În #LunaRecrearii ne gândim să ne re-creăm și să ne recreeem. Dar pentru a putea face asta, trebuie să știm cu ce ne confruntăm în afaceri și în viața de zi cu zi.
Așa că, am întrebat antreprenoarele din comunitatea noastră: Ce este anxietatea?
Exista anxietate într-o afacere? Când? La început sau anxietatea poate apărea în orice moment?
Ai simțit anxietate când ai deschis afacerea? De ce?
Ce ai făcut să scapi de această anxietate?
Definiția anxietății
În Dex anxietatea e definită ca 1 Împrejurare. 2 Neliniște. 3 Teamă. 4 Stare de neliniște însoțită de palpitații, sufocare etc. întâlnită în unele boli nervoase.
Wikipedia ne explică pe larg:
“Anxietatea este o emoție ce se caracterizează printr-o stare neplăcută de tulburare interioară, adesea acompaniată de comportament nervos precum a păși înapoi sau înainte, tulburări somatice și ruminația. Este vorba de emoții subiective neplăcute de spaimă față de evenimente anticipate, precum simțământul morții iminente. Anxietatea nu este același lucru cu frica, care este un răspuns la o amenințare reală sau percepută, întrucât anxietatea implică așteptarea unei amenințări viitoare. Anxietatea este un simțământ de neliniște și îngrijorare, care este de obicei generalizată ca o suprareacție la o situație care văzută doar în mod subiectiv ca amenințătoare. Este adesea acompaniată de tensiune musculară, agitație, oboseală și probleme de concentrare. Dacă anxietatea este experimentată în mod regulat, individul ar putea suferi de o tulburare de anxietate.”
Poate te interesază și ce este riscul.
Ce este anxietatea pentru antreprenoare?
Bogdan Dana, Kids Party Planner – Căsuța lui Kipp: Anxietatea este un sentiment de neliniște și îngrijorare. Anxietatea poate să apară oricând într-o afacere, dar important este să o putem gestiona. Nu am simțit anxietatea când am deschis afacerea dar am simțit anxietatea pe parcurs și spre final. În acest mediu al afacerii stresul, presiunea și anxietatea sunt la ele acasă important este să le putem controla. Inevitabil apare anxietatea pentru că lucrăm cu oameni, toți suntem diferiți, apar situații care efectiv te depășesc și nu le mai poți gestiona, cum ar fi o închidere bruscă a afacerii din motive externe. Important este să pui un mare stop și să reușești să o iei de la capăt într-un alt context. Este adevărat că cei care lucrează sub presiune zi de zi își dezvoltă în timp o rezistență mai bună decât alte categorii profesionale. Imaginează-ți că lucrezi luni de zile, chiar ani la o afacere și când ești pe punctul de a-ți atinge scopul, totul se prăbușește. Și nu pentru că ai greșit tu ceva, ci pentru că ceva incontrolabil s-a petrecut poate la un alt capăt de lume. Ai toate motivele să te cuprindă panica și anxietatea, mai ales dacă e vorba de sume de bani investite și mult suflet și exagerat de mult timp. Familia este cel mai important lucru și din păcate cei de lângă noi suferă cel mai mult ! Mulți antreprenori au primit probabil sfatul să nu le fie frică de eșec și să îl sărbătorească atunci când apare la fel că pe o victorie.
Andreea Bob Toncean ne spune: Anxietatea în dozele potrivite te împinge cu cel puțin un pas mai în față, te ajută să încerci lucruri noi, să crești.
Anxietatea are întotdeauna doua fațete, depinde de noi ce alegem să trăim: 1. Dacă nu fac față? sau 2. Dacă fac față chiar dacă mi-e frică?
Anxietatea este despre ceea ce gândim, e despre ceea ce ne imaginăm, nu are legătură cu ceea ce se petrece sau se poate petrece în realitate.
Chisamera Mihaela, creatoare de bijuterii handmade:Anxietatea intervine atunci când scad vânzările și inevitabil apare teama că nu vei putea face față cheltuielilor. Întrebarea aceasta își are cumva rădăcina în întrebările anterioare, când vorbeam despre risc și despre a fi angajat. Eu mi-am redus mult posibilitatea de a deveni anxioasă alegând să fiu angajat și ocupându-mă în paralel de pasiunea mea de a crea bijuterii.
Mihaela Hurezeanu – leadership trainer & coach: Din câte am experimentat pe propria piele și a clienților, axientatea e de cele mai multe ori precedată de lipsa clarității: indiferent că e vorba de obiective care nu sunt bine conturate și desfăcute în pași mai mici; predictibilitate și cunoașterea cifrelor din afacerea proprie (bani, oameni, ore investite, conversii etc); sau chiar de “împrietenirea” cu succesul propriu, pe care îl dorim, dar nu știm mereu cum îl vom gestiona, ce schimbări suntem dispuși să facem.
Lucia Bratoveanu – Certified Personal Coach, Leadership Trainer, and Public Speaker la John Maxwell Team Romania: Anxietatea este un sentiment distructiv, nu are nimic pozitiv ca atare nu îl îmbrățișez.
Întrebarea este: Sentimentele distructive precum anxietatea sau îngrijorarea mă fac mai bună în ceea ce fac?
Nu, chiar mă țin pe loc. Prea mult zgomot fără rezultat.
Aleg să arunc presiunile precum anxietatea sau îngrijorarea, pentru că sunt distructive.
Schimbând doar gândirea îmi schimb sentimentele.
Starea mea interioară o pot schimba doar eu, anxietatea nu este dată de circumstanțeci de gândurile mele negative.
Cristina N. Stancovici ne spune: Anxietatea înseamnă nerăbdare, neliniște nu este un termen cu o conotație distructivă ci mai degrabă constatatoare. Este firesc să fii neliniștit sau nerăbdător. Tulburarea de anxietate este cea care ridică probleme și are acele conotații distructive menționate mai devreme și acelea au nevoie de tratament. În altă notă, neliniștea eu o sesizez ca pe o emoție care încearcă să îmi spună ceva. Și mereu am căutat să găsesc motivele mai degrabă decât să fac afirmații pozitive și asta m-a dus mereu mai aproape de mine și de valorile mele. Am început să iau fiecare tipar nefolositor și să îl deasamblez până când a rămas doar autenticitate 100% în business și în viața personală.
Cristina Mirabela concluzionează: Anxietatea nu ar trebui să aibă loc atunci când începi sau conduci un business! Pentru că nu există problema fară soluție! Calmul și gândirea te vor ajuta să conduci afacerea spre prosperitate! Din punctul meu de vedere, anxietatea este în strânsă legătură cu lăcomia, de ce spun asta? Pentru că apare atunci când iți este teamă că vei pierde, că nu vei găsi soluții, că vei pierde bani sau, dimpotrivă, că vrei mai mult într-un timp scurt! Așadar, atunci când intri într-o asemenea stare, probabilitatea să pierzi sau să nu “faci” mai mulți bani este enormă! Pe lângă asta în drumul spre succes vei uita să fii om, vei exploata, așadar lucruri “neortodoxe”!
De aceea cel mai important este să îți păstrezi calmul și să gândești, mult!
Ce înseamă anxietatea pentru tine? O întâlnești în afacerea ta? Ce faci pentru a o înlătura?
6 Comentarii
[…] discutat despre risc, angajat, anxietate, stres, sindromul burnout, alegere și libertate. A venit momentul să discutăm și despre […]
[…] discutat despre risc, angajat, anxietate, stres, sindromul burnout, alegere, libertate, fericire. Dar, putem avea oricare dintre cele de mai […]
[…] în care o ființă se detensionează datorită absenței unei surse de excitare cum ar fi anxietatea, mânia sau frica. Relaxarea este o formă de extaz blând care provine din lobul frontal al […]
[…] din comunitatea Antreprenoare să răspundă la întrebări legate de risc, angajat, anxietate, stres, burnout și […]
[…] Ce este anxietatea […]
Lasă un comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
[…] am discutat cu antreprenoare din comunitate și am aflat părerea lor despre ce este stresul, ce este anxietate sau ce este […]