Te lupți cu STRESUL sau te folosești de el?
Ce este stresul?
Există stres într-o afacere? Când apare?
Cum faci față stresului în afacere?
Ce putem face pentru a elimina partea stresantă dintr-un business?
Credeți ca antreprenorii și angajații trec prin același tip de stres? De ce?
Ziua a 4 a din maratonul de 10 întrebări ne-a prins cu stresul la purtător. Am vrut să aflăm de la membrele comunității cum percep stresul în afacerile lor, dacă știu și pot să îl gestioneze și dacă o fac, să ne ofere soluțiile lor.
Ce cred despre stresul din afaceri și cum îl gestionează antreprenoarele:
Georgiana Ghiță
Stresul apare inevitabil atunci când ești pe cont propriu pentru că sunt multe aspecte de care trebuie să ții cont. Eu lucrez constant cu mine și practic yoga sau meditație pentru a combate stresul. Cred că într-o doză mică mă ajuta să evoluez, important este să nu îl las să mă acapareze și să devină prea mare și important.
Nicoleta Nistor
Exista stres într-o afacere și el se simte diferit de către angajator și angajați. Antreprenorul își asumă riscuri, are responsabilitatea angajaților săi, să gestioneze foarte multe relații: cu angajații, clientii, furnizorii, colaboratorii, organismele statului și toate acestea e firesc să genereze stres. Cum îl gestionam? Lucrând cu mintea noastră și având grijă și de corp. Eu am atât coach cât și terapeut cu care lucrez lunar și de un an de zile alerg aproape zilnic. Combinația aceasta pentru mine e folositoare.
Luiza Ștefan
Fără stres nu se poate . El vine egal din dorințe și spaime, deci te ajută să mergi înainte.
Psihologii fac diferența între eustres – adică un stres bun, mobilizator, incitant – din care omul iese cu ușurință când provocarea ia sfârșit, și distres, un fel de stres “rău”, care se prelungește și te duce la burnout sau mai grav.
De aceea sunt importante planurile, indicatorii, analizele – ca să știi când ai de livrat la gata ceva, ce resurse aloci, cum știi că trebuie să faci ajustări și când și de ce te oprești.
Aici stăm foarte prost – sărim dintr-un proiect în altul, sau nu ne luăm pauze timp îndelungat.
Avem o relație nu chiar bună cu însuși succesul, căci nu prea știm să ne bucurăm, să celebrăm și să ne premiem și apreciem pentru munca depusă.
Cam astea ar fi și soluțiile mele să nu ajung să “mor pe baricade”. Plan cat pot de clar, să știu cât vreau să fac și cum ajung la acea destinație .
Cristina Likris
Stres-ul este parte din viață – atât pentru angajați, cât și pentru antreprenori; fiecare individ are motive de stres diferite și, similar, metode diferite de a-l gestiona. Este important să fim capabili să eliminăm cauzele care țin de noi înșine și să învățăm să tratăm cât mai bine situațiile stresante generate de cei din jurul nostru, fără că asta să însemne indiferență sau nepăsare
Roxana Blăgescu
Stresul există, vrând, nevrând! Într-o anumită măsură, este un accelerator, și un, de exemplu, lucrez foarte bine sub stres, presiune. Depinde și de ce generează această, la ce nivel este, câtă amploare are.ßi bineînțeles, că să fii pe cont propriu, să ai propria afacere vine cu stres, presiune. Din exterior și din interior. De-a lungul timpului, am învățat să controlez/dozez această presiune. Cred că un pas important este „nu’. Te scapă de stres și de dureri de cap.
Alina Luminiţa Ciobanu
Când am realizat câtă energie consumăm în ”Lupta” cu ceva, fie el stres, fie încăpățânare, fie grabă, atunci m-am întrebat: cum pot face lucrurile altfel?
Da, vreau să fac cunoscut ceea ce fac și rezultatele pe care le obțin clienții mei. O pot face și cu pași mici, cu lejeritate, cu puțin umor, autoironia m-a scos din situații de încrâncenare. Joaca m-a învățat că pot obține rezultate frumoase în perioade aglomerate și când vroiam să fie ceva gata …. ieri, dacă se putea
Adriana Stoica
Make Life Magic este Motto-ul meu… stres-ul mi-o cam dă peste cap
Așa că, în momente de maxim stres, îmi aduc aminte de Be Zen și, prin exerciții de respirație și gânduri frumoase, îl înlătur cât mai repede posibil. Uneori îmi iese, alteori nu… important este să încerc.
Dorela Iepan
Mi-e greu cu stresul sincer. Nu îmi place sa lucrez sub stres și totuși mă simt mereu sub presiune. Cred că aș putea spune că îl ignor… altfel nu știu cum îl gestionez. Am obiectivul în față și caut să îl îndeplinesc fără să mă uit spre ce ar putea să mă streseze.
Doina Hublea
Când am de făcut foarte multe lucruri în același timp, iar unele dintre ele îmi apar în mod neprevăzut în plus față de cele programate, apare stresul. Dar întâi de toate mă relaxez și îmi spun liniștită și plină de încredere în mine că rezolv tot. Apoi îmi prioritizez toate sarcinile și îmi pun o singură întrebare: cum rezolv? După care, la sfârșitul zilei, mă culc liniștită și bucuroasă pentru ce am realizat, chiar dacă nu am reușit să rezolv toate lucrurile apărute în acea zi, pentru că ziua are doar 24 de ore iar eu am făcut cel mai bine.
Georgiana Neacșu
Stresul este prezent cam indiferent ce ai face în societatea de astăzi, important este să știi să îl gestionezi, să spui ‘nu’ atunci când trebuie, să găsești ceva timp pentru tine, pentru liniștea și relaxarea ta. Cu siguranță există stres într-un business, de multe ori este și un catalizator.
Antonela Coroama
Stresul cu sens de energizare, mobilizare și focusare, e folositor afacerii și organismul poate să-l ducă. Creierul e creativ, funcționează cu amândouă emisferele, echilibrat. Energia focusată e la nivelul superior/ideal pentru acea persoană.
Dar asta nu poate dura multă vreme.
Mult sau puțin e variabil la fiecare persoană, în funcție de:
particularitățile fizice moștenite și create prin obiceiuri,
de câte alte arii ale vieții sunt solicitante,
de tipul de conexiune spirituală (subordonată: ‘facă-se voia ta’, ‘așa dă …, egocentrica, supraordonata sau atee: ‘Eu fac tot’, COcreatoare: ‘ contribuim in sincronicitate’, s.a.).
Acest mecanism interior de reglare a resurselor are scopul de apărare a vieții și de concentrare pe ceva vital.
Orice animal, după luptă, sprint sau înghețare, după momentul de pericol, se relaxează.
Sângele nu mai este plin de adrenalină. Musculatura nu mai e tensionată la maxim și digestia redevine în parametrii normali.
La om, prelungirea perioadei în care adrenalina este secretată, surplusul făcut și de cortizol, suprasolicită glandele endocrine și toate axele lor de control și supra-control, din creier. Emisferele nu mai lucrează concertat, ci activitatea lor se detașează una de cealaltă și se și inhibă a fiecăreia în parte. Așa se blochează gândirea rațională și gândirea de perspectivă. Rămân active membrele (nervozității). Dar metabolismul e oprit. Așa că rezervele de energie sunt limitate.
Omul antreprenor, uită uneori (dacă a știut vreodată) să se uite în el, la manifestările corporale dar și la felul în care intenția/inițiativa lui, se manifestă Creator, în afara lui.
Iar cu cât atașamentul lui față de visul lui este mai rigid, asta influențează tot. Și dimensiunea stresului.
Mai ales când nu deleagă (nu are cui sau nu vrea) și își asumă toate responsabilitățile, recentrarea repetată pe domenii diferite pe parcursul zilei, obosește.
Stresul angajatului are aceleași mecanisme interioare, doar alte motivații de activare.
Când acestea sunt constante, adică sunt valorile omului, profunzimea și perioada de angajament, pot crește.
Dar totul se desfășoară strict personalizat, în funcție de mulți alți factori: informația transgenerațională purtată în gene, de factorii epigenetici, de evoluția personală , de nivelul de conștiință, de armonia interioară, de claritatea scopului, de plan pragmatic și felul în care energia și intențiile personale contribuie la viață de Om Creator.
E bine de știut că activarea organismului, numita stres, pornește de la a fi bună-mobilizarea resurselor, concentrare.
Și să știm să folosim această fază, cât mai eficient.
Și când să o încheiem.
Conștient.
Ame La Om
Când am citit aceste întrebări am conștientizat că la mine stresul îmi este aliat. Ca și cu autoeducarea, cum nu aș putea trăi fără ea, nu aș putea trăi fără stres. Eu trebuie sa am mereu ceva de făcut, să fiu sub presiune ca să gândesc clar și organizat. Evident că am momente când trebuie să mă și opresc și să meditez (prin artă, dans, meditația în sine)
Daniela Ivan
Depinde de situație, câteodată e necesar să te lupți cu stresul, alteori te folosești de el, un lucru e cert, stresul face parte din viața noastră, iar fiecare are grade diferite de suportabilitate la diferite tipuri de stres în funcție de starea de sănătate. Starea de sănătate este influențată de stres, iar diferitele tipuri de stres sunt gestionate diferit în funcție de starea de sănătate. Stresul reprezintă acea situație care depășește limita de suportabilitate a unei persoane. Există stres în afacere și poate apărea atunci când sunt termene limită, când sunt relații tensionate cu furnizori sau clienți, când apar situații excepționale, când sunt probleme financiare. Eu personal gestionez stresul din afacere prin meditații, sport, discuții cu persoane apropiate. Cred că eliminarea stresului este dificilă, diminuarea stresului este mai realistă, a elimina stresul este ca și cum ai încerca să respiri aer curat în București… vara la ora 5 pm. Pentru diminuarea părții stresante din business mindfulness este o opțiune minunată.
Inițial m-am gândit că antreprenorii și angajații au tipuri diferite de stres și chiar au, dar cred că au același tip de stres dacă ne uităm din perspectiva din care antreprenorul caută clientul să-l plătească, iar angajatul își caută un angajator să-l plătească.
Andreea Mitoiu
Am citit acum ceva vreme că stresul distruge neuronii, și ce să vezi de atunci îl gestionez mai eficient. Pe principiul, dacă tot m-am stresat măcar cu neuronii întregi să rămân.
La mine stresul de cele mai multe ori este psihic, o ia mintea la galop. Când se produce în urma unui eveniment exterior și sunt implicați și alți oameni, s-a întâmplat ceva rău/neplăcut, este puternic și îl simt instantaneu în abdomen, îl recunosc imediat.
Îl gestionez prin tehnici rapide și eficiente de mindfulness, adaptate și îmbunătățite de-a lungul timpului, pe care le pot practica oriunde. Am nevoie să-mi liniștesc mintea ca să pot gândi limpede.
Trec rapid la acțiune, caut soluții/rezolvări. Sunt eficientă sub stres. De regulă am un plan, iar dacă este ceva neprevăzut fac un plan imediat.
Mă bucur că am fost înzestrată cu capacitatea de a analiza rapid situația, a găsi soluții și în același timp de a fi flexibilă și de a mă adapta pe parcurs.
Ca să-mi iau învățăminte dintr-o situație stresantă mereu am un proces de reflecție și introspecție asupra acesteia, după ce m-am liniștit.
Nu cred că un salariat trăiește același stres ca angajatorul lui, din punctul de vedere al situațiilor ce pot apărea în respectivul business.
Ca om, fiecare are stresul lui, în funcție de convingeri, valori, mentalitate, de mediu, de context, etc.
Alexandra Cepariu
Stresul este un aspect inevitabil în viața noastră și din viața noastră. Acesta este tolerabil atunci când vine în doze mici deoarece, așa văd eu, vine la pachet cu procesul de evoluție. Când trece de un anumit prag cred că e ok să facem un pas înapoi și să analizăm un pic situația, este asemenea unui semnal de alarmă care vrea să ne anunțe că ceva nu mai merge bine. Consider că dacă un anumit aspect al businessului este mult prea stresant e mai potrivit să delegăm sau să cerem ajutorul (nu întotdeauna știm chiar totul – o spun din experiență ). Da consider ca angajatorul și angajații trec prin diferite forme de stres pentru că există perspective diferite.
Alina Leonte
Te lupți cu STRESUL sau te folosești de el?
Depinde de situație. Am momente în care mă lupt cu el și am momente în care devine aliatul meu.
Ce este stresul?
Hmmm…stresul este fie un propulsor al proiectelor tale, dacă este pe termen scurt, fie un dușman aprig care te poate doborî,dacă îl trăiești pe termen lung și nu iei măsuri.
Există stres într-o afacere? Când apare?
Da, există și mult. Apare odată cu gândurile negative, cu îngrijorarea că nu termini un proiect, că nu ai suficient timp, bani, oameni etc.
Cum faci față stresului în afacere?
În primul rând te desprinzi, te rupi de acea situație stresantă măcar pentru o oră. Mergi într-un loc în care te simți calmă. Iar dacă stresul persista cel mai bine ar fi sa apelezi la un coach, psiholog, terapeut.
Ce putem face pentru a elimina partea stresantă dintr-un business?
Să ne rupem mai des de situațiile stresante prin pauze făcute în locuri care ne liniștesc, să mergem la coach. Dar cel mai important să conștientizăm ce anume ne stresează și să eliminăm sursa de stres sau să o modificăm.
Credeți ca antreprenorii și angajații trec prin același tip de stres? De ce?
Același tip de stres nu ai cum pentru că provocările sunt diferite. Dar tot stres se numeste. Fie că nu îți poți plăti angajații la final de luna că antreprenor sau fie că nu îți poți plăti facturile ca angajat, la urma urmei, tot stres este.
Alina Bota – Tabusca
Când eram mică îmi plăcea să mă joc de-a persoana importantă. Aveam o geantă plic de-a mamei în care ziceam eu că am documente, cecuri și multe responsabilități. Ei bine, cumva eu am pus egal atunci între a fi important și a fi stresat. Și s-au văzut ulterior în cariera mea. Am căutat provocări, am ales joburi stresante sau pe care le puteam face stresante, am luat responsabilități asupra mea și când poate nu era cazul, m-am pus în situații incomode pentru care nu aveam încă pregătirea necesară cu gândul că așa învăț mai repede.
Într-un fel asta s-ar întâmplat. Însă am învățat și că nu mi-e bine în ritmul acela, când mi-am dat seama că simpla idee de a mă duce la birou îmi dă febră. La propriu. Atunci a apărut pauza din care s-au născut actualul meu business și întoarcerea la coaching.
Antreprenoriatul nu e lipsit de stres, în mod cert. Însă faptul că acum eu îmi aștern mă face să realizez când și cum folosesc stresul, respectiv când mă folosește el pe mine.
Cristina Ranoiu Bara
Stresul ne ajuta să acționăm, ne tine în mișcare! Sunt 2 forme de stres, cel pozitiv care ne tine în acțiune și cel negativ – distress- care ne duce la burnout sau chiar boală! Eu am pățit! De multe ori distres poate apărea și când nu ne place ceea ce facem! Cât de valoros ar fi pentru tine să afli care sunt super puterile tale și ce direcție ți se potrivește pentru a evita stresul?
Brailovschi Ramona
Pentru mine stresul este precum un roller coaster. Apare și se risipește în toate ariile vieții mele. Chiar dacă mă educ în ținerea lui în frâu sunt și situații în care mă doboară.
Plâng, mă descarc, caut soluții pentru a rezolva provocarea, caut soluții pentru a face face față lui mai bine la următoarea provocare.
Cu timpul am învățat să accept că el va fi mereu prezent în viață, în business în toate. Iau pauză dacă simt că e nevoie, accelerez dacă văd culoar de trecere
Ilina Adriana Sirbu
Te lupți cu STRESUL sau te folosești de el?
Mă folosesc de el că să mă recalibrez. Mai exact, atunci când conștientizez că sunt stresată, nu mai stau în el și rapid iau o pauză.
Ce este stresul?
Stresul este o reacție fiziologică și psihologică naturală a organismului față de situații percepute ca fiind provocatoare, periculoase, sau stânjenitoare. Acesta poate fi declanșat de diverse evenimente, numite „factori de stres”, cum ar fi problemele personale, presiunile profesionale, schimbările majore din viață, evenimente traumatice sau alte situații tensionate.
Există stres într-o afacere? Când apare?
Desigur că există stres într-o afacere. De obicei apare în situațiile când lucrurile nu mai merg conform a ceea ce am preconizat, când există un declic al afacerii sau pur și simplu atunci când trebuie să faci o livrare iar furnizorul extern nu îți trimite produsul la timp.
Cum faci față stresului în afacere?
Acum prin conștientizarea faptului că orice situație are o rezolvare, mă gândesc la ceea ce pot face în acea situație, nu la ce nu pot face.
Ce putem face pentru a elimina partea stresantă dintr-un business?
Luând în calcul și ceea ce poate să intervină în diverse situații și soluții de rezolvare a acestora. Nu în ultimul rând, orientarea către tine că persoană, dezvoltarea ta, ceea ce implicit duce la o mai bună gestionare a situațiilor apărute.
Credeți că antreprenorii și angajații trec prin același tip de stres? De ce?
Fiecare dintre cei doi are nivelul lui de stres, nu neapărat același. Desigur, depinde de implicarea fiecărei părți.
Mirela Git
Acum niște ani chiar am ținut un seminar pe tema asta – căci nu e vorba de a-l elimina, ci de a ne folosi de acel eustres (stresul „bun”) care ne motivează, ne ambiționează – vezi un termen limită, un obiectiv semnificativ etc. și de a fi capabili să-l recunoaștem și să-l minimizăm/eliminăm pe cel „rău” – presiune pe care o punem asupra noastră/a celorlalți, relații defectuoase (provenind de cele mai multe ori din lipsa de cunoaștere și comunicare), neacceptarea diferențelor dintre noi, focusul pe puncte slabe în loc să fim atenți și să ne completăm pe puncte forte, conflicte nesoluționate etc. Ce-i drept, mai apar diverse situații în business, iar aici totul ține de cât de mult de antrenăm zilnic în direcția creșterii și a focusului pe opțiuni și soluții, pe a reduce eventualele situații stresante sau a ne reveni mai repede. Ce mă ajută aici? Pauzele de …soare, lectură, jurnalul recunoștinței, dansul/mișcarea (chiar ajută foarte mult, căci schimbăm mult mai repede energia când schimbăm locul – fizic), mentorii, întâlnirile cu oameni axați pe creștere și adăugare de valoare.
Patricia Cristina Gogoasa
M-am luptat mult vreme cu el. Acum parcă aș vrea să mă folosesc de el. Nu cred că știu cum, dar sună bine această perspectivă. Dacă tot apare, măcar să găsesc partea lui bună și beneficiile cu care vine
Cristina Urzica
Nu mă lupt cu el. Face parte din viața , însă încerc să-l gestionez și să-l reduc cât pot de mult.
Eu personal funcționez bine pe stres.
Unele antreprenoare se luptă cu stresul. Altele îl folosesc în beneficiul lor. Și altele învață să deosebească stresul bun de cel nociv.
Știm că un antreprenor lucrează la afacerea lui, mai multe ore decât un angajat și e inevitabil ca evenimentele stresante să vină din mai multe părți. Și atunci, e important să recunoască stresul nociv de când începe să se instaleze și să găsească modalități să îl reducă. Fie că ia o pauză de soare, de lectură sau de a nu face nimic, de a-și goli mintea și timpul, eliminarea stresului nociv este benefic pentru antreprenor și pentru afacerea lui.
În concluzie, chiar dacă funcționează bine pe stres, un antreprenor trebuie să știe să gestioneze momentele stresante din afacere.
Tu cum gestionezi stresul în afacerea ta? Dar cel pe care îl resimt angajații tăi?