Stresul este boala modernă a secolului în care trăim, dar și o componentă inevitabilă a vieții. Cum înveți să îl gestionezi și dacă înveți să îl gestionezi cu succes poți să îți îmunătățești starea de bine.
Dar, există stres într-o afacere? Când apare?
Cum facem față stresului în afaceri?
Ce putem face pentru a elimina partea stresantă dintr-un business?
Credeți că antreprenorii și angajatii trec prin același tip de stres? De ce?
Acestea au fost întrebările adresate antreprenoarelor în #LunaRecrearii.
Definiția stresului
„Stres, sau stress, reprezintă sindromul de adaptare pe care individul îl realizează în urma agresiunilor mediului; ansamblu care cuprinde încordare, tensiune, constrângere, forță, solicitare, mobbing.
Pornind de la conceptul de stres, menționăm că termenul aparține lui Hans Hugo Bruno Selye care consideră că stresul se leagă de sindromul de adaptare reacția la stres pe care individul îl realizează în urma agresiunilor mediului.
Hans Selye definește stresul ca ansamblu de reacții al organismului uman față de acțiunea externă a unor agenți cauzali (fizici, chimici, biologici și psihici) constând în modificări morfo-funcționale, cel mai adesea endocrine. În cazul în care agentul stresor are o acțiune de durată vorbim de sindromul general de adaptare care presupune o evoluție stadială.” ne spune Wikipedia.
Din Dex aflăm: STRES, stresuri, s. n. 1. (Med.) Termen general utilizat pentru orice factor din mediu (traumatism, emoții, frig, căldură etc.) capabil să provoace la om și la animale o stare de tensiune și o reacție de alarmă a organismului, determinând uneori îmbolnăviri grave; p. ext. efect nefavorabil produs asupra organismului ființelor de un factor de mediu. 2. (Geol.) Presiune laterală tangențială care se produce in sinclinale și determină formarea cutelor muntoase. – Din engl., fr. stress.
Ce este stresul pentru femeia antreprenor?
Zad Illustrations La mine stresul se instalează atunci când vreau sa fac mai multe proiecte și am așteptari foarte mari să nu dezamăgesc și sunt presată și de timp, dar după ce mă organizez mai bine reușesc să îmi pun ordine în minte și mă apuc de treabă. Dar e și bun. Stresul ne ajută să exersăm să facem față la situații tensionate
Cristina Jurconi: Din punctul meu de vedere stresul într-un business este generat de cash-flow și de momentele în care un antreprenor se chinuie să își acopere cheltuielile, în rest când faci ce iubești o faci stress free și cu pasiune astfel că lucrurile se întamplă natural ❤️.
Chisamera Mihaela: La mine se instalează stresul atunci când primesc câte o provocare de a crea ceva ce nu am mai făcut până atunci. Eu nu refuz nici o provocare pe principiul „când ți se ivește o ocazie de a face ceva unic, spune da și apoi învăța cum să îl faci”. Stresul ține doar până reușesc să găsesc toate materialele de care am nevoie, apoi dispare instant.😄
Cristina Mirabela: Categoric exista stres, pentru că stresul apare atunci când îți pasă! Mai important decât acesta este sa îl ținem sub control astfel încât să nu se transforme în ceva distructiv! Putem ține stresul sub control, păastrându-ne calmul și fiind organizați! Dezorganizarea produce stres, care conduce la anxietate, care apoi ne poate împinge la luarea unor decizii pripite și, uneori, greșite! De aceea pentru eliminarea stresului trebuie să anticipăm și să fim pregătiți astfel încât să facem față provocărilor! Stresul este același, și în cazul angajaților și în cazul angajatorilor, diferența făcând-o suma! De vreme ce o persoana fizică are de plătit o rată la bancă în valoare de 2000 de lei, o pesoană juridică are de achitat, să zicem, 20000 de lei, o persoană fizică are de achitat facturi de 1000 de lei, iar o persoană juridică are facturi de 10000 de lei, impactul emoțional este același! Și acesta contează! Acesta generează stress!
Asadar, concluzionez spunând că nici stresul nu își are locul in afaceri dar nici în sfera personală!
Daniela Irimia Exista stres în orice afacere. Când? depinde de fieacare antreprenor în parte și ce reziliență la stres are el. Ce putem face? depinde care este concret factorul stresor în afacere :D. Aici aveți câteva idei despre cum reduci stresul la birou, 5 sfaturi . Și, bineînțeles, vă recomand cartea mea Eliberează-te de stres. Răspunde la toate întrebările legate de stres.
Luiza Stefan ne spune: Ca toate lucrurile pe lumea asta, stresul nu este nici bun, nici rău :).
Îl polarizează cu una din aceste etichete contextul și subiectivitatea.
Sunt oameni care doar sub un anumit nivel de presiune fac lucruri chiar minunate în viața lor.
Alții nu mai știu să se și oprească din a aduce stresul care îi mobilizează.
Iar unii nu înțeleg cum se poate să ai tensiuni și provocări, ei neputând să funcționeze decât într-un cadru de certitudine și siguranță.
Cred că orice devine „rău” dus la extreme. Până la urmă și iubirea exagerată ajunge să te sufoce, așa-i?
Unealtă sau blocaj, ai grijă de stresul din viața ta! 🙂
Iar Adriana Roman concluzionează: Un semnal că viața are nevoie de simplificare.
Tu cum gestionezi stresul în afacerea ta?
4 Comentarii
[…] din comunitatea Antreprenoare să răspundă la întrebări legate de risc, angajat, anxietate, stres, burnout și […]
[…] discutat despre risc, angajat, anxietate, stres, sindromul burnout, alegere și libertate. A venit momentul să discutăm și despre fericire și […]
[…] discutat despre risc, angajat, anxietate, stres, sindromul burnout, alegere, libertate, fericire. Dar, putem avea oricare dintre cele de mai sus […]
Lasă un comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
[…] trecute am discutat cu antreprenoare din comunitate și am aflat părerea lor despre ce este stresul, ce este anxietate sau ce este […]