Soluţii de optimizare fiscală în domeniul TVA
Taxa pe valoare adăugată este un impozit pe circulaţia mărfurilor, un impozit pe consum care trebuie adunat și colectat în statul în care are loc consumul final.
Taxa pe valoare adăugată se cuvine statului, contribuabilul are rolul numai de a-l colecta şi de a achita la bugetul de stat a diferenţei dintre taxa colectată aferentă facturilor emise şi taxa dedusă aferentă facturilor primite.
Cotele de TVA în România în prezent sunt 0%, 5%, 9%, 19%.
Contribuabilul devine plătitor de TVA în două situaţii:
- Dacă are vânzări sau prestări de servicii sau avansuri facturate la clienți de minim 300.000 lei, devine plătitor de TVA prin efectul legii
- Dacă nu depăşeşte plafonul anual de 300.000 lei, poate deveni plătitor de TVA prin opțiune (recomandat dacă majoritatea clienților sunt plătitori de TVA).
Sursa poza: https://pixabay.com/photos/money-profit-finance-business-2696228/
Soluții de optimizare fiscală în materie de TVA
Soluţiile de optimizare propuse pentru optimizarea în materie de TVA sunt următoarele:
- Entitățile care au clienți finali persoane neplătitoare de TVA ar trebui să fie neplătitori de TVA pentru a avea preţuri competitive cu concurenţa neplătitoare de TVA, pentru un flux de numerar optim şi pentru a nu-şi diminua marja de profit cu costul TVA-ului de plată la bugetul de stat.
- Societăţile care devin plătitoare de TVA pe parcursul desfăşurării activităţii, pot ajusta TVA-ul în favoarea sa pentru stocuri existente în patrimoniu la data înregistrării în scop de TVA.
- Contribuabilul care are o cifră de afaceri anuală sub 2.250.000 lei poate opta pentru a plăti către bugetul de stat TVA la încasare ceea ce înseamnă că se va deduce TVA de pe facturile de achiziții și se va colecta TVA la facturile de vânzări către clienţi doar în momentul în care acestea sunt achitate, respectiv încasate ceea ce ajută la menţinerea unui echilibru al cash-flow-ului acestuia fără a fi obligat să finanţeze din surse proprii a TVA-ului de achitat lunar sau trimestrial la bugetul statului.
- Societatea ar trebui să verifice periodic vectorul fiscal al furnizorilor cu care lucrează pentru a evita derularea relaţiilor economice cu agenţi economici inactivi ceea ce nu îi va permite şă îşi deducă cheltuiala şi TVA-ul achitat către aceştia. În plus, ar trebui să preîntâmpine declararea sa ca inactiv din punct de vedere fiscal de către autorităţile fiscale.
- Contribuabilul ar trebui să evite să nu îi fie anulat codul de TVA pentru că nu va mai avea dreptul de deducere a cheltuielilor şi a taxei pe valoare adăugată pentru achizițiile realizate, și mai mult decât atât, va avea obligația de a plăti TVA colectată la bugetul de stat pentru livrările realizate sau serviciile prestate.
- Societatea poate utiliza ca metodă de lucru livrarea mărfurilor în custodie sau bunuri la dispoziţia clientului pentru a colecta TVA numai când partenerul său va vinde acele mărfuri pentru că acela va fi momentul la care, la rândul său, va factura marfa respectivă.
- Societatea plătitoare de TVA aplică taxarea inversă pentru bunurile care se pretează ceea ce determină optimizarea fluxului de numerar.
- Contribuabilul poate aproviziona pe stoc cu plata la termen într-o anumită perioadă fiscală cu scopul valorificării într-o perioadă fiscală următoare pentru a optimiza fluxul de numerar curent.
- Societatea poate solicita facturi de avans de la furnizori pentru a optimiza fluxul de numerar curent.
- Contribuabilul poate face investiții necesare desfăşurării activităţii economice ceea ce contribuie la optimizarea TVA – ului de plată.
- Contribuabilii din anumite domenii, de exemplu imobiliar, pot achiziționa cu o cotă de TVA (19%) și pot livra cu o altă cotă de TVA (5%).
- Contribuabilul îşi poate împărţi activitatea pe mai multe entităţi înainte de a atinge plafonul de TVA.
- Societatea ar trebui să verifice soluţia optima aplicabilă la vânzarea şi închirierea de imobile fiind posibilă considerarea operaţiunilor ca fiind taxabile sau scutite, iar obligaţiile pot fi de a colecta TVA sau de a aplica taxare inversă.
- Contribuabilii care aparțin aceluiaşi grup, se pot constitui într-un grup fiscal în domeniul TVA-ului ceea ce determină o soluţie de optimizare a fluxului de numerar la nivel de grup.
Cu ce te poate ajuta un consultant fiscal?
Un consultant fiscal te poate ajuta să identifici şi să aplici cele mai bune soluţii de optimizare fiscală pentru afacerea ta astfel încât aceasta să fie protejată pe termen lung şi să îşi utilizeze resursele în mod eficient.