Am întrebat femeile antreprenor din comunitatea Antreprenoare: Ce este riscul? Ce reprezintă el pentru tine? Ești o persoană care iubește riscul sau încerci să îl ocolești? Crezi că antreprenoriatul este riscant? Sau e mai riscant să fi angajat și să depinzi de o singură sursă de venit?
Răspunsurile au fost interesante și variate, fiecare antreprenoare a răspuns ce reprezintă riscul din propria experiență de viață și de afaceri.
Cum definim riscul?
Riscul este un concept care exprimă probabilitatea unor întâmplări negative și impactul acestora. Conform definiției Organizației Internațională pentru Standardizare (OISS) riscul este doar efectul pozitiv al incertitudinii asupra obiectivelor.
De obicei, când ne gândim la risc, ne gândim la pericol, la personaje negative, la amenințările înfruntate de personaje în povești sau în viața reală, la amenințări financiare și comerciale.
Să vedem ce reprezintă riscul pentru femeia antreprenor
Luisa-Nicoleta Mateescu ne spune: Bineînțeles, răspunsul este subiectiv cu referire la risc si din experiența mea de antreprenoriat pot susține că în funcție de situația în care te poți afla la un moment dat acesta poate fi benefic sau nu. Riscul este un factor asumat și totodată poate fii chiar motivant. De asemenea, doar riscând putem avea câștiguri, indiferent de domeniul de desfășurare, chiar pe termen lung. Interesul vine la pachet, fără comparații însă.
Cristina N. Stancovici: În corporație îi spunea “intelligent risk taking”. Când am întrebat la evaluare, mi s-a spus ceva de genul: când îți asumi un risc și câștigi este inteligent, în caz contrar … vă dați și voi seama😆. Eu asociez riscul nu necunoscutul și frica de acel necunoscut. Dacă nu îți este frică, atunci nu este risc ci doar o alegere.
Luiza Stefan – coach și trainer, ne spune: Eu am lucrat 15 ani în domeniul riscului financiar și pot spune că a reprezentat extazul și agonia mea – ca în titlul romanului. Pe de o parte eram dorită, căutată, așteptată, întrebată, pe de altă parte ar fi vrut să nu mă audă :p.
Am ajuns să nu mai fac nimic fără mii de analize după ce am văzut familii destrămate și afaceri eșuate din cauze de decizii luate fără să pui măcar întrebarea simplă “dar dacă …”.
Acum sunt în sevraj 🙂 iau decizii mici și implementez rapid, știind că “dacă” se întâmplă ceva am un răspuns.
Mădălina Mirăștian, autoare de cărți personalizate pentru copii: Eu sunt 100% risk averse – și așa am și ales business-ul (cărti print on demand sau personalizate, în orice caz fără stocuri, chirii și utilaje scumpe).
Am învățat însă în facultate, că nu exista risk free investment – și, în fapt, riscul este acel preț sau motiv pentru care ca investitor /antreprenor primești “return on investment”.
Mă strădui să îmi iau riscuri asumate, înțelese.
Chisamera Mihaela: Riscul asumat și controlat înseamnă evoluție, dorința de cunoaștere și curaj. Eu prefer să am mereu o plasă de siguranță și nu mă bazez pe un singur venit.
Andreea Todoran, director vănzări Complex Millenium Gilău ne spune că riscul este “pârghia spre realizare. Atunci când riști cu cap, ai toate șansele să și reușești. Atunci când riști fără cap trebuie să îți asumi eșecul.”
Putem să privim însă riscul și ca antreprenoarele noastre de mai jos:
Antonela Coroama ne spune: Riscul cel mare și cel mai chinuitor, e să-ți ții ascunse comorile potențialului pe care-l ai … fiecare are o minunăție, care nu trebuie comparată cu a altcuiva. Ci pusă împreună. Așa scade riscul și crește energia, creativitatea și eficiența și alte posibilități specific umane, pentru care am venit, de fapt, la viață, acum, aici.
Felicia Feleaga: Riscul e un fel de luptă împotriva curentului😁 dar când ajungi la mal, la capătul drumului, constați că, deși a fost greu, a meritat toată stradania ta.
Ce reprezintă riscul pentru tine? L-ai acceptat sau nu ca parte din viața ta?
6 Comentarii
[…] am provocat antreprenoarele din comunitatea Antreprenoare să răspundă la întrebări legate de risc, angajat, anxietate, stres, burnout și […]
[…] discutat despre risc, angajat, anxietate, stres, sindromul burnout, alegere și libertate. A venit momentul să […]
[…] discutat despre risc, angajat, anxietate, stres, sindromul burnout, alegere, libertate, fericire. Dar, putem avea […]
[…] se detensionează datorită absenței unei surse de excitare cum ar fi anxietatea, mânia sau frica. Relaxarea este o formă de extaz blând care provine din lobul frontal al creierului, în care […]
[…] Zilele trecute am discutat cu antreprenoare din comunitate și am aflat părerea lor despre ce este stresul, ce este anxietate sau ce este riscul. […]
Lasă un comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
[…] Poate te interesază și ce este riscul. […]