Am ales să împărtășesc astăzi cu voi o poveste despre stiluri de comunicare, evaluarea acestora prin testări și concluziile mele legate de concluziile lor (răspunsul standard) deoarece vă va ajuta să înțelegeți mai bine cum slăbiciunile devin puncte forte și de ce punctele forte sunt uneori slăbiciuni.
Lipsa de încredere, lipsa de angajament și mai ales lipsa de consecvență sunt subiecte care apar des, mai ales în ultima perioadă în sesiunile de leadership coaching si pentru a explora este nevoie să avem cu toții aceeași înțelegere, motiv pentru care, recomand clienților mei câteva testări a personalității și a stilurilor de comunicare care m-au inspirat și pe mine să le parcurg din nou.
Disclaimer: consider mai oportun să vă dau exemplul meu care cuprinde un test, o analiză dar și opinii personale decât să vorbesc despre clienții mei.
Povestea
Ca să nu o mai lungesc, în urma testării online primesc ”verdictul”: Stilul meu de comunicare este Energetic – așadar sunt o persoană deschisă care se bucură de schimbare. Îmi place să ofer informații, în special pe cele de bun augur și iau decizii rapide bazându-mă pe instinct. Am fler pentru potențial (mie îmi place să îi zic intuiție) și dezamorsez conflictele folosindu-mă de un bun simț al umorului. Îmi place să lucrez în echipă și mă bucur de diversitate.
Dar nu despre asta este vorba ci despre celelalte stiluri de comunicare care fac și ele parte din personalitatea mea.
4 stiluri de comunicare o singură personalitate
Empatic
Energetic
Contemplativ
Comandant
Orice tip de personalitate (analitici, diplomați, santinele, exploratori) cuprinde un set de abilitați de comunicare cu niște minime și maxime până la care se poate merge, însă secretul aici este să ieși din zona de extremă și să permiți echilibrului să se instaleze între stilurile proprii de comunicare.
Echilibrul
ECHILÍBRU s. n.
1. stare a unui corp supus acțiunii unor forțe sau efecte care se anulează reciproc fără să-i schimbe starea de mișcare sau de repaus.
2. (biol.) însușire a organismelor sau a grupurilor de organisme de a se auto reînnoi. ♦ ~ ecologic = stare a unui mediu natural în care compoziția faunei și a florei rămâne aproape constantă.
3. proporție, raport just între lucruri opuse. ♦ ~ de forțe = situație în care mai multe puteri, de tărie aproximativ egală, se echilibrează că influență și dominație în lume; ~ bugetar = stare a unui buget în care veniturile sunt egale cu cheltuielile.
4. (psih.) senzație de ~ = senzație care reflectă poziția și mișcările corpului în spațiu.
5. (fig.) stare de liniște, de armonie, de stabilitate sufletească. (< fr. équilibre, lat. aequilibrium)
Tipuri de echilibru
Echilibrul stabil:
Un obiect este în echilibru stabil atunci când, dacă acționezi asupra lui pentru a-l scoate din echilibru, el revine la poziția de echilibru atunci când nu mai acționezi. Poți să faci experimentul cu o vază de flori: o împingi cu degetul și când retragi degetul, vaza revine la loc!
Ce te faci dacă o împingi peste punctul în care nu se mai poate întoarce?
Echilibrul indiferent:
Un obiect este în echilibru indiferent atunci când, dacă acționezi asupra lui cu o forță pentru a-l scoate din echilibru, el iese din echilibru și rămâne în noua poziție care este tot o poziție de echilibru.
Cu alte cuvinte – O persoană este în echilibru indiferent atunci când orice schimbare vine către sine, va ieși din echilibrul inițial pentru a se adapta fără a fi destabilizat (non-atașament).
Echilibrul instabil:
Un obiect este în echilibru instabil dacă, atunci când acționezi cu o forță pentru a o scoate din echilibru, obiectul va cădea și nu va mai regăsi poziția de echilibru inițială.
Viața unei persoane este în echilibru instabil atunci când, ieșită din zona de confort, persoana se vă destabiliza și nu va mai găsi poziția inițială.
V-am dat aceste exemple inginerești orientate către dezvoltare personală pentru a putea explora voi înșivă cum arată echilibrul în viața voastră și să evaluați în ce măsură metodele pe care le aplicați funcționează.
Dincolo de a-ți dori să îți fie mai bine, dacă ceea ce faci nu te transformă atunci nu faci ceea ce ai nevoie cu adevărat.
Oricare dintre tipurile de echilibru vă utiliza cele mai bune atribute, vă dezvolta lucrul cu celelalte pentru a le transforma în atuuri și a se dezvolta personal.
Dacă ești mândru că ești de încredere, consecvent și că reții informații precum un ”elefant adult”, cu siguranță ai fost cel puțin o dată dezamăgit când cineva nu și-a amintit cu exactitate ceea ce a afirmat la un moment dat în trecut și te-ai simțit trădat. Știu cum e, am fost și eu acolo.
Dacă situația s-a repetat poate ai catalogat persoana ca fiind nedemnă de încrederea și respectul tău, sau poate că nu – și atunci nu este despre tine ci despre ceilalți.
Testele de personalitate sunt variate și le poți găsi cu ușurință pe orice motor de căutare. Eu am început în urma cu 12 ani cu Myers-Briggs Foundation ce are 16 arhetipuri și pe parcurs am observat diferențele.
Ce este interesant în a reface testele din timp în timp este că îți oferă o hartă a transformării personale.
Când am citit cu atenție cele 4 descrieri, am zis – Oau! Destul de conflictual!
Păreau că se ”bat cap în cap” însă după ce am revenit asupra lor am descoperit harta care mi-a arătat că de la un stil de comunicare de Comandant am migrat către Contemplator iar de la Energetic către Empatic păstrând din fiecare părțile bune.
Energeticul s-a liniștit și a învățat să ofere și celorlalți spațiul să se exprime, să fie mai diplomat și să accepte că este în regulă dacă nu înțelege totul pe moment, înțelegerea vă apărea negreșit.
Așa am învățat eu despre răbdare…
Comandantul a învățat că atunci când se creează spațiu pentru că ceilalți să se exprime, presiunea scade și poate gândi mai limpede și numărul oportunităților crește exponențial în timp ce scade, tot exponențial stresul și suferință!
Concluzia
”Energeticul poate fi fericit doar dacă ceilalți în jurul lui sunt fericiți”. Deși poate părea altruist, asta este o povară fiindcă nimeni nu poate face pe altul fericit – este un lucru pe care l-am aflat după ce am epuizat rezervorul de pasiune care mă împingea să ”vorbesc mai întâi și apoi să pun întrebările”.
Fiecare caracteristică are părți de lumină și de umbră, iar ne-stăvilirea fluxului de gânduri a Energeticului îi poate face pe ceilalți să creadă că de fapt ești egoist, nicidecum că îți dorești să fie bine pentru toți!
Partea de umbră a Comandantului este că folosește date concrete și este foarte direct, însă îi lipsește diplomația fiindcă este despre a face, nu despre a simți. Nu este în focusul lui.
Empaticul simte prea multe și apoi interiorizează iar membrii echipei îl pot vedea drept dezinteresat și nepăsător, nicidecum că îi pasă prea mult și nici măcar nu poate să întrebe cum să facă.
Părțile de lumină și de umbră alcătuiesc un tot care este personalitatea noastră.