Libertatea în antreprenoriat pare să fie un subiect sensibil și greu de înțeles sau de explicat. Antreprenorii au pornit pe calea antreprenoriatului cu gândul la libertatea financiară și libertatea oferită de alegerea modului și a timpului alocat muncii. Și, uneori, ajung să constate că, poate, fac ceea ce le place, dar că nu le mai rămâne timp de a se bucura de libertate.
În #LunaProductivitatii am discutat despre 5 metode de creștere a productivității și apoi, în #LunaJocului despre joc si aplicabilitatea lui în mediul de afaceri.
Azi, vreau să discutăm despre libertatea unei antreprenoare.
Am întrebat antreprenoarele din comunitatea noastră:
Ce este libertatea? Ce înseamnă pentru tine să ai libertate?
Exista libertate într-o afacere? Cine e liber de fapt, antreprenorul sau angajatul? Ce ai făcut tu pentru a fi liberă?
Cum definim libertatea
Libertatea este un concept filosofic, a cărui semnificație ar putea fi rezumată prin sintagma „lipsa constrângerilor”.
Conceptul de libertate a avut de-a lungul istoriei utilizări multiple (uneori contradictorii). Pentru o înțelegere corectă a semnificației acestui concept este nevoie să se cunoască contextul (filosofic) în care a fost folosit – ne spune simplu Wikipedia.
Dex-ul însă ne oferă 31 de definiții pentru libertate. Cum să alegi să fi liber cu atâtea variante?
libertate înseamnă 1 Posibilitate de a acționa după propria voință Si: (îvr) liberaliciune. 2 Lipsă a oricărei constrângeri în realizarea dorințelor proprii, în desfășurarea unei acțiuni, a unei activități etc. 3 În (sau cu) (deplină sau, rar, mare) ~ ori în (sau cu) toată ~a După bunul plac: necontrolat, nestingherit. 4 A-și lua ~a să… (sau de a) A-și permite să… 5-6 (Pex) Posibilitate (de a se manifesta sau) de a acționa nestingherit. 7 (Fizică) Posibilitate de acțiune conștientă a omului bazată pe cunoaștere. 8 (Fizică) Expresie a raportului în care se află activitatea omului față de legile obiective și necesare ale naturii și societății. 9 Situație caracterizată prin armonie, relații firești. 10 Caracter natural și firesc Si: ușurință. 11 (Rar) Timp liber3 (96). 12 (Îoc sclavie, robie, șerbie) Situație, stare etc. de a nu depinde juridic, economic etc. de altcineva și de a avea drepturi cetățenești depline. 13-14 (Îoc robie, sclavie, șerbie) Stare de a nu fi exploatat sau supus unui stăpân: slobozenie. 15 A pune în ~ A acorda drepturi cetățenești. 16 A elibera din detenție, captivitate etc. 17 Autonomie față de orice putere străină a unui popor, stat, oraș etc.: independență, neatârnare, suveranitate. 18 Situație de a nu fi închis sau captiv: slobozenie, slobozie. 19 Punere în ~ Eliberare. 20 Situație a unui animal care nu a fost prins și închis de om. 21 Drept sau avantaj social, politic, economic etc. acordat prin lege cetățenilor sau unor instituții, organizații etc. 22 ~ individuală Drept care garantează libertatea (1) persoanei. 23 ~ de conștiință (sau ~a conștiinței) Drept cetățenesc de a avea o opinie proprie în orice domeniu al vieții sociale. 24~ de gândire (sau de a gândi, de cugetare, de a cugeta, cugetării) sau ~a cuvântului Drept de a exprima oral sau în scris propriile opinii. 25 Drept consfințit printr-o legislație sau printr-o convenție. 26 Permisiune. 27 Aprobare. 28 Învoire. 29 Abatere de la normă: libertinism, nonconformism. 30 Revoluție. 31 A (se) pune în ~ A (se) elibera dintr-o combinație cu alte elemente: a (se) degaja.
Ce este libertatea pentru antreprenoare?
Laura Lucia Găvan – Artist & creative change maker – ne spune: Libertatea este puterea de a lua decizii și a acționa cum simți, ascultând de tine și de nevoile tale. Nu ești cu adevarat liber când gândești prin filtre impuse/ adoptate din societate. Totuși, un antreprenor e liber să acționeze și decidă conform cu sistemul sau (etic, de valori etc), evident, ținând cont de “constrângerile” legale, fiscale etc.
Luiza Stefan – coach & traineri ne spune: Libertatea? Hm! Este că găină în curte… poa’ să alerge unde vrea ea, dar nu dincolo de gard. Suntem liberi să facem cumva oricare dintre lucrurile pe care ne forțează natura și mediul să le facem. Ideea e să nu alergam clienții disperați ca și cum am avea toți aceleași găini dintr-o ogradă, ci să descoperim jungla din afara gardului și să le facem fel și fel de ogrezi fiecăruia.
INSPIRational by Cristina N. Stancovici Adevărata libertate este iubirea! Să știi că meriți să fii iubit și să iubești cu toată inima sunt în lumea noastră mai degrabă deziderate decât realitate. Prizonieratul este atât de comun încât cu greu înțelegem noțiunea de libertate. Înainte să fim liberi avem nevoie să fim în siguranță, iar că să fim în siguranță e nevoie să răzbim într-o societate creată pe tipare vechi de mii de ani însă fară să ne rătăcim între valori străine. Carl Gustav Jung spunea că adevărată viață începe la 40 de ani, până atunci, doar experimentăm. Am văzut în viața mea cât de adevărat este, odată ce am permis iubirii autentice să se manifeste și am decis să îi ajut și pe ceilalți să descopere cum arată libertatea în viața lor.
Tu cum vezi libertatea în antreprenoriat? Ești mai liber ca antreprenor sau ca și angajat?
1 Comentarii
Lasă un comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
[…] discutat despre risc, angajat, anxietate, stres, sindromul burnout, alegere și libertate. A venit momentul să discutăm și despre fericire și cum este ea văzută, simțită de femeia […]