Investițiile propovăduiesc venitul fără muncă sau independența și, de cele mai multe ori, sunt văzute doar ca: afacere proprie, imobiliare sau piață de capital.
Așa cum curcubeul are mai multe nuanțe, așa și investițiile au: diversificare. Diversificarea presupune să ai mai multe vehicule cu care să ajungi la independența financiară, la venitul fără munca activă. Până acolo ai nevoie de perseverență.
Bineînțeles, în momentul în care iei decizia să investești, stabilești scopul și cauți vehiculul potrivit.
De cele mai multe ori se pleacă de la bani și se ajunge la concluzia: nu am bani de investit. Însă, pune pe hârtie ce iți dorești, ce sume necesită și alocă 10% din venitul tău.
Astfel, vei ajunge să strângi suma necesară. Caută și vei găsi vehiculele care te duc mai aproape de capitalul necesar pentru afacere, imobil; acele investiții sau obiective pe care le ai și necesită mai mulți bani.
Caută capitalizarea!
Ce reprezintă capitalizarea?
Reprezintă puterea multiplicării. Banii tăi alocați primesc o dobândă, din ce în ce mai mare odată cu trecerea timpului pentru că în următorii ani dobânda se depune atât la banii depuși de tine, cât și la dobânda primită.
Dobândă capitalizată a fost numită de Albert Einstein a opta minune a lumii. De ce? Dobânda la dobândă îți generează un cont mai mare decât ai alocat, ajungând să depășească suma depusă.
Folosește timpul!
Cum poți folosi timpul în favoarea ta?
Alocând constant bani, investindu-i și an de an primind dobândă, respectiv dobânda capitalizată. Astfel soldul tău crește de la sine, odată cu trecerea timpului. Dacă sumele nu sunt mari, atunci timpul alocat va trebui să compenseze suma depusă.
Ai răbdare!
În ideea de a folosi timpul este necesară răbdarea. Poți începe să lucrezi la ceva și înainte să ajungi să realizezi te retragi, de fapt, nu ajungi să realizezi nimic. Același lucru se întâmplă și cu o investiție care este profitabila însă nu i-a fost alocat suficient timp: nu ajunge să fie o investiție, ci o cheltuială. Poate ai auzit des că investiția aceea nu este bună, nici cealaltă nu este bună și niciuna ajunge să nu fie bună, pentru că nu i-a fost alocat timpul necesar, nu a fost folosită la adevărata sa valoare.
Nimic nu se poate realiza fără muncă!
Banii se câștigă prin muncă. Profitul se câștigă tot prin muncă. O afacere necesită a investi timp, bani și energie pentru a aduce profit. Însă nu aduce profit imediat. Contează domeniul în care activează afacerea. Există domenii în care profitul vine din primele luni, dar și investiții care profitul vine în următorii ani.
Risc!
Riscul este prezent nu doar în investiții, ci în tot ceea ce facem.
Există riscul de a nu mai avea un loc de munca sau să nu mai funcționeze afacerea pentru că s-a întâmplat ceva în economie, a apărut o nouă lege și totul a picat. Î
n imobiliare, în momentul în care investești poate apărea o majorare a impozitului, o lipsă a chiriașilor și investiția nu mai este dintr-o dată profitabilă sau doar într-o anumită perioadă.
Pe piața de capital dacă investești într-un bun care la un moment dat nu mai este cerut atunci banii sunt pierduți sau poate într-o perioadă nu mai există cerere, atunci riscul este să încasezi un profit mai mic.
Ce este de făcut: în ce investim?
Investim, așa cum afirmam la început, diversificat. Alegem să alocăm sume mici de bani în timp și investind în mai multe, iar dacă una are risc într-o perioadă de a genera un profit mai mic, celelalte produc suficient astfel încât să acopere scăderea.
Investind în domenii pe care le cunoaștem, investind cât ne permitem și alegând acele domenii care sunt nespeculative (investiții care se bazează pe nevoile de baza ale oamenilor, nu pe dorințe) și cât mai variat: în mai multe domenii profitul este cel scontat.
Dacă nu îmi permit să investesc?
Dacă nu îți permiți, atunci le iei pe rând, în funcție de prioritate și de interes. O investiție care nu necesită sume mari de bani sunt investițiile în piața de capital și cea mai accesibilă este cea prin plasamenete financiare, produse financiare care te ajută să iți formezi o opinie cu privire la modul în care funcționează investițiile și poți alege să mergi apoi la drum cu o afacere care să iți ofere posibilitatea să ”lucrezi pentru tine” și să investești în imobiliare, având un capital mai mare și o evoluție a nivelului tău de investiție și de a lua decizii financiare sănătoase, odată cu experiența celorlalte. Ori poți alege să investești într-o afacere care să nu necesite mulți bani astfel încât să ai banii să faci următoarele investiții. Dacă apetitul tâu către risc este mari, poți achiziționa un imobil prin credit și îl poți închiria. Diferența dintre chirie și rată să fie suficient de mare astfel încât să îți permită o investiție în plus.
Să investesc în mine sau în altcineva?
Se vehiculează ideea: ”investește în tine”. Această expresie transmite mesajul că în momentul în care te apuci să faci ceva, prima dată să investești în tine și în cunoștințele tale astfel încât să ai experiența necesară să poți să produci profitul de care ai nevoie. Însă această expresie poate fi luată ad literam și poate conduce la evitarea investiției în acele instrumente/bunuri (fiind considerate investiție în altcineva).
Conform principiului de investiție diversificată, investiția în propria persoana, cât și în alte bunuri este prioritară.
Este necesar să aloci și timp și bani pentru a te educa, dezvolta și a evolua pentru că odată cu evoluția ta crește și profitul înregistrat. Trebuie să luăm seama de următorul aspect: una fără cealaltă nu funcționează.
Dacă doar investești în tine, ești cel mai bună în domeniul tău de activitate, câștigi foarte mulți bani, dar nu investești, banii se cheltuie. Oricât de mult ai câștiga, vei cheltui pe măsură.
Dacă nu investești și în altcineva, atât cât ai, respectiv să iți cumperi bunuri care au valoare și care se apreciază în timp, atunci investiția în tine este de prisos. Investiția în tine se realizează odată cu investiția în altcineva, adică în bunurile pe care tu ajungi să le deții și să le lași poate altcuiva să le administreze. Pentru a dubla profitul, este necesar să investești și în tine, în cunoașterea acelui domeniu.
Viața financiară nu se desparte de viața relațională, de viața profesională și de cea familială. Viața financiară este o ramură a existenței; face parte din noi, iar noi avem datoria în raport cu noi înșine să investim, să evoluăm. Odată ce am adus valoare în viața noastră, vom crea valoare în jurul nostru și vom contribui la bunăstarea întregii comunități.