Ce înseamnă educaţie?
Conform dicţionarului definiţia cuvântului este: Fenomen social fundamental de transmitere a experienței de viață a generațiilor adulte și a culturii către generațiile de copii și tineri, abilitării pentru integrarea lor în societate.
Ori, dacă vorbim despre “integrare în societate”cu siguranţă vorbim şi despre cum câştigi bani şi cum rămâi fără ei (într-un timp mult mai scurt şi cu un efort mult mai mic). Despre comerţ şi marketing. Despre carduri, economisire şi creditare. Într-un cuvânt bine cunoscut: afaceri.
Educație antreprenorială copii
Educaţia copiilor în “ale afacerilor” nu înseamnă învăţarea copiilor cum să pună pe picioare o afacere ci ce reprezintă ea. Cine știe, posibil ca 1-2 copii dintr-o sută să aibă o idee din care ar putea câştiga bani.
Am întâlnit câţiva: Mihai iubitorul de obiecte vechi, visează să deschidă un anticariat, Ana pictează în galben şi albastru – fan Van Gogh, se pregăteşte de o expoziţie; fursecuri, o reţetă proprie, deja vândute de Emilia în curtea şcolii, canalul Youtube al lui Luca, citind pentru copii, din cărţile de poveşti. Pe ei cu siguranţă îi ajută în mod concret toate informaţiile, explicaţiile, abordările diferite de business prezentate în cărţile de profil, cum este şi seria “Secretele unui puşti afacerist”. Cel mai probabil însă, la 13 – 14 ani nici procentul ăsta să nu fie real, ci mai mic. Dar toţi cititorii, absolut toţi, vor rămâne cu înţelegeri despre modul în care funcţionează lumea banilor, băncilor, comerţul şi marketingul.
Ce înseamnă o afacere?
Este un puzzle, elementele trebuie combinate în aşa fel încât rezultatul să fie unitar, eficient şi de folos. Adică
- să stabileşti obiective,
- să le urmăreşti cu un plan,
- să aduci imaginaţie, creativitate, analiză şi sinteză,
- şi o echipă potrivită,
- bunul simţ în afaceri şi,
- generozitatea câştigătorului.
Fiecare dintre acestea sunt utile şi la şcoală. Şi acolo avem nevoie de obiective – fie că sunt definite de profesori, de părinţi sau de elevi. Există un plan (cel al lecţiilor, dacă rămânem la subiectul şcoală) care ne aduce pas cu pas spre obiectiv. Analiza şi sinteza sunt necesare rezolvării oricărei cerinţe, iar echipa (profesorul, prietenii cu care ne înconjurăm, părinţii) este definitorie. Apoi, multe minţi luminate, după o viaţă de experienţe, declară sus şi tare că bunul simţ este cea mai importantă calitate a omului.
Dar rămâne de cele mai multe ori în aer, netransmis, neexplicat, neînsuşit, lipseşte total din educaţia copiilor noştri, ceva ce s-a dovedit lucrul cel mai important dintre toate cele înşirate mai sus: învăţarea că cea mai mare mulţumire nu este atunci când îţi cumperi ce ţi-ai dorit, nici dacă ai fi câştigat banii de care ai nevoie pentru această achiziţie. Bucuria pe care o faci celor de lângă tine este MARELE profit al profitului din afacere.
Pentru donaţii către Cavalerii Templieri, angrenați în cruciade costisitoare, biserica catolică promitea un mic stimulent – iertarea unei şeptimi din penitența pentru iertarea păcatelor. Iată deci, generozitatea poate aduce recompensă chiar şi în viaţa de apoi. 🙂
Acestă lecţie, pentru a putea fi înţeleasă corect, toate elementele enumerate ar trebui puse împreună, deoarece acţiunile noastre se leagă şi reprezintă cauza care produce efectul.
Voluntariatul și donațiile
În alte ţări voluntariatul şi donaţiile sunt foarte bine organizate. Dacă spui că vrei să fii voluntar într-o anumită acţiune atunci nu poţi să fii doar uneori, trebuie să te ţii de treabă, indiferent de cât de greu ţi-ar fi la un moment dat. Oamenii bogaţi simt nevoia de un altfel de sentiment de împlinire, peste cel adus de puterea banului – sentimentul venit din a da înapoi societăţii, îmbrăţişând diverse cauze cu care se identifică. Dar aceste acţiuni se nasc, cum spuneam mai sus, din nevoi, iar nevoile sunt născute din educaţia în direcţia filantropiei. O modă inventată, dar a cărui valabilitate durează datorită efectelor ei pentru ambele părţi implicate.
Ne uităm spre aceste ţări cu oarecare surprindere, uneori invidie. Dacă şi la noi cei bogaţi s-ar implica mai mult, pentru toţi ar fi mai bine. Dar nu se întâmplă pentru că nu există o educaţie a generozităţii.
Începuturile se fac în copilărie, apoi prin exemple, prin modele. Să cumperi un echipament medical necesar spitalului din oraş, cum să-ţi răsplăteşti bunicul, să găteşti bunătăţuri împreună cu copiii orfani sau bătrânii singuri, sunt o lecţie de bun simţ, de apreciere, de evaluare corectă, de înţelegere, de prietenie: cu această lecţie rămân copiii la finalul lecturii seriei “Secretele unui puşti afacerist”.
Şi, pentru ca exemplul să fie exemplu, cartea “Sare şi piper” se lansează împreună cu o campanie de strângere de fonduri pentru tipărirea ei în Braille, pentru ca toţi-toţi copiii să citească, chiar şi cei care nu pot decât cu degetuţele, duminică 16 octombrie 2022, de la ora 17:00 la librăria Cărtureşti Verona, str. Pictor Arthur Verona nr. 13-15, Bucureşti
Vezi detalii suplimentare despre lansarea cărții și despre cum poți tu ajuta aici.