Luptă cu stresul zilnic
Fotografia de mai sus mi-a adus aminte cât de important este să facem lucruri doar pentru noi, împotriva stresului. La 35 de ani am luat câteva lecții de enduro. Eram într-o perioadă foarte stresantă și nu reușeam deloc să mă relaxez, să mă bucur de lucrurile bune pe care le aveam sau care mi se întâmplau. Când eram liberă mă simțeam ca un sac de cartofi care nu poate fi îndoit. Eram ca într-o transă catatonică. Totul trecea pe lângă mine de parcă nu s-ar întâmpla. Și îmi era foarte greu să mă concentrez pe prezent. Trăiam doar cu grijile trecutului și viitorului. Eram năpădită, copleșită de regrete și temeri legate de viitorul și viața mea. Așa că mi-am împlinit o nebunie care a dat cu mine de pământ la propriu și la figurat. 😁 Orele de enduro m-au trezit la realitate, mi-au redat plăcerea de a trăi și m-au ajutat să pun pe hold grijile și fricile. Iar pe măsură ce învățam să sar cu KTM-ul pe dealuri, stresul a început să se disipeze.
Așa că îți spun și ție, dragă, antreprenoare, nu merge pe autostradă cu viteza a doua! Vei ajunge foarte târziu la destinație sau nu vei ajunge deloc pentru că vei strica mașina.
La fel este și cu stresul. Îmi imaginez munca sub stres continuu ca mașina care rulează pe banda de viteză a autostrăzii cu maximum 20 la oră. Ți se pare că nu mai ajungi niciodată la destinație, timpul se dilată, începe să te doară și piciorul ținut mult timp în aceeași poziție, pe accelerație, ceilalți șoferi te presează din spate cu flesh-uri și claxoane pentru că ei pot merge mai repede. Imaginează-ți și tu cum se simte corpul tău dacă-l ții constant sub efectul stresului, anxietății sau cum vrei să-i spui acestei stări care te ține încordată și-ți taie elanul și creativitatea. Când funcționezi doar condusă de stres, și nu reușești sa adaptezi viteza la condițiile de trafic, ești mai puțin productivă și s-ar putea ca, pe traseu, să te împotmolești pentru că vei fi copleșită de emoțiile negative.
Un studiu global (Qualtrics) arată că starea mentală a 42% din oameni s-a deteriorat în timpul pandemiei. Concret, 67% au declarat că sunt mult mai stresați decât înainte, 57% se simt mai anxioși, 54% sunt epuizați din punct de vedere emoțional, 53% au declarat că sunt triști, 50% sunt iritați, 28% au probleme cu concentrarea, 20% din ei au declarat că le ia mai mult timp să-și finalizeze sarcinile de serviciu, pentru 15% este tot mai greu să gândească, iar 12% sunt presați să jongleze cu responsabilitățile pe care le au în viața personală și profesională.
Pași pentru reducerea stresului în antreprenoriat
Îți scriu aceste rânduri ca să-ți dau un imbold, să-ți reamintesc că tu ești cea mai importantă persoană din viața ta și că dacă tu nu ai grijă de tine, alții s-ar putea să nu o facă. Și ai la îndemână câteva trucuri naturale, gratuite, la care poți apela:
- Fă sport. Un antrenament de doar 20 de minute ajută partea creierului responsabilă cu memoria și învățarea.
- Dormi suficient. Somnul ajută la formarea memoriei și stării de bine.
- Mănâncă sănătos. Anumite alimente ajută memoria pe termen mediu și lung (De exemplu: pește gras, broccoli, afine, ceai verde, semințe de dovleac) .
- Nu te izola de oameni. Conexiunea socială îți declanșează în corp un cocktail de substanțe chimice care îți schimba starea de spirit în bine și îți crește încrederea în tine.
- Găsește-ți un hobby. Îți va distrage atenția de la tine și te vei focusa pe acea activitate, pe prezent (tehnica focusării pe ACUM este cea mai eficientă împotriva stresului și este folosită în terapie și în mindfullness).
Sigur, nu trebuie să te apuci de enduro ca să scapi de stres. Te poți apuca de croșetat, olărit, pictat sau orice altceva îți suscită interesul. Poți bifa pentru tine, și numai pentru tine, măcar unul din cele cinci sfaturi de mai sus. Iar sfaturile nu vin de la mine, ci de la experți în psihologia socio-comportamentală, psihiatri, psihologi, specialiști care studiază și scriu despre fericire, împlinirea la serviciu și viitorul muncii.
Și dacă nu te-am convins până acum că e timpul să faci ceva pentru tine, îți mai dau un exemplu concret despre cum un banal e-mail nepoliticos primit la serviciu îți poate da peste cap bioritmul și felul în care te comporți acasă (cu soțul și copiii), și la serviciu, dacă nu știi să controlezi stresul și emoțiile negative. Potrivit Occupational Health Science, când suntem stresați la serviciu nu reușim să dormim cât trebuie. Iar lipsa somnului atrage după sine o serie de reacții negative. Cercetările făcute de experții University of Illinois arată că și un simplu e-mail nepoliticos poate declanșa un deranj hormonal în mintea și corpul nostru.
Atunci când un cineva primește un mesaj nepoliticos, deranjant, duce acasă stările negative create de mesajul respectiv. Își revarsă nervii sau frustrările asupra partenerului de viață și doarme mai puțin din cauza gândurilor. Lipsa de politețe care-i crează o raicing mind se poate reflecta inclusiv în felul în care are grijă de copii, potrivit studiului realizat la Carleton University. Nu în ultimul rând, din cauza e-mail-ului păcătos, scade productivitatea la birou, dar și disponibilitatea de a-i ajuta pe ceilalți (colegi sau clienți).
Așa că nu mai sta. Fă ceva pentru tine și sănătatea ta mentală chiar de azi! Vei fi bine și acasă și la serviciu. Știu că este greu, mai ales dacă ești antreprenoare la început de drum. Mai ales dacă ai 40 de ani și abia te-ai apucat de business. Nimeni nu vrea să fie în papucii tăi. Dar suntem împreună în lupta asta și vom reuși. Te îmbrățișez! 🤗