ȘtiriMed este un site nișat de știri și informații din zonele medical, stil de viață, educație, parenting.
- ȘtiriMed promovează prevenția și se adresează persoanelor interesate de tot ce e inovativ, dar și accesibil în lumea medicală
- ȘtiriMed se adresează pe de o parte pacienților, prin conținutul de știri, materiale complexe de autor, analize, reportaje. Dar se adresează și profesioniștilor, prin categoria “Părerea Expertului”
- ȘtiriMed TV – secțiune a site-ului cu emisiuni, interviuri și informații în format video
Cine ești și de ce ai ales să crești în rândurile antreprenoriatului feminin?
Gabriela Onț (Buruian): Am 36 de ani și sunt jurnalist și de 14 ani lucrez pentru diferite instituții media naționale și locale. Am ales sa trec în zona de antreprenoriat feminin pentru că mi-am dorit un proiect care să readucă știrile de calitate în atenția publicului, să arate oamenilor că informația corecta ii poate ajuta sa fie mai sănătoși. Astfel alături de colega și prietena mea Ancuța Ciolan am început, însă, un proiect personal. Un site cu știri din zona medicală, a vieții sănătoase și a informațiilor relevante pentru părinți și copii.Ancuța Ciolan (Stăvar): Sunt Ancuța, am 35 de ani, 2 copii și sunt jurnalist de aproape 15 ani. Practic, jurnalismul și comunicarea sunt singurele domenii în care m-am specializat și am activat, pentru că, pur și simplu, nu mă văd făcând altceva. După ce ani de zile am activat în redacții media naționale și locale, am hotărât împreună cu prietena și colega mea să facem pasul spre antreprenoriat, mai ales că simțeam că am ajuns la o anumită maturitate profesională. Gândul nostru a fost să aducem publicului informații de calitate. Nu ne-am dorit goana după click-uri, ci am vrut să creăm povești, să îi scoatem în față pe doctorii remarcabili ai Clujului și ai Transilvaniei, să le arătăm oamenilor cât de dificil e să fii asistent medical, de exemplu. Dar, ne-am dorit să aducem informații utile și pentru părinți, pentru cei care iubesc echilibrul și sunt interesați de un stil de viață sănătos. Așa s-a născut ȘtiriMed, locul din online unde eu, Gabriela și colegii noștri colaboratori aducem celor interesați informații de calitate, în format scris și video. Și, atunci când situația epidemiologică ne permite, organizăm Conferințele ȘtiriMed, un eveniment propriu în care aducem în fața oamenilor specialiștii care să le răspundă întrebărilor pe care le au.
Care a fost motivația pentru a porni pe drumul antreprenoriatului?
Gabriela: Consider ca am acumulat suficientă experiență ca să pot să dau din ce am învățat, mai departe. Cumva a venit ca o provocare pentru mine. Am vrut să văd dacă pot să fac singură ceea ce am făcut atât de mulți ani pentru alții. Mai mult, mi-am dorit să pot decide eu ce fac și cum fac. Să aleg doar subiecte de calitate și să nu mai fiu nevoită să aleg subiecte care aduc doar click-uri pentru că sunt senzaționale dar în fond nu oferă informație de calitate.Ancuța: Mi-am dorit să muncesc pentru mine. Să îmi pot pune amprenta pe produsele proprii. Să aleg ce și despre ce scriu. Și să contribui activ pentru ca lumea în care trăiesc să fie mai bună, mai conștientă de valoarea resurselor pe care le avem. Și care nu sunt nelimitate.
Ultimii ani au fost ani grei pentru afacerea ta? Ce ai învățat din această perioadă?
Gabriela: Am învățat că resursele mele pot fi nelimitate și atunci când cred că nu mai pot, mai pot puțin. Am învățat că acum oamenii se uită de două ori înainte să dea bani pentru un serviciu și că trebuie cu atât mai mult să le arătăm de ce ne-ar alege pe noi. Și cred că cea mai importantă lecție a fost că e nevoie de multă organizare să poți jongla între viața personală, copii și antreprenoriat, într-o perioadă în care ele s-au amestecat, iar granițele nu au mai existat.Ancuța: Că ne putem descurca în orice condiții. Am făcut interviuri cu copiii atârnați de mine. Am pierdut contracte, am învățat să ne descurcăm cu puțin și foarte puțin. Am selectat colaboratorii și am decis să lucrăm doar cu oamenii care au aceleași principii și valori cu ale noastre.
Ai urmat cursuri de antreprenoriat înainte de a începe afacerea? Dar în timp ce deja afacerea ta creștea?
Gabriela: Nu, dar mi-aș fi dorit să o fi făcut. Cred că ar fi fost mai ușor și mai productiv. Pe parcurs am mai citit sau am participat la unele webinarii.Ancuța: Nu am urmat. M-am aruncat, vorba românului, cu „capul înainte”. Nu spun că a fost decizia corectă. Și nu știu dacă aș face fix la fel acum, dacă ar fi să o iau de la capăt. Pe parcurs am mai participat la cursuri, am făcut consultanță, m-am mai uitat la alți antreprenori. Și nu mă opresc aici 🙂
Cât de importantă e educarea continuă în mediul de business?
Gabriela: Foarte importantă. Consider că în fiecare zi avem ceva învățat, iar într-un domeniu atât de dinamic lucrurile se schimbă foarte rapid.Ancuța: E vitală. Altfel te pierzi pe drum. Lumea business-ului e dinamică. Și trebuie să te adaptezi și tu acestor schimbări, altfel vei rămâne mereu în gară, pe un peron, iar trenurile vor tot trece pe lângă tine.
Urmezi cursuri pentru dezvoltarea ta ca antreprenoare?
Gabriela: În acest moment nu, dar mi-aș dori. Este însă destul de dificil de găsit cursuri care să se și plieze pe domeniul în care activăm noi.Ancuța: Da. Acest an pot zice că a fost anul educației pentru mine. Am participat la mai multe cursuri și webinarii online, tematice și pe profilul domeniului în care activez. Mi-am luat acreditarea de Formator, am absolvit un master de Management Media și tocmai am fost admisă la un program doctoral în Științele Comunicării.
Consideri dezvoltarea personală importantă pentru un lider?
Gabriela: Cred că dezvoltarea personală trebuie să facă parte din planul fiecărui om, fie că e lider sau nu. Atâta timp cât nu vom evolua la nivel personal, nu vom putea evolua nici profesional.Ancuța: Categoric. Ca să pot fi un exemplu pentru cei pe care îi ajut să se formeze, trebuie să am, mai întâi, pretenții de la mine. Iar dezvoltarea personală ne ajută să știm cum să fim adevărați lideri. Un lider nu este un „șefuleț” a cărui singură calitate e aceea că știe să urle sau să aibă cerințe nerealiste de la cei din echipa sa. Din păcate, astfel de personaje sunt des întâlnite, încă, prin organizații.
Ești lider în afacerea ta? Ce înseamnă pentru tine să fii lider?
Gabriela: Nu consider că în acest moment pot fi numit lider. Da am câteva calități de lider, dar unele îmi lipsesc. Pentru mine liderul e o persoană inventivă, care se încăpățânează să facă și care riscă in afaceri.Ancuța: Noi suntem o echipă mică. Sufletul suntem, în egală măsură, eu și Gabriela. Restul colegilor sunt colaboratori, iar relația noastră este exact așa: prietenie-colaborare. Vorbim frumos și politicos unii cu alții, dar deciziile finale le luăm eu și Gabriela. Da, suntem lideri. Și ne completăm una pe alta fără să ne străduim prea tare. Ce îmi lipsește mie, are ea. Și când are ea o scăpare, sunt eu pe fază. Loc de îmbunătățiri este și va fi mereu.
Îți educi clienții? Cum?
Gabriela: Când vine vorba de clienti incercăm să le arătăm diferențele dintre site-urile care au ca unic scop obținerea cu orice preț a unui număr mare de clickuri și site-ul nostru, care are ca scop educarea și informarea corectă. Mai apoi, pentru serviciile pe care le oferim încercăm sa le arătăm că ele au în spate cheltuieli necesare pentru a obține un produs de calitate.Ancuța: Educația se face treptat. Încă de când am intrat pe piață, noi am venit cu propria strategie, mai exact, nu am năvălit cu bocancii în sufletul clientului. Am spus și spunem cine suntem, ce facem și cum credem noi că putem ajuta. Apoi, e decizia fiecăruia dacă decide să colaboreze sau nu cu noi. Nu bombardăm pe nimeni cu mesaje, mailuri și promisiuni de oferte avantajoase. Respectăm mereu decizia unui client, dar avem pretenția să fim, la rândul nostru, respectate. Mă deranjează profund când ni se cere să oferim servicii de promovare în mod gratuit, ca și cum am fi obligați să facem acest lucru pentru un business care, la rândul său produce bani. Iar dacă refuzăm, argumentat, ne trezim cu jigniri. Tot gratuite :)) Pentru cauzele umanitare nu am perceput și nu vom percepe niciodată bani, la fel cum ne implicăm activ să promovăm inițiative și proiecte educative și de prevenție.
Urmezi cursuri de perfecționare? Online sau offline?
Gabriela: Nu. În acest moment, nu.Ancuța: Da. Le prefer pe cele online, mai ales că așa îmi pot organiza mai eficient timpul, fără să îmi neglijez copiii.
Ce cărți citești? Poți să ne recomanzi o carte care ți-a schimbat modul de a privi afacerile?
Gabriela: În ultima perioada am citit mai multe cărți scrise de Frederick Beckham. Ultima, "Brit Marie a fost aici" e cartea pe care o recomand. E despre forța femeii de a se reinventa și a găsi puterea în ea, deși toată viața a crezut că nu e capabilă să facă ceva singura. Pentru că nu este niciodată târziu să îți îndeplinești propriile visuri. Cat despre cărți folositoare în afaceri am citit recent și le recomand pe cele ale Livianei Tane.Ancuța: Încerc să fur în fiecare zi câteva momente ca să citesc. Nu îmi iese tot timpul. Când am zile foarte grele, ca să mă relaxez, citesc mereu beletristică sau câteva pagini dintr-o carte „ușurică”. În astfel de zile, recitesc acum „Soția aviatorului”, Melanie Benjamin. E o carte primită cadou de la soțul meu, că, deh, sunt soție de aviator :)) Pentru zona de business, cred că orice antreprenor ar trebui să citească Dale Carnegie, „Cum să comunici eficient” și ”Ghidul antreprenorului începător”, o carte scrisă de Valentina Saygo și Liv Tane. Și dacă nu ești antreprenor începător, e o carte de ținut pe noptieră sau, mai bine, în geanta de laptop. Iar eu am avut câteva „ahhhaaa-uri” și citind „Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul”, Robin S. Sharma. Pentru tips&tricks în arta grea a negocierii, recomand cărțile de parenting :))))
Cum te relaxezi? Crezi ca e important să te și relaxezi?
Gabriela: Da, cred că relaxarea e foarte importanta și cred că trebuie să ne luăm timp pentru asta. Pentru mine relaxare înseamnă timp petrecut cu familia, în natură sau să practic înot.Ancuța: Sunt repetentă la capitolul relaxare, pentru că anul acesta a fost unul greu și intens pentru mine și mi-am împins,cumva, limitele, mai mult decât trebuia. Dar, pentru sănătatea mea psihică, alerg. De 3-4 ori pe săptămână ies la alergat, oricât de obosită aș fi. După 5 kilometri alergați și o cafea bună, văd lumea mai limpede 🙂 Și tot pentru relaxarea mea, mai fur câteva ore de stat singură în grădină, în week-end-uri, la ai mei, la țară. Și îmi plac la nebunie drumețiile la munte, în week-end-uri aurii de toamnă.
Ce te amuză și ce te întristrează în timp ce înveți lucruri noi?
Gabriela: Mă amuză că mai nou sunt nevoita să învăț cum funcționează tot felul de rețele, lucruri pe care un adolescent le știe și le face natural. Și mă întristează că mi se par așa de complicate, deși nu as fi crezut niciodată că ceva de pe internet ar putea fi o provocare pentru mine.Ancuța: Mă amuză că mă enervează să folosesc Instagramul. Iar pe Tik Tok încă nu am intrat :)))) Mă întristează superficialitatea
Ce crezi despre ucenicie sau intership?
Gabriela: Eu am făcut multă ucenie și am fost în intershipuri. Când oamenii m-au dat afara pe ușă, am intrat pe fereastră, vorba aceea. Nu mi-am dorit bani, ci doar sa fur din secretele meseriei de jurnalist și să stau pe lângă cei mai buni în domeniu. Acei ani mi-a pus niște baze în domeniul meu și m-au ajutat să fiu foarte bună. De aceea am dat apoi înapoi și am luat mereu tineri în internship și sper să mai învăț și alți oameni, odată ce situația pandemica va permite asta.Ancuța: Ca să fii un bun profesionist, trebuie să fii, mai întâi, ucenic.
Ai simțit vreodată că nu ai timpul necesar pentru a învăța tot ce îți dorești?
Gabriela: Da. Aceasta este cea mai mare provocare. E realitatea cu care mă lupt zilnic. Între antreprenoriat, doi copii mici și celălalte sarcini, timpul nu prea lucrează în favoarea mea.Ancuța: O, daaaa. E realitatea mea. Dar încă învăț cum să îmi fac agenda și cum să îi spun creierului: „gata, potolește-te, nu au intrat zilele în sac”. Nu prea reușesc, ce-i drept, așa că trebuie să îmi gestionez frustrările.
În #LunaPamantului discutăm și despre cum ajutăm mediul înconjurător. Poți să ne spui ce faceți voi în firma voastră pentru ajuta planeta?
Gabriela: Folosim foarte puțină hârtie. De regulă, nu printăm aproape nimic. Reciclăm tot ce e posibil. Scriem despre probleme și încercăm să educam oamenii. Pentru că o planetă sănătoasă înseamnă oameni sănătoși.Ancuța: În completarea Gabrielei mai spun că scriem despre proiecte sustenabile și încurajăm și promovăm acțiunile care au ca scop protejarea Pământului. Pic cu pic se face mult 🙂
Știm că viața de antreprenoare este plină de provocări. Ce sfat ai da unei tinere antreprenor la început de drum?
Gabriela: Să facă cursuri de business, să aibă alături un contabil bun, să aibă răbdare și să dedice timp afacerii ei. Și să investească în promovare. Degeaba ești bun pe ceea ce faci, dacă nu te cunoaște nimeni.Ancuța: Să fie curajoasă. Și să aibă așteptări realiste.