Voluntarul din Noi este o asociație la început de drum care vine în ajutorul familiilor defavorizate cu copii, pentru ca aceștia să meargă la școală, iar pentru asta îi susținem cu tot ceea ce au nevoie. Este important pentru noi ca în familiile pe care le ajutăm să existe cel puțin un venit constant (salariu, pensie), iar copiii să meargă la grădiniță/școală, să fie întreținuți, curățenie și o atmosferă echilibrată. De asemenea mergem către unitățile de învățământ de stat cu ceea ce au nevoie pentru a putea desfășura un act educativ de calitate. Avem deja în evidență noastră familii la care merge lunar cu alimente și produse pentru nevoile de bază, preluam, ori de câte ori este nevoie, un caz nou și face tot ce este necesar pentru a-i susține.
Ești freelancer, solopreneur sau antreprenor?
În teorie nu sunt singură, îl am pe soțul meu cu care am deschis acest ONG, dar cu care împart și responsabilitățile din viața personală și atunci când familia are nevoie sa primeze unul din noi devine indisponibil. Mai am lângă mine și voluntari, dar nici ei nu pot sa fie acolo întotdeauna, așa că sunt momente în care ajung sa rămân singură în asta. Însă nu mă plâng, știu de ce sunt aici și pentru beneficiarii noștri merg mereu mai departe și cu toată dăruirea.Cum măsori starea de sănătate a afacerii tale?
Deși nu este o afacere, o poți privi așa din punct de vedere financiar. Dacă nu există aport financiar constant nu poate exista: la noi asta se traduce prin donații constante. De aceea pentru noi sunt atât de importante donațiile lunare ale oamenilor cu suflat mare, fiindcă indiferent de suma pe care ei aleg sa o doneze lunar noi știm că ne putem baza pe ea.Ce faci pentru sănătatea și prosperitatea afacerii tale?
În primul rand acționez. Facem campanii constante pentru a se vedea cât este de mare nevoia de implicare, apoi particip la întâlniri de Networking, diverse evenimente unde pot întâlni oameni noi, reprezentați ai firmelor cu care sa pot sta de vorbă despre noi și despre importanța susținerii educație copiilor proveniți din familii defavorizate.Dacă am putea povesti la o cafea despre nașterea și creșterea afacerii tale ce ai vrea să îmi povestești?
Voluntarul din noi a existat dinainte sa fie un ONG, sub forma unei "pălării" puse deasupra unor prieteni care strângeau bani din vorbă din vorbă pentru a face bine acolo unde era nevoie.Apoi ne-am dat seama că așa nu putem ajunge prea departe și putem ajuta mai mult dacă oficializăm totul și așa a făcut că în luna iunie a anului 2022 "Voluntarul din Noi" să devină asociație caritabilă cu acte "în regulă".
Cât este de sănătoasă din punct de vedere financiar este compania pe care o conduci? Ai urmărit vreodată indicatorii finaciari? Dacă da, care?
La noi nu se pot aplica indicatorii financiari, însă încercăm că de la luna la luna sa strângem și mai mulți bani, mai ales pentru simplu fapt că apar noi cazuri lunar care se transformă în beneficiari constanți. Nu pot merge o singură dată la o familie care știu că nici luna viitoare nu o să stea mai bine financiar, oricât de mult s-ar zbate ei. Vine iarna și cresc și la ei facturile, ceea ce face că posibilitatea lor de a cumpăra alimente scade și mai mult, iar în unele cazuri, acolo unde copiii sunt puțin mai mari asta înseamnă să renunțe la școală pentru a se angaja, altfel nu supraviețuiesc.Avem o familie unde mama muncește de dimineață până seara și copiii toată ziua stau cu bunica, asta pentru a se asigura că nu le lipsește nimic și chiar și așa nu fac față. Sau o mamă văduvă cu un copil de 16 ani care în timpul verii a muncit, dar acum a început liceul și nu le poate face pe amândouă în paralel.
Cum vezi omul din spatele afacerii? Cum ar trebui sa fie el?
În cazul nostru în primul rând empatic, neobosit, perseverent, dornic să îi ajute pe alții.Atunci când mergem către firme și îi rugăm să ne redirecționeze cei 20% din impozitul pe profit, uneori suntem refuzați, însă nu trebuie sa te dai bătut nici să o iei personal, mergi mai departe, pe modelul "ce am avut și ce am pierdut?", Mai mult de a mă refuza nu au ce face. Mai încerc și peste două luni și peste alte patru și tot așa.
Ce îți sugerează ție hashtagul #LunaRoz?
Eu mă duc cu gândul la speranță, la viață, la iubire și cumva pe noi astea ne definesc.Ai fost vreodată bolnavă? Cum ai administrat activitatea firmei atunci?
Se întâmplă des să mai răcim, doar avem doi copiii mici în casă, acum 6 luni am făcut toți varicelă și chiar azi am făcut o criză de lombosciatică. Nu sunt lucruri grave, dar te scot din circuit puțin. Și dacă se întâmplă când noi avem o campanie în desfășurare este critic. Însă mereu am avut noroc cu voluntarii care au fost lângă noi, fără ei activitatea noastră ar avea de suferit.Dar pe de altă parte nici eu nu pot lipsi foarte mult, fiindcă nu ar avea cine să înceapă noi campanii sau sa susțină întreaga structură, să strângă fonduri și tot așa.