul) ar trebui să urmărească salvarea propriei afaceri, dar în același timp să facă eforturi de a-și sprijini și comunitatea: fără clienți, afacerile nu există.
Un instrument care poate fi util antreprenorilor în atingerea scopurilor precizate este oferit de Legea nr. 76 din 16 ianuarie 2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
Articolul nr. 80 al acestei legi prevede că angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă în cuantum de 2.250 lei. De aceeași sumă beneficiază și angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap. În această din urmă situație, suma menționată se încasează pe o perioadă de 18 luni.
Sunt excluși de la aplicarea prevederilor acestei legi
- angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ;
- angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncă cu absolvenţii instituţiilor de învăţământ, cu excepţia situaţiei în care pentru persoanele respective au fost încheiate contracte individuale de muncă pe perioada vacanţelor, în condiţiile Legii nr. 72/2007, cu modificările ulterioare, indiferent dacă au beneficiat sau nu de stimulent financiar;
- angajatorii la care calitatea de administrator/asociat este deţinută de una sau mai multe persoane fizice sau juridice care au calitatea de administrator/asociat la alţi angajatori care au beneficiat de cel puţin una dintre facilităţile menționate, pentru persoanele în situaţia cărora raporturile de muncă cu angajatorul care a beneficiat de facilităţi au încetat prin demisie sau ca urmare a acordului părţilor, conform prevederilor legale, în ultimii 2 ani;
- angajatorii care la data solicitării acordării măsurii de stimulare a ocupării forţei de muncă se află în situaţia de insolvenţă, în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare specială, care au activităţile suspendate sau restricţii asupra acestora.
Absolvenţii pot fi încadraţi în muncă în condiţiile de mai sus o singură dată pentru fiecare formă de învăţământ, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor. În sensul acestei legi, prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.
În plus față de indemnizația precizată mai sus, angajatorul poate beneficia inclusiv de recuperarea cheltuielilor realizate cu pregătirea și perfecționarea profesională a persoanelor angajate cu respectarea prevederilor legii în discuție.
Angajatorii care au beneficiat de prevederile legii, sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 18 luni de la data încheierii, în caz contrar fiind nevoiți să restituie întreaga sumă încasată, cu excepția situațiilor în care raporturile de muncă încetează din alte cauze decât acordul părților, concediere pentru motive care nu țin de persoana salariatului, salariatul nu corespunde profesional postului pe care a fost angajat, nulitatea contractului sau încetare ca urmare a reintegrării unui angajat pe același post, în baza unei hotărâri judecătorești.
Angajatorii care menţin raporturile de muncă sau de serviciu cu absolvenţii și ulterior expirării celor 18 luni, beneficiază pentru fiecare an de continuare a raporturilor de muncă sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuţiei asiguratorii pentru muncă datorate de angajatori pentru aceste persoane şi virate, conform legii, pe o perioadă de cel mult 2 ani de la data expriării celor 18 luni.
Prin urmare, în măsura în care considerați că afacerea dvs. ar putea fi ajutată de prevederile legii discutate, vă invit să analizați cu atenție balanța beneficii / dezavantaje.