Aproape 50% dintre femeile-mame mărturisesc că se simt obosite și copleșite. 20% nu au nicio oră liberă pentru ele în timpul săptămânii.
Cuprins
Sănătatea mentală, fizică și emoțională a mamelor din România
Peste 1580 de femei au răspuns studiului despre starea de sănătate mentală, fizică și emoțională a mamelor din România, un subiect încă tabu în România lui 2024. Datele studiului (n.r. – detaliile complete ale sondajului pot fi citite AICI) trag un semnal de alarmă cu privire la situația femeii, în condițiile în care aproape 20% din respondente declară că nu au nicio oră liberă pentru ele în timpul săptămânii.
Totodată, 60 % dintre femeile intervievate recunosc că nu reușesc să își rezerve între 0-3 ore săptămânal, în condițiile în care pe lângă jobul de zi cu zi au declarat că fac încă 30 de ore de muncă săptămânal în casă.
În plus, 48.46% din mame mărturisesc că, în cea mai mare parte a timpului, se simt obosite și copleșite, dedicând peste 30 de ore lunar îngrijirii familiei.
Întoarcerea la job, după concediul de maternitate- un coșmar
O altă problemă pe care au detaliat-o respondentele a fost aceea că întoarcerea la job, după concediul de maternitate, reprezintă de cele mai multe ori un coșmar, mărturisind că nu au avut sprijinul managerului sau al echipei.
Raportul prezentat cuprinde declarații importante pe subiect de la psihologi clinicieni, profesori universitari, experți. Doctorul Cezar dezvoltă și el repercusiunile grave asupra sănătății femeilor, în situația în care nu încep să se prioritizeze și să-și acorde timpul lor.
De ce nu mai apucă mamele din România să își exercite în viață și rolul de Femeie?
O întrebare de un milion de puncte care cuprinde în ea toate valențele acestei lumi, aflate într-o continuă schimbare. Discuția de astăzi este despre toate mamele din România, cele care și-au făcut auzită vocea, dar și cele care suferă în tăcere.
Acele femei care au devenit soții și apoi mame, uitând de propriile lor nevoi. Femei care își dedică viața familiei, fără să se întrebe ce fac și pentru viața lor, pentru liniștea lor, dar și pentru dezvoltarea lor profesională.
Empatice, calde, mămoase, îngrijorate, resemnate, tăcute, gânditoare, obosite, copleșite, mulțumite, puternice. Sunt doar câteva dintre cuvintele care descriu cel mai bine și mai puternic starea unei mame, mereu alta în fiecare zi, în fiecare ceas.
Pe ele, însă, cine le înțelege? Cine le spune o vorbă bună? Cine le încurajează? Cine le dă puterea să meargă mai departe? Cine le ajută să-și găsească ROSTUL? Sunt doar câteva întrebări care care baleiază în jurul condiției de mamă și de femeie în România de astăzi.
Andra Pintican, fondator campanie “Ce Rost are”, mărturisește că își dorește ca acest studiu sa nu fie doar un semnal de alarmă, ci și un imbold spre noi alegeri, pentru cât mai multe mame din România.
“Introducem în studiu și o serie de resurse: programe gratuite, acțiuni ale ONG-urilor sau statului, comunități digitale sau on site din societatea civilă ce oferă sprijin mamelor în diferite provocări ale vieții”, a precizat Andra.
“Ce Rost are Mama în România?” – aduce în atenția societății civile realitățile și provocările complexe ale mamelor din România, care echilibrează multiple roluri
Extrase din feedback-ul a peste 1500 de mame, răspunsurile sondajului cantitativ îmbogățesc acest raport cu o analiză profundă a experiențelor lor, evidențiind dificultățile, precum și starea lor emoțională și mentală.
Prin prisma responsabilității lor cruciale – formarea noilor generații de cetățeni capabili și adaptabili – acest document urmărește să ofere o înțelegere autentică, dar și să inspire acțiuni concrete pentru susținerea femeilor din România, în acest rol esențial societății noastre.
Întrebarea de la care ar trebui să plecăm este una simplă: este corect să încărcăm mamele din România cu responsabilitatea de a modela viitoarele generații, când structurile noastre sociale par să le submineze eforturile și să le ingnore nevoile?
“Acest raport ar putea fi punctul de plecare pentru a reevalua modul în care susținem și valorizăm maternitatea, într-o societate care necesită schimbări fundamentale pentru a îmbrățișa cu adevărat rolul vital al mamelor”, a mărturisit Andra Pintican, fondator campanie “Ce Rost are”, curator și editor raport.
Ce ROST ARE mama în România?
Sănătatea mentală a mamei, sănătatea fizică a mamei, sănătatea emoțională a mamei, sănătatea profesională a mamei, fricile și oportunitățile mamelor din România, consilierea lor psihologică în cazul în care au nevoie, reprimirea și reintegrarea lor în câmpul muncii – sunt câteva dintre temele acestui sondaj-manifest.
Cine a răspuns sondajului nostru?
– 1580 participanți
- 18-25 ani
- 26-35 ani
- 36-45 ani
- 46-55 ani
- 56-65 ani
LOCAȚIA:
- Muntenia / Transilvania/ Moldova /Banat Oltenia Crișana/ Dobrogea Altul/ Străinătate
STAREA:
- Antreprenor / freelancer Full/part-time, on-site
- Full/part-time, hybrid Full/part-time
- Remote/ Revin din CIC CIC
62.40% dintre femeile interogate susțin că rolul care le solicită cel mai mult este cel de MAMĂ
Indiferent de categoria de vârstă, peste 60% dintre respondente susțin că au puțin timp pentru ele.
Observăm, totuși, că generația 45+ își acordă cea mai mică pondere de timp pentru sine, în timp ce generația 26-45 ani își acordă ponderea ce mai mare de timp pentru sine.
Cât de des simți că te odihnești într-adevăr atunci când dormi?
Din răspunsuri reiese că cea mai slabă odihnă pe timp de noapte au declarat-o respondentele care lucrează remote, în timp ce respondentele ce lucrează în antreprenoriat sau freelancing au declarat cea mai bună odihnă cantitativă pe timp de noapte.
Care sunt oare “ingredientele” secrete ale mindsetului de antreprenoriat ce permit le permit respondentelor “luxul” de a se odihni noaptea? Și care sunt oare factorii de stres specifici rolurilor remote, care perturbă, printre alți factori cotidieni, somnul mamelor angajate? – sunt doar câteva întrebări la care vei găsi răspunsul în acest raport.
Cum simți că influențează starea ta emoțională calitatea relațiilor cu copiii tăi?
“Am învățat să îi explic copilului meu ce simt și să nu ascund. Empatizăm.”
“Dacă sunt obosită, sunt irascibilă, ceea ce duce la răbufniri uneori nejustificate. Sau nu îndeajuns de justificate.”
“Stresul resimțit de mine se transmite către toți membrii familiei.”
“Când sunt calmă și liniștită, copilul e fericit. Când eu sunt nervoasă, agitată, și copilul este îl ia pe nu in brate și nu mai cooperează.”
SĂNĂTATEA PROFESIONALĂ A MAMEI – 68.91% au avut experiențele negative la întoarcerea din concediul de maternitate.
În momentul întoarcerii în câmpul muncii, după CIC, cum a fost pentru tine experiența de reintegrare? Cât de susținută te-ai simțit de organizația ta să te reintegrezi?
Rezultatele indică o medie de aproximativ 31.09% pentru experiențele pozitive de reintegrare la locul de muncă și o medie de aproximativ 68.91% pentru experiențele negative la întoarcerea din concediul de maternitate.
Care sunt formele frecvente de discriminare?
Atunci când evaluam discriminarea de gen în România, principala problemă o reprezintă prejudecățile şi stereotipurile care generează comportamente şi mai ales decizii la nivel organizațional.
Formele frecvente de discriminare sunt de la diferențe salariale, limitarea oportunităților de a avansa în carieră, micro-agresiune (de cele mai multe ori verbală şi emoțională) până la formele grave de hârțuire şi decizii clar discriminatorii.
Ce se întâmplă încă în organizații?
Foarte rar femeile ajung în zona de top management, e de ajuns să ne uitam câte poziții de CEO sunt ocupate de o femeie în diverse industrii.
În prima linie de management unde găsim femei?
La departamente considerate „potrivite” pentru o femeie: HR, comunicare, financiar … foarte rar în poziții de director comercial, director de producție, s.a. E un fel de monopol tacit, deși frecvent organizațiile au la bază un procent ridicat de femei.
Şi din păcate nu prea încurajam femeile în management de top, știu multe situații în care sunt chiar descurajate, li se explică: „va fi foarte greu, e dificil mai ales dacă ai copii…”, deci mai bine „stai în banca ta.”
Ce resurse sau sprijin consideri că ar putea îmbunătăți starea ta de sănătate mentală și emoțională?
Deși 73,9 % din respondente au declarat că NU primesc consiliere psihologică, aproximativ 28% din participantele la studiu au declarat că suportul emoțional și consilierea psihologică sunt resursele de care au nevoie pentru a fi bine.
“Acest raport își propune să deschidă calea către dialog și reflecție”
“Suntem conștienți că nu putem cuprinde pe deplin complexitatea situațiilor cu care se confruntă mamele din comunități dezavantajate sau mamele copiilor cu nevoi speciale. Prin urmare, acest raport nu pretinde că deține o viziune exhaustivă asupra subiectului, ci mai degrabă își propune să deschidă calea către dialog și reflecție.
Încurajăm membrii comunităților profesionale și sociale să se alăture conversației, cu scopul de a re-evalua împreună valorile și principiile care influențează modul în care sprijinim și privim rolul mamei în societatea românească”, a conchis Andra Pintican.
Cea mai frumoasă SCRISOARE-MANIFEST pentru MAMELE din România
Scrisoare deschisă către MAMA din România – Andra Pintican , “Povestitor de Rost”
“Lady,
Te văd! Te aud!
Știu prin câte treci și cât de greu este în unele momente să mergi… înainte!
E cu atât mai greu să treci prin toate astea într-o lume care îți spune non-stop că ar trebui să fii recunoscătoare pentru că ești sănătoasă sau pentru că sunt copiii sănătoși, de parcă această recunoștință, oricât de valoroasă arfi ea, ar avea puterea să șteargă instant restul durerilor tale interioare!
Pentru mine, unul dintre cele mai grele “examene” pe care le-am dat cu viața mea, a fost să dezvolt capacitatea de a conține în mine stări contradictorii. Da, îmi iubesc copiii și sunt recunoscătoare pentru fetele mele, dar am dreptul să mă simt epuizată și să îmi doresc o pauză, fără să mă simt vinovată.
Am dreptul să nu mai pot și uneori chiar să mă plâng pe tema asta. Da, avem nevoie să ne dăm voie, să NU MAI PUTEM!
Pentru că abia după ce îți vei fi dat voie să nu mai poți, vei putea să te reconstruiești în versiunea 2.0 și să poți mai mult decât credeai!
Femeie,
Ești minunată! Chiar și cu toate greșelile pe care ți le tot reproșezi că le-ai făcut! Ești OM și faci în fiecare zi cât poți tu! Și uneori, asta e de ajuns! Rostul tău în lumea aceasta este să trăiești în armonie cu sufletul tău și să ai o relație profundă cu viața ta! Abia din această stare de preaplin, vei putea să dai lumii infinită energie și creație! Sper că ai simțit că acest material ți-a făcut vocea auzită!
Eu te aud! Și aud și sufletele copiilor tăi, care sunt extrem de fericite că te-au ales ca MAMĂ!”
Raportul INTEGRAL poate fi CITIT pe airost.ro/raport/