Practica mea profesională este în domeniul dezvoltării personale. Susțin oamenii să devină creatori de schimbare conștientă. Schimbarea este constanta vieții noastre, dar de cele mai multe ori ne punem pe pilotul automat în micul trenuleț din zona noastră de confort. Trezirea din această învârteală vine, de prea multe ori, cu un șut în fund pe care ți-l dă viața. Și uite cum, în loc de a face mici îmbunătățiri din timp, ajungi să faci reparații capitale.
Lucrez atât individual, cât și în grup. Creez experiențe inedite de învățare despre sine, astfel încât să capeți claritate pentru drumul tău și încredere că poți merge până la capăt pe drumul spre visurile proprii.
Pun experiența mea de manager în corporații și pe cea de trainer în cursuri de soft-skills, coaching de echipă și programe de wellbeing.
Îmi place să lucrez și cu coachii aflați la început de drum, pentru a își consolida practica și a-și defini produsele, programele, avatarul de client și modelul preferat de business.
Eu SRL – mindset de antreprenor la început de drum
- MIND-FEST Alexandra Nicoleta StanProiectul EU SRL vă propune în luna OCTOMBRIE tema MIND-FEST!Ultima întâlnire pe această temă o am cu Alexandra Nicoleta Stan. Cred că cea mai minunată stare a minții – și nu numai – este cea de… Citește mai mult: MIND-FEST Alexandra Nicoleta Stan
- MIND-FEST Oana StroeSăptămâna aceasta … o surpriză de ultim moment. Voi aduce primul meu invitat care NU este încă antreprenor, deși am putea trece drepturile de autor la freelancing, nu? Prietena mea cea mai bună Oana Stroe, vine… Citește mai mult: MIND-FEST Oana Stroe
- MIND-FEST Alina AvarvareiSăptămâna aceasta o am alături pe ALINA AVARVAREI. Pe Alina am avut onoarea și șansa să o cunosc de curând. Ne-au adus împreună un prieten comun și pasiunea pentru wellbeing. În pregătirea interviului de miercuri Alina… Citește mai mult: MIND-FEST Alina Avarvarei
- MIND-FEST – Cristina EremiaProiectul EU SRL vă propune în luna OCTOMBRIE tema MIND-FEST!O deschid alături de CRISTINA EREMIA. Cine este Cristina Eremia Cristina spune despre ea: ”Este misiunea mea personală să susțin oamenii în dezvoltarea lor, fac asta de… Citește mai mult: MIND-FEST – Cristina Eremia
- Restart – Adelaida SăcălușUltima întâlnire a acestei luni este cu ADELAIDA SĂCĂLUȘ, gazda de la #CasutadelaCotesti și povestitoarea de la #CreatorideContinut. Cine este Adelaida Săcăluș Pe Adelaida am cunoscut-i și văzut-o toată vara, în on-line, când am tot tânjit… Citește mai mult: Restart – Adelaida Săcăluș
Dacă îți face plăcere, am vrea să ne spui câteva cuvinte despre familia ta.
Familia mea are 4 membrii - cei 2 copii și partenerul meu de viață. Fiica mea este la casa ei deja, așa că suntem un trio vesel și cu provocările pe care munca și școala de acasă le-au adus.Ce s-a schimbat în modul tău de gândire ca antreprenor, de când ai o familie sau copii?
Antreprenoriatul a venit când familia era deja constituită. Așa că mi s-a schimbat mai degrabă gândirea de mamă, parteneră, prietenă. A fost o trecere grea, pe care încă o resimt și o mai așez. De la munca precisă de luni-vineri 9/5, la 24/7. Nu mi-am imaginat că o să fie așa. Visam (vrăjită și de mirajele unora) că voi fi cu laptopul la o piscină, copilul se va bălăci, iar eu voi face coaching. O persoană la al cărei venit as fi contribuit mă aștepta acasă cu curățenie și masa gata, mai citeam, mai petreceam timp cu prietenii, făceam cursuri și călătoream în lungul și în latul lumii cu grupuri de oameni care se descopereau pe sine. M-am trezit la realitatea freelancerului care nu mai are infrastructura din corporație și trebuie să facă totul singură. Dură trezirea 🙂Cum te-a ajutat familia în creșterea afacerii?
Da, a fost unul foarte greu. Foarte foarte foarte greu. Afacerea mea a ajuns la limita de jos a funcționării. Corporațiile cu care lucram au oprit programele de training si executive coaching, iar marea majoritate a celor cu care vorbeam se orientau spre terapie.Am avut noroc cu băieții mei, cu care am devenit brusc colegă de birou. În timpul acesta mama mea era foarte bolnavă, nu am mai putut să ne vedem. Am trecut cu greu această perioadă. Soțul meu a fost foarte apropiat. Și ne-a acaparat pe amândoi clasa a V-a a băiatului nostru - online-ul cu provocările lui.
Cum a fost familia alături de tine în redresarea sau relansarea afacerii după pandemie?
Mă bucur că ne-am stabilizat niște rutine, am delimitat spațiile de lucru ca să putem să ne întoarcem cu drag în zonele unde redeveneam părinți, copil, femeie și bărbat. Am primit locul cel mai ferit de zgomot din casă, am înțeles cum și când să le comunic că am nevoie de liniște și intimitate, iar ei au învățat să ceară, să aștepte, să se organizeze singuri sau chiar să mă ajute. Am avut o zi în care mi s-a terminat apa din pahar și, pentru că nu puteam ieși din întâlnirea care se prelungise, am scris un mesaj pe whatsapp iar cel mic a venit de-a bușilea în cameră cu un pahar de apă. Ne-am distrat apoi când povestea cum a făcut să nu verse apa.Familia este centru universului tău. Ce este afacerea pentru familia ta?
Spre deosebire de alte domenii dezvoltarea personală - când nu este training în organizații - se desfășoară seara sau în week-end, când marea majoritate a familiilor se adună împreună. Am stat la un moment dat de vorbă cu partenerul meu și am stabilit când e nevoie de el full time parent.Amândoi au văzut și înțeles că sunt fericită cu ceea ce fac, așa că ne-am redefinit momentele în care petrecem timp împreună. A fost interesant, partenerul meu mi-a mărturisit că, văzând zbaterile mele, a început să aprecieze mai mult ceea ce fac ownerii companiei la care lucrează și a devenit un angajat mai bun.
Dacă am putea povesti la o cafea despre afacerea ta, ce mi-ai spune prima dată?
Primul lucru ți-aș spune că sunt fascinată de mintea și viața umanității. Nu mă satur să descopăr și să încerc să aplic idei noi, idei vechi și să văd ce funcționează. Să înțeleg ce îi motivează pe oameni de pe dinăuntru, înainte să îi motiveze de pe dinafară un diagnostic, un angajator care închide afacerea sau un șef care nu îți recunoaște meritele, un partener care întrerupe relația.Ce valori te ghidează în afacerea ta?
Prima mea valoare este etica. Nici nu cred că s-ar putea altfel, când lucrezi cu mintea și sufletul omului. Să creez un cadru de siguranță, de confidențialitate, omul să simtă că poate avea încredere că va fi asistat în proces din întregul meu potențial... cred că putem vorbi chiar de o moralitate a afacerii!Apoi vine la rând autenticitatea. Ceea ce fac în coaching are ca reper propria mea viață și practică. Nu predic nimănui ceea ce nu practic, sunt vulnerabilă și deschisă. Cred că acestea sunt singurele feluri în care pot crea o legătură semnificativă, astfel încât clienții mei să se simtă liberi în a testa noi povești de viață și un alt dialog intern.
Mă reprezintă foarte mult umorul și playfulness (parcă jucăușenie sună prea puțin). Râd mult și invit la o auto-ironie sănătoasă, folosesc desenul, mișcarea, cardurile metaforice, poveștile. Toate acestea contribuie la o stare de lejeritate și ușurință, chiar dacă vorbim despre divorțuri sau copilul interior rănit.
Partenerul tău de afaceri are alte valori care îl ghidează în relația cu clienții voștri?
Nu am un partener de afacere dar da, comunitatea sau alinierea valorilor este cel mai important aspect care permite o colaborare.Am lucrat mult în parteneriate, sunt și acum colaborator la una din firmele top 10 de training din România.
Ce faci pentru dezvoltarea armonioasă a relațiilor în familie și afaceri?
În primul rând sunt prezentă. Mulți se ”ascund” în birou sau în atelier, în ședințe sau deplasări ca să se sustragă familiei. În egală măsură se dau după vreun program de copil sau pretenții ale partenerului ca să nu livreze diverse. Relația înseamnă conexiune.Și la un capăt și la celălalt trebuie să fie câte o persoană. Dacă întorci spatele, comunici din vârful buzelor - cum se spune - dai ordine sau ai așteptări să-ți ghicească cineva nevoile - acea relație este sortită eșecului și frustrărilor, de orice fel ar fi. Am învățat (cu greu 🙂 ) două lucruri care mi se par vitale pentru relații armonioase:
1. să știu eu întâi ce limite am, apoi să le comunic în așa fel încât omul să se simtă valorizat și ascultat. Nu în ultimul rând le respect chiar eu - căci dacă doar comunici limite pe care alții să nu le încalce dar tu nu ții cont de ele... ai ieșit iar din armonie.
2. să ascult ca să înțeleg. Nu cer scuze sau explicații, ci vreau sincer să știu cum le place oamenilor cu care interacționez să fie abordați. De exemplu eu sunt o persoană matinală. Am lucrat într-un proiect cu un partener care nu îmi răspundea la telefon înainte de ora 12. Nu vreți să știți ce era în capul meu până vorbeam. Mi se părea că mă ignoră, că nu dă importanță proiectului, că o face special că eu eram începătoare și își permite să mă fiarbă... Acum îmi vine să râd. L-am sunat într-o dimineață la ora 10 și mi-a răspuns cu o voce gâtuită de somn. Era incapabil să poarte o conversație, atât era de adormit. Apoi am aflat că se pregătea din greu pentru un examen. Învăța cu un grup de americani și singaporezi noaptea, când pentru restul era mai pe zi, așa că avea întregul program dat peste cap. Nu eram eu miezul la dodoașcă, da?
Cum se împacă viața de familie cu afacerea voastră?
În timp s-au împăcat. Am grijă să știu din timp când am sesiuni, când sunt plecată. Încerc să las atunci totul în așa fel încât partenerului meu să îi fie ușor cu cel mic, serviciul propriu și restul casei. Iar cu fiică-mea, că de ea nu prea am zis, am deasemenea grijă să ne vedem, să vorbim, să avem o bucățică de viață neintermediată.Lăsați afacerea la ușă când ajungeți acasă?
Da. Chiar dacă asta înseamnă acum doar un pas când mă ridic de pe scaunul care este lipit de patul meu din dormitor. Am învățat asta de când eram angajată, mai mult the hard way. Am lucrat mereu în zona de retail, așa că aveam acces la diverse informații despre variați clienți. Unul din colegii mei de la Zapp a fost concediat pentru că a vorbit în gura mare, într-un restaurant, despre unul din clienții noștri, ai cărui prieteni erau la o masă alăturată. Apoi când am lucrat în bancă lucrurile au devenit și mai clare. Lăsam munca la ușa biroului! Iar acum cu atât mai mult ne protejăm timpul petrecut împreună de orice întreruperi.Ce cărți citești? Poți să ne recomanzi o carte care ți-a schimbat modul de a privi afacerile?
Citesc cam de toate, sunt o mare pasionată de tot ce înseamnă literatură - de la poezie și basm până la cărțile mele de specialitate. Cartea care mi-a schimbat clar modul în care interacționez cu partenerii, clienții, sponsorii etc este Management karmic - scrisă de 3 americani care au studiat budismul și l-au integrat în afaceri - Geshe Michael Roach, Lama Chrisie McNally si Michale Gordon. Geshe Michael Roach a aplicat aceste principii în firma de prelucrare de diamante în care a lucrat cca 19 ani, pe care au dus-o la nivelul de cea mai mare firmă de profil din lume și pe care i-au vândut-o lui Warren Buffet în 2009 pentru 250 mil dolari.Te relaxezi în familie sau în muncă?
Și și. După 27 de ani de muncă din postura de angajat, deși e greu, cei 7 ani de freelancing au însemnat un vis devenit realitate. Cu relaxarea aferentă. Iar în familie pot fi un alt eu. Chiar dacă sunt autentică în business, există totuși niște bariere pe care este normal să le păstrez, bariere care cad complet când sunt cu ai mei.Povestește-ne o întâmplare amuzantă legată de familie și afacerea ta
Acum că mă întrebi, îmi dau seama că nu prea sunt. Le separ așa bine una de alta că nu interferează. Poate doar cel mic, în perioada în care am început să lucrez on-line, foarte curios fiind, s-a ivit de vreo 2 ori în cadru cu cele mai simpatice scuze. ”Știu că ai spus să nu intru în cameră, dar nu mă pot descurca la un exercițiu și nu cred că vrei nici tu nici clienta ta - sărumâna doamnă - să mă duc la școală cu lecțiile nefăcute”. Și mai obișnuiește să îmi ”vămuiască” cutiile cu materiale de training. Dacă îl trimiți să ia un creion, nu se duce la el în penar, ci la mine în cutii.Dacă ai putea să schimbi ceva la afacerea ta, ce ai schimba?
Cred că aș schimba schimbarea. Lumea a evoluat foarte rapid în jurul meu. Am învățat lucruri noi pe care nu le credeam posibile - de exemplu constelații sistemice pentru afaceri - așa că am adaptat produsele ca să pot integra ce învățam. Apoi am descoperit că ce credeam eu că este nișa mea nu era, de fapt, așa că iar am schimbat diverse.Dar mă și plictisesc ușor, îmi vin ideile ca ploaia torențială și unele idei sunt prea faine ca să nu le pun în practică. Poate mi-ar plăcea un pic de stabilitate, asta ar face și comunicarea mai ușoară, deși lucrez mai mult din recomandări.
Roagă-ți partenerul să ne transmită gâdurile sale despre relația cu tine și afacerea voastră
Hahahha!! Happy wife happy life. Clișeu, dar asta a zis 😀Știm că viața de antreprenoare și cea de familie este plină de suișuri și coborâșuri. Ce sfat ai da unei tinere antreprenor la început de drum?
Mai ales în contextul actual nu aș îndemna pe nimeni să își lase locul de muncă, sau să înceapă ceva doar din pasiune. Sunt idei de adolescent sau de angajat frustrat, care vrea doar ”să fie propriul său șef”, fără să știe ce înseamnă să fii acel șef!Sunt atâtea metode acum de a testa ideea unei afaceri - design thinking, incubatoare de afaceri, internship, voluntariat. Să testeze întâi, să înceapă afacerea având fonduri din propriul salariu.
S-ar putea să obiecteze că nu există timpul necesar. Ei bine, abia aștept să cunosc și eu persoana care s-a lansat în antreprenoriat și nu a început să muncească mai mult decât când era angajată. (nu vorbesc de cineva care are venituri din altă parte, ci de persoanele pentru care banii din propria activitate chiar contează).