Când sunt acasă, îmi place să iau o carte, sa mă așez pe fotoliul din fața geamului de la living și să citesc. Lângă mine, pun și un pahar cu limonada sau niște fursecuri. Simt că e o plăcere pe care mi-o permit și un timp pentru mine. Simt că am control asupra timpului și vieții mele.
În 2008, am ajuns la ADRA România și curând aveam să înțeleg că scenariul de mai sus e de fapt un lux pentru care ar trebui sa fiu mai des recunoscătoare. Am intrat în echipă pentru că m-a atras ideea unui proiect de la zero, pe care să-l construiesc și să răspundem unei nevoi: aceea de a oferi un adăpost celor ce nu îl au. Și când spun aceasta, mă refer la mămicile și copilașii care fug din propria casă pentru a-și salva viața.
Am început demersurile pentru constituirea legală a Centrul de primire în regim de urgență pentru victimele violenței în familie – Casa ADRA, în noiembrie 2008. Însă abia anul următor, în aprilie, aveam să încep să descopăr din durerea acută resimțită de cei ce trăiesc abuzul zilnic. Îmi amintesc și acum prima beneficiară: o tânără de 23 de ani, rasă pe jumătate de cap și arsă cu țigara pe brațe. Lovită cu bâta de baseball. 2 fetițe adorabile, până în 4 ani.
Eu, la 23 de ani, eram cu cărțile în brațe, învățam despre filosofia minții și bioetică. La 25 de ani, mă aflam în poziția de a face ceva pentru astfel de cazuri. Eram într-o poziție dominantă, de ajutor. Însă cum era dincolo, de cealaltă parte? De neînțeles!! Cum să faci așa ceva unei persoane pe care spui că o iubești? Cum să o lovești? Cum să o privezi de libertate? Să o maltratezi de față cu proprii copii?
De atunci și până în prezent, am avut în fața mea sute de mămici și copilași care au trecut printr-o astfel de dramă. Un coșmar în care nu există livingul luminat, fotoliul așezat pentru lectura și limonada. Nici alte combinații de relaxare. O afacere nici atât! Sau nu pentru a-ți fi ție mai bine, eventual partenerului.
Mămici și copilași cu sechele psihice și fizice, cu povești de neimaginat. Doamne care au fost private de libertate, iar când au ajuns la noi, în adăpost, nu știau ce să facă cu ea și erau tentate să se întoarcă în captivitate căci acolo știau măcar cum să se poarte. Nu-și dezvoltaseră mecanismele care să le ajute să se bucure, să folosească libertatea. Doamne care primeau tichete sociale pentru a-și cumpăra mâncare și veneau cu pufuleți sau chips-uri căci nu au mâncat niciodată și vroiau să guste și ele, în detrimentul mâncării ce ar fi trebuit să și-o prepare. Doamne care nu aveau copiii diversificați la 5, 6 ani căci resursele familiei erau mult prea scăzute pentru a face acest lucru. Copilași care nu se dezlipeau de piciorul mămicii nici cât să facem o ședință de psihoterapie și căutam variante să stea în apropierea mamei, dar să putem face și intervenție. Adolescenți îndurerați care visau la un destin crunt pentru tatăl lor ca răzbunare pentru nopțile petrecute în cimitir… poveștile nu se termină. Niciodată! Și cu fiecare poveste, îți poți da seama că mintea umană poate născoci metode de tortură infinite. Și în același timp, că răutatea umană nu are limite.
Casa ADRA, un loc de scăpare
Ce le oferim aici sperăm să fie un start pentru ele și minunile lor: adăpost securizat (cu adresă confidențială – nu sunt primite vizite în adăpost, nu au voie să divulge locația centrului pentru a nu se afla în pericol), tichete sociale pentru a-și cumpăra alimente și a-și găti, consiliere psihologică pentru a le ajuta să se echilibreze, să-și înțeleagă povestea, stările emoționale și manifestările fiziologice resimțite în urma traumatizărilor multiple suferite, consiliere socială pentru a-și cunoaște drepturile sociale, a identifica un loc de muncă, a se pregăti pentru un interviu, produse igienico-sanitare, asistență medicală de urgență, îndrumare către un jurist pentru a-și rezolva problemele legale (situația maritală, ordin de protecție, încredințare minori etc.), haine (multe doamne vin la noi fără nimic.
Nu au mai multe perechi de papuci cum poate avem noi, nu au bluze de schimb. Nici măcar șosete sau lenjerie intimă). În funcție de finanțări, încercăm să acoperim și alte nevoi: rechizite pentru școlari, decontare transport (dacă au nevoie să meargă la un loc de muncă pe care l-au identificat), decontare analize medicale + medicamente, cursuri de calificare profesională.
Casa ADRA există de 13 ani. În tot acest timp, am fost aproape de 3552 de beneficiari: unii dintre ei au nevoie de tot pachetul de servicii specializate pe care îl oferim (1015 persoane găzduite), alții au nevoie de îndrumare, de a ști ce variante au, ce pot face, cum se pot proteja (2537 beneficiari consiliați, fără găzduire). Activitatea din adăpost a fost neîntreruptă de la deschidere până în prezent.
La nivelul țării, centrele pentru astfel de cazuri sunt insuficiente. Iar pandemia a mai închis din ele (din cauza dificultăților financiare). Nu e ușor să susții un astfel de centru!
Fiecare caz pe care l-am avut în atenția noastră, fiecare viață pe care am văzut-o transformată ca urmare a perioadei petrecute în adăpost, departe de mediul agresiv, sufocant, ne face să ne luptăm pentru menținerea acestui proiect. Credem că în felul acesta, oamenii din societatea în care trăim vor avea altă viață. Credem că micuții care au trecut pe la noi au șansa de a alege altceva mai departe decât a îndeplini un rol de victimă sau agresor. Chiar și după ce pleacă de la noi, ținem mai departe legătura cu dragii noștri beneficiari. Îi sprijinim cu alte servicii sau produse, astfel încât să nu se simtă abandonate și îngenuncheate de propria neputință. Da, ne sunt foarte dragi fiecare, căci nu doar noi devenim parte din povestea lor de viață, ci și ei își găsesc loc în a noastră. Sunt doamne care mă sună sau le sun după mai bine de 7 ani de la găzduire. Și mă bucur de fiecare progres pe care l-au făcut. Sunt recunoscătoare că m-au păstrat parte din viața lor.
Cros caritabil „Alerg pentru mama”
Anul acesta, organizăm un cros dedicat lor, mamelor și copilașilor care ne trec pragul – pe 6 martie, ora 11.
Asociația AMiCUS România, o asociație de studenți inimoși, voluntari, ne ajută prin organizarea acestui cros. Noi toți avem șansa de a alerga pentru ei, avem șansa să le facem ”alergarea mai ușoară”. Va fi un cros caritabil. Toți banii din donația de înscriere la cros va merge către acești beneficiari. Sau orice alt sprijin financiar sau material.
Astfel, în 6 Martie, la ora 11, se va porni alergarea în 9 orașe din țară, pe trasee pregătite de organizator (Asociația AMiCUS): Arad, Brașov, București, Craiova, Cluj-Napoca, Iași, Pitești, Timișoara, Tg-Mureș.
Dar oricine dorește să contribuie, poate alerga în orice alt oraș, pe un traseu propriu, parcurgând distanța de 2.5 sau 5 km (se va trimite ulterior screenshot din aplicația de alergare; donația pentru un traseu ales de participant este diferită). Am început să primim feedback-uri de persoane ce își doresc să fie alături de noi și să alerge și din afara țării. Acest lucru nu poate decât să ne bucure și să ne emoționeze.
Așadar, hai cu noi! Poate nu ești genul de om alergător, nici nu știi dacă reziști 1 km, cu atât mai mult 2.5 sau 5. Nici eu nu știu cât voi rezista, însă îmi doresc să fiu parte din poveste, să contribui, să trec linia de FINISH pentru ei, mămicile și copilașii care nu au posibilitatea de a-și alege un colț de lectură, de relaxare al lor, acasă. În plus, voi cunoaște o grămadă de oameni noi, iar asta știu sigur cât de mult mă fascinează.
Dacă nu vrei să alergi, dar ceva în tine nu te lasă să treci peste rândurile ce le-ai citit pur și simplu… dacă nu ai știut că ai posibilitatea de a direcționa niște bănuți fără vreun cost efectiv din partea ta (bănuții aceștia merg la stat dacă nu alegi tu unde să meargă), află că ai posibilitatea aceasta: să sponsorizezi 20% din impozitul pe profit.
Ești de puțin timp în domeniul antreprenoriatului și nu poți estima încă?
Vorbește cu contabilul și vezi ce îți permiți. Sponsorizările se scad doar dacă beneficiarul acestora este înscris în Registrul entităților/unităților de cult de la ANAF, iar ADRA România este înscrisă în acest registru. Așadar, sponsorizarea ta este dedusă integral din impozit.
Vrei să știi mai multe sau ai altă idee? Scrie-mi aici: alina.mohorea@adra.ro sau sună-mă: 0740275050.
M-as bucura să ne vedem la cros. Voi alerga alături de soțul și cei 2 prichindei pentru că îmi doresc să știe că, dincolo de viața de bine pe care ei o au, există și altfel de copii pentru care merită să facem ceva.
Dar nu m-am prezentat, așa este? ☺
Sunt Alina, mămică de 2 grămăjoare de iubire și pasiunea mea este omul. Lucrez la ADRA de 13 ani ca psihoterapeut (mai nou și ca fundraiser că deh, nevoia te învață :D) și iubesc provocările. Născocesc idei noi pe care să le testez și ies din zona de confort cât de mult pot. Măcar să trăiesc viața înainte de a mă trăi ea, nu? ☺ Îți mulțumesc că te-ai oprit să-mi citești gândurile. Fie ca viața ta să fie departe de cele descrise, să ai colțul tău de liniște în care să-ți așterni visurile. Parcă a devenit mai importantă acum libertatea, nu?
Mai multe detalii aici:
- Pagina pentru eveniment: https://www.facebook.com/Cros-caritabil-Alerg-pentru-mama-113714204554691
- Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/4766480066738621
- Instagram: alergpentrumama
- Pagina AMiCUS România: www.amicus.ro
- Pagina FB Casa ADRA: https://www.facebook.com/casa.adra/
- Instagram Casa ADRA: casa.adra
- Site ADRA Romania: www.adra.ro (stire despre eveniment aici: https://adra.ro/stiri/alerg-pentru-mama-paricipa-si-tu-la-crosul-caritabil-organizat-de-asociatia-amicus-romania-pentru-victimele-violentei-in-familie-in-parteneriat-cu-adra-romania.html)
- Pagina FB ADRA Romania: https://www.facebook.com/adra.romania
- Pagina Instagram ADRA Romania: adraromania