În #LunaRecrearii discutăm despre subiecte diverse de dezvoltare personală, de conștientizare, relaxare și reinventare.
Așa că, am provocat antreprenoarele din comunitatea Antreprenoare să răspundă la întrebări legate de risc, angajat, anxietate, stres, burnout și alegere.
Vă invit să citiți răspunsurile lor, la întrebarea: Ce este alegerea?
Ce înseamnă pentru tine să alegi?
Ce alegeri ai avut de făcut în afacere și cât de greu ți-a fost?
Crezi că avem prea multe opțiuni și decizia de a alege este din ce în ce mai dificilă?
În cartea sa, The Paradox of Choice: Why More Is Less, Barry Schwartz susține că eliminarea alegerilor consumatorilor poate reduce foarte mult anxietatea pentru cumpărători.
Autonomia și libertatea de alegere sunt esențiale pentru bunăstarea noastră, iar alegerea este esențială pentru libertate și autonomie. Cu toate acestea, deși americanii moderni au mai multe opțiuni decât orice grup de oameni până acum și, deci, probabil, mai multă libertate și autonomie, nu pare să beneficiem de ea psihologic.
Definiția alegerii
Dex-ul ne uimește cu multitudinea fațetelor acestui cuvânt:
alegere înseamnă 1 (D. substanțe, materii etc.) Separare. 2 Despărțire a părților unui lucru. 3 Selecție. 4 Preferință. 5 Decizie. 6 Sesizare a deosebirii dintre lucruri. 7 (Pop) Distingere a cuiva sau a ceva dintr-o mulțime. 8 (Fig) înțelegere clară a spuselor cuiva. 9 Căutare. 10 (Înv) Hotărnicire a unei moșii. 11 (Pop) Răzlețire a animalelor. 12 (D. materii solide) Ieșire la suprafață în urma unui proces chimic sau fizic. 13 Țesere cu ornamente (colorate). 14 Curățare prin selecție a boabelor plantelor leguminoase. 15 (Jur; înv) Sentință. 16 (Îlav) Fără ~ La întâmplare. 17 (Îlav) La ~ După voia, placul cuiva. 18 Desemnare, prin vot, a unui delegat, a unui laureat etc. 19 (Lpl) Procedură constituțională prin care cetățenii își exercită dreptul de vot pentru a-și desemna reprezentanții la nivelul administrației locale sau naționale.
Ce înseamnă alegerea pentru antreprenoare
Mihaela Antoche – Trainer of NLP, Coaching , Time Line Therapy & Hypnosis ne spune:
Indiferent de etapa în care eșți, convingerea pe care trebuie să o ai, este că ai posibilitatea de a alege.
De a alege să acționezi, de a-ți alege gândurile, răspunsurile și asta înseamnă că poți alege cum îți doreșți să evoluezi, pentru că știi, acesta este și sloganul Excelsior Mind & Soul: Alege cum îți dorești să crești!
Cum ar fi să îți alegi proprii tăi biți în mod conștient, și să îți însușești puterea personală, și să fii la Cauză în viața ta, devenind astfel puternic și responsabil de rezultatele tale? Multe persoane din jurul nostru se află la Efectul lucrurilor din viața lor! Și probabil că i-ai auzit explicându-ți motivele pentru care nu au obțin rezultatele dorite.
Este un act de curaj să fii la cauză! Este minunat, să îți iei puterea în proprile mâini, să fii puternic și să pornești la acțiune! Și apoi să ai satisfacții și rezultate!
Mihaela Hurezeanu: Putem face orice, dar nu le putem face pe toate. Cheia care ușurează alegerea e stabilirea unui scop [asta e alta discuție] însă, un scop stabilit corect, cu valorile noastre la bază aduce multă ordine și claritate. Privite prin filtrul scopului alegerile devin mult mai ușoare: este aceasta acțiune în armonie cu ceea ce vreau să construiesc?
INSPIRational by Cristina N. Stancovici: Multitudinea de opțiuni există doar ca noi sa ajungem la un moment dat conștienți de acest lucru: pentru fiecare există doar o opțiune potrivită!
Când ai de făcut o alegere ai nevoie să iei o decizie, iar o decizie adecvată vine mereu din starea de prezență.
Fie că este din intuiție sau pur și simplu din ceea ce este evident, uneori e nevoie să mergi pe drumurile mai puțin umblate, presărate cu multe conștientizări, provocări, neplăceri și în final cu bucurie.
Despre alegeri facute cu inima si starea de prezenta poti citi mai multe aici: https://viataviacoaching.com/povestea-ne-cunoscutului…/
Luiza Stefan – coach și trainer: Clar avem prea multe opțiuni! Și suntem din ce în ce mai mulți. Și din ce în ce mai mulți oferă din ce în ce mai multe opțiuni.
Poate de aceea lumea pare că renunță mai repede la multe din lucrurile pe care alege să le facă.
Alegerea pare legată de libertate. Adevărul este că nu avem atât de multe alegeri disponibile și nici libertatea de a face orice. O avem în teorie, în viața de zi cu zi dacă ai copii, soț, job, „alegerile” au un cadru delimitat în care te poți întinde.
Și mai sunt și atâtea studii care arătă că ne joacă creierul feste și alegem mai mereu în limitele tiparelor clădite deja în viața noastră, unele inconștiente. Alegem mereu – sau cu mici variații – același meniu, aceeași destinație de vacanță, același tip de partener și de întreprindere în care să lucrăm – profesori mai mult sau mai puțini buni ai lecțiilor pe care le avem de învățat din viața asta.
Deci, tu ce crezi că înseamnă alegerea? Îți este greu să decizi care e următorul pas pe care îl vei face? De ce? Te invit să ne răspunzi în comentarii
3 Comentarii
[…] discutat despre risc, angajat, anxietate, stres, sindromul burnout, alegere și libertate. A venit momentul să discutăm și despre fericire și cum este ea văzută, […]
[…] Ce este alegerea? […]
Lasă un comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
[…] însă ne oferă 31 de definiții pentru libertate. Cum să alegi să fi liber cu atâtea […]