John Rawls definește respectul de sine prin două aspecte. Primul se referă la sentimentul valorii de sine a unei persoane, mai exact convingerea că planul său de viață merită realizat. Al doilea sugerează că respectul de sine implică o încredere în capacitatea personală, în măsura în care stă în puterea acelui om, de a-și îndeplini intențiile.
Respectul de sine joacă un rol foarte important în toate ariile vieții, printre care: financiar, carieră, relații. Acesta este o componentă a stimei de sine asociată cu o conduită morală, distinctă de performanță și stimă de sine socială.
Mi-au plăcut tare mult spusele unui psiholog, în anul 1998, consemnate în Journal of dental technology: “Nu vom fi respectați până nu ne respectăm pe noi înșine, nici nu merităm să fim respectați până nu ne respectăm pe noi înșine. Din acest motiv, consider că ar trebui să ne revizuim propriul comportament și să-l evaluăm cu respect pentru sine.” Acesta era supărat că după mulți ani de muncă în cadrul unei asociații de psihoterapie nu i se acordau meritele cuvenite. Prin urmare, a decis să renunțe la calitatea de membru.
E necesar să ceri respect prin cuvinte, atitudine, comportament! Și am să-ți spun un mic mare secret: respectul prinde contur începând de la cum gândești despre tine. Cât de mult îți prețuiești propria persoană, îți recunoști valoarea se va reflecta în exterior. Vei transmite celor din jur atât verbal, cât și non-verbal dragostea pe care ți-o porți. Oamenii îți vor acorda, în mare măsură, respectul pe care tu însăți ți-l acorzi.
Cât despre domeniul financiar, prejudiciile sărăciei pot fi privite că patologii ale respectului de sine. Oamenilor cu posibilități materiale scăzute le lipsește încrederea că au drepturi, ei simt o slăbiciune referitor la contribuția în societate. Experiențele de marginalizare, neputință, anxietate și, mai ales, rușine însoțesc sărăcia economică.
Sursă poză: Pexels
Metode prin care să îți îmbunătățești respectul pentru propria persoană
Și cum teoria nu ajută dacă nu este pusă în practică, îți pun la dispoziție câteva metode prin care să îți îmbunătățești respectul pentru propria persoană, implicit stima de sine.
Pornim de la conștientizare, punându-ți întrebarea: cum mă tratez pe mine însumi? Te poți raporta la corp, psihic, situații, etc. Ia-ți timpul necesar de gândire, reflectează și fii în poziția de observator. Un pix și o foaie pe care să notezi ți-ar prinde bine.
Acum că ți-ai făcut o idee despre cum te tratezi, continuăm cu următoarele etape.
Având în vedere că ne putem controla gândurile, fă curățenie printre ele ca într-o grădină. Când te surprinzi că ai un gând pozitiv despre tine udă-l și ajută-l să crească, iar când intervine unul negativ taie-l și aruncă-l. Necesită exercițiu, mai ales că predispoziția omului este să gândească negativ.
Petrece timp cu oamenii care te fac să te simți bine în pielea ta.
Spune-le celorlalți ce îți place la ei (în felul asta îi ajuți să gândească pozitiv).
Când primești un compliment pur și simplu, mulțumește (fără a invoca diverse scuze).
Dacă simți că ești îngrădită în orice fel, impune limite exprimând clar și concis ceea ce îți dorești! Fiecare om are anumite granițe menite să-l protejeze psihic, cât și fizic.
Spune ceea ce gândești și asumă-ți consecințele care se vor întâmpla după aceea. Fii loială adevărului din interiorul tău. Alegi să plătești prețul pentru cine ești sau prețul pentru înăbușirea propriului sine?
Avem nevoie de disciplină și totodată de compasiune pentru noi înșine. Suntem aici să evoluăm, iar fiecare face asta în ritmul propriu. Acordă-ți timpul cuvenit, plus respectul meritat pe deplin!