A fost o dată ca niciodată, o afacere care a crescut într-o noapte cât altele în 10 ani…și toată lumea o plăcea și toată lumea era interesată să devină partenera sa.
Ce bine ar fi să fie atât de simplu, nu? Ca într-un basm cu feți frumoși și ilene cosânzene. De cele mai multe ori însă povestea este la polul opus. Este vorba de foarte multă muncă și de niste abilități care se dezvoltă și se rafinează în timp.
Am ceea ce trebuie pentru a deveni un antreprenor de succes? E o întrebare la care se gândește orice persoană care dorește să aleagă calea antreprenoriatului sau abia a lansat afacerea. Internetul e plin de idei, s-au scris sute de articole cu tips & tricks, sugestii și sfaturi. Extrem de folositoare toate. Dar… chiar ai abilitățile necesare pentru a avea succes? Și nu ma refer la abilitățile tehnice.
De fapt, întrebarea ar fi – Ești pregătit să fii Făt Frumos, Ileana Cosânzeana, balaurul cu 7 capete și calul înaripat cu stea în frunte, toate la un loc?
Dar înainte de a vorbi despre abilitățile necesare, ar trebui să definim ce înseamnă succesul.
Ce înseamnă succesul pentru tine? Cum arată succesul pentru afacerea ta?
Și pentru că am început articolul cu ideea că afacerea se dezvoltă rapid și are succes peste noapte, te invit să te gândești la poveștile de succes pe care le cunoști. Cum stau lucrurile de fapt?
Dacă e să ne luăm după Jeff Bezos de la Amazon, ‘’succesul peste noapte durează aproximativ 10 ani’’. 10 ani de muncă, încercat, eșuat, reluat și tot așa.
Poate nu e lucrul pe care dorești să-l auzi, mai ales când ești entuziasmat, dar totul se construiește pas cu pas și cu multă răbdare. Trebuie doar să începi și să faci acel prim pas care să asigure că vor urma și alții.
Iar pentru asta e nevoie de curaj. Curajul să începi ceva fără să știi dacă va avea sau nu succes, fără a cunoaște fiecare pas din proces și fiecare etapă din călătorie, ci de multe ori doar pe primii doi-trei. Sau doar primul. Curajul de a ieși din zona de confort și de a te expune unor situații noi, de a fi dispus să crești și tu o dată cu afacerea ta. Cum ar putea nivelul afacerii tale să depășească nivelul tău de dezvoltare personală?
Ce se întâmplă când muncești și muncești și muncești și…lucrurile nu par a se mișca în direcția dorită?
Te gândești că poate nu e ideea cea mai bună, că nu ai făcut tot ce trebuia, că nu ai ceea ce-ți trebuie pentru a fi un antreprenor de succes și…îți vine să renunți! Sau cel puțin să abandonezi ce faci acum și să încerci altceva, altă idee. Il țineți minte pe Făt Frumos? Care avea multe sarcini de rezolvat înainte să primească mâna prințesei? Ei, ce-ar fi făcut el fără determinare și perseverență?
Ajungem acum la calul cel răpciugos care după un făraș de jăratic se transformă într-un adevărat într-un adevărat armăsar înaripat.
Investiți și în voi, nu numai în afacerea voastră.
Orice vă poate ajuta să creșteți – cărți, cursuri, conferințe și mai ales coaching și mentorat. Și nu uitați să vă înconjurați de oameni de la care aveți ce învăța. O convingere puternică pe care o am și după care m-am ghidat mereu este că cea mai importantă investiție o facem în noi înșine. Știu sigur că nu mă voi opri niciodată din a investi în mine și în creșterea mea.
Dar balaurul cu 7 capete căruia de fiecare dată când ii era retezat un cap, creșteau două în schimb?
Dezvoltă o mentalitate flexibilă, deschisă către nou și în felul acesta vei putea să depășești mai ușor provocările și să le privești ca pe niște oportunități de învățare și creștere. Întotdeauna repoziționarea, schimbarea perspectivei va aduce cu sine noi oportunități.
Din când în când, ascultă-ți copilul interior și ia de la el ceea ce are mai de preț de oferit – curiozitatea și creativitatea. Ele sunt cele care te vor ajuta să aduci mereu un suflu proaspăt, să eficientizezi, să inovezi, să te diferențiezi, nu doar să rămâi pe piața ci și să ai succes.
Cultivă-ți gândirea critică și nu te feri sa iei decizii atunci când e cazul. Dar asigură-te că o faci raportându-te la viziunea ta, la ceea ce ai descoperit că înseamnă pentru tine succesul tău și al afacerii tale, la valorile care te animă.
Să-ți dezvolți o afacere e o alegere personală, însă impactul și succesul acesteia nu mai țin doar de tine. Așa că fă cu pasiune ce faci. Pentru ca lipsa de autenticitate se simte. La fel și blazarea sau aroganța. Oferă oamenilor valoare prin produsele și serviciile tale și valoarea pe care o oferi se va întoarce la tine.
Și nu în ultimul rand, ascultă activ. Ascultă-ți clienții, ascultă-ți colaboratorii și mai ales, ascultă-te pe tine. Ce vrei să obții? În cât timp? Ce ești dispus să faci pentru asta? Ce ai nevoie ca să reușești? Care sunt acele abilități pe care trebuie să le dezvolți?
Fii autorul propriei povești de succes!