Afacerea pe care o dezvolt în momentul de față, este cea de coaching, de Neurolanguage Coaching, un drum de pionierat pe care l-am început odată cu pandemia.
Neurolanguage Coaching-ul este transfer rapid de informație cu rezultate sustenabile în timp. Traducând această definiție, integrând principii din Neuroștiință (cum funcționează creierul nostru, cum îi place să învețe, în ce condiții putem accelera acest proces și modelele, tehnicile și etica din coaching, te ajut să construiești o imagine pozitivă despre Franceza, Engleza ta, să depășești blocajele de comunicare și să dezvolți un flux al comunicării lipsit de frică. Cu rezultate sustenabile în timp. Prin implementarea unei strategii de creștere a comunicării tale, prin definirea și identificarea de obiective, prin dezvoltarea de obiceiuri și acțiuni care să ducă la atingerea acestor obiective.
Ne-ar face plăcere să ne spui câteva cuvinte despre omul din spatele afacerii. Cine ești și de ce ai devenit antreprenoare?
Sunt Roxana Blăgescu, sunt Neurolanguage Coach, ICF, mentor, antreprenor, trainer, educator, profesor. Iubesc oamenii, iubesc poveștile lor și iubesc să-i ascult. Orice poveste, este o sursă de inspirație. Clienții mei obișnuiesc să spună despre mine că le place încrederea pe care le o transmit pentru a se desfășura, calmul și răbdarea de a-i asculta.În antreprenoriat, am intrat acum mai bine de 16 ani. Pot spune că am intrat din nevoie. Părăsisem postul de profesor pe care-l aveam într-un liceu din București, nu mă încântau foarte mult joburile existente pe piață la acea vreme, dar și pentru că îmi plăcea să fiu pe cont propriu. Am început cu activitate de traduceri și timid, cursuri de limbi străine pentru adulți. Odată cu criza din 2008, am renunțat treptat la activitatea de traduceri, și m-am concentrat pe cea de cursuri de limbi străine, română pentru străini și workshopuri de integrare culturală.
Ce s-a schimbat în modul tău de gândire de când ești antreprenoare?
Nu știu dacă modul meu de a gândi s-a schimbat, dar pot spune ceea ce am învățat: să fiu mai răbdătoare, să-mi ascult intuiția, cel mai bun ghid, ever, să mă adaptez și să mă reinventez cu rapiditate.Anii pandemiei au fost grei pentru afacerea ta? Ce ai învățat din această perioadă?
Absolut! 90% din contractele pe care le aveam în curs, au fost închise.Am profitat pentru a urma certificarea de coaching și a aduce un plus valoare activității mele și clienților mei.
Am învățat să fiu mai chibzuită, atât în business, cât și la nivel personal.
Te-ai gândit să te reinventezi, să schimbi ceva în afacerea ta?
Schimbarea a fost Neurolanguage Coachingul. O activitate nouă, de pionierat, atât în țară cât și în străinătate. La ora actuală, suntem un pic peste 1000 de Neurolanguage Coach în toată lumea.Dacă ai putea să presari puțin "praf de zână" peste afacerea ta ce minune ai vrea să produci?
Nu cred în lucrurile câștigate de pe o zi pe alta! Pentru mine, acea touch of spark pe care am presărat-o în activitatea mea, au fost coachingul și Neuroștiința integrate în perfecționarea comunicării. Iar minunea a fost resimțită de către clienții mei. Iar acest ”praf de zână” a dus la reacții de genul ”Nu m-am întrebat nimeni, niciodată așa ceva!”, ”Nu m-am gândit niciodată la cum aș vrea să învăț!”.Ce valori te ghidează în afacerea ta?
Respect, integritate, inovație, creativitate.Te-au ghidat aceste valori în relația cu clienții sau colaboratorii tăi?
Cred că da. Respectul, integritatea sunt valori care consider că trebuie să existe în orice business, atât față de parteneri, cât și fată de clienți, colaboratori.Ce faci pentru dezvoltarea ta personală?
Sunt un life long learner și promovez învățarea, perfecționarea la vârstă matură. Cel mai în vârstă cursant al meu a avut 69 de ani!Studiez, citesc, urmez diferite cursuri, particip la conferințe. Chiar în momentul de față urmez două noi certificări.
Crezi ca e important să te educi mereu? De ce?
Absolut! Din punctul meu de vedere, fără educație nu există progres, perfecționare, inovație.Urmezi cursuri de perfecționare? Online sau offline?
Eu obișnuiesc să spun că online-ul este necesitate, offline-ul este viață! Fără îndoială, prefer offline-ul. În ambele ipostaze. Am urmat și cursuri online, în timpul pandemiei. Cele două certificări pe care le urmez acum, sunt tot online.Online-ul vine cu o serie de avantaje, economie de timp, de resurse (nu mai este nevoie să călătorești pentru a urma un curs, a merge la o conferință, etc), posibilitatea de accesa mai ușor oportunități și de a intra în legătură cu oameni din toată lumea. Cu toate acestea, eu consider că nimic nu poate înlocui energia și conectarea de la un curs offline. Iar online-ul este mai obositor decât offline-ul.
Ce cărți citești? Poți să ne recomanzi o carte care ți-a schimbat modul de a privi afacerile?
Cartea pe care o citesc acum se numește Mindset, de Carol S. Dweck. O carte pe care o recomand părinților, antreprenorilor, educatorilor, trainerilor. Nu pot să spun că mi-a schimbat modul de a privi afacerile, dar mi-a confirmat că totul stă în noi, în felul în care privim lucrurile, în capacitatea noastră de a ne schimba sau de a recalibra.Cum te relaxezi?
O plimbare lungă, singură, dacă am nevoie de spațiu pentru a reflecta sau a sta cu gândurile mele, sau cu prietenii, cu un cappuccino.Apoi, în afară de timpul pe care-l petrec cu familia sau prietenii, îmi place să-mi acord timp pentru mine, cu mine însumi. Chiar și o jumătate de oră.
Ce te amuză și ce te întristrează?
Îmi plac oamenii și îmi place să-i privesc.Mă întristează lipsa de empatie și rigiditatea.
Dacă ai putea să schimbi ceva la tine, ce ai schimba?
Nu aș schimba ceva, aș continua să îmbunătățesc răbdarea, ascultarea.Ai simțit vreodată nevoia să te reinventezi? Dacă da, ce ai făcut pentru a te reinventa?
Cred că este foarte important să avem puterea să ne reinventăm, mai ales în zilele noastre. Dacă nu te reinventezi, nu poți progresa.M-am reinventat când am intrat pe partea de coaching și am devenit Neurolanguage Coach.