Sunt Femeie, Mamă, Project Manager
Ce visai să te faci când erai mică?
M-am visat făcând mai multe, însă cel mai clar vis pe care mi-l amintesc, și care m-a ținut mult timp, a fost să fiu într-un rol de coordonator care organizează alți oameni, își pune semnătura pe acte, descurcă ițele atunci când lucrurile devin prea complicate.Îmi amintesc atât de clar cum canapeaua din sufragerie era mașina mea, și eu mă deplasam între birouri ca să rezolv probleme. Aveam un laptop făcut de mine din carton, după model din revistele de modă ale mamei. Mergeam cu laptopul meu la birou, scriam documente importante, verificam altele, dădeam indicații, semnam și plecam.
Când ai simțit pentru prima dată că prinzi aripi, că ești încurajată, că poți deveni ce vrei tu să devii?
Mereu m-am simțit încurajată, în diferite feluri, de diferiți oameni din viața mea. Doar că m-am simțit și ghidată mult, nu neapărat întrebată mie ce îmi place. Și era simplu, pentru că mie îmi plăceau multe, și aveam încredere în recomandările pe care le primeam.Am simțit că prind aripi în special când am făcut trecerea de la programator, după aproape 7 ani, spre leadership și management.
Oamenii cu care am început să lucrez atunci m-au susținut foarte mult, și în același timp mi-au dat o libertate în care am putut să învăț și să evoluez.
Acel nou context a fost un spațiu extraordinar de explorare în care mi-am întins aripile la maxim.
Cum ai pornit afacerea? A fost greu? Ai avut momente de ezitare?
Contrar recomandărilor de business, eu am început afacerea mea cu produsul.Am plecat din IT în 2021, ca să am grijă de mine, de sănătatea mea fizică, mentală și emoțională. Și câteva luni m-am tot întrebat ce voi face în continuare.
După 6 luni de căutări, într-o zi de iarnă a venit inspirația cu un gând nou:
- Voi scrie o carte!
Și, surprinzător, i-am răspuns:
-Da! Chiar voi face asta, voi scrie o carte!
Așa am început drumul spre antreprenoriat, fără să știu pașii sau destinația. Eram încă în procesul de vindecare.
A fost eliberator să găsesc direcția spre care să merg, chiar dacă nu știam clar drumul. Aveam un nou scop! Ceea ce îmi lipsise în lunile de căutare.
Sigur că am avut momente în care m-am întrebat “Cine va cumpără cartea aceasta pe care eu o scriu?”
Și cum fac eu, o anonimă în lumea cărților, să duc cartea în fața cititorilor.
Însă, cu toate aceste întrebări, zi de zi i-am spus “DAAA!” acestui proiect, și nu regret nimic.
Dacă afacerea ta ar fi o poveste, cum ar fi aceasta?
A fost odată o femeie puternică și conștiincioasă, care lucra în IT, ca Product Owner, și Project Manager. Îi plăcea foarte mult jobul ei și era foarte bună și implicată în ceea ce făcea.Îi plăcea să fie și profesionist, și mamă, și soție, și femeie.
Își dorea ca în toate aceste roluri să fie cât mai perfectă, așa că nu accepta să facă prea multe greșeli. Știa că este puternică, așa că a făcut totul fără să se plângă prea mult.
Până în punctul în care a obosit!
Și a început să se simtă tot mai singură și cu tot mai multe responsabilități, care nu erau toate ale ei.
Într-o zi, după ce ea dăduse totul și a simțit că nu este văzută și apreciată, și-a dat seama că nu-i face nimeni statuie, și că deși ea mai poate, nu mai vrea să fie acolo și să facă lucrurile la fel!
Așa că și-a dat demisia!
Și a trăit fericită până la adânci bătrâneți!
Sfârșit!
…
Bine, bine, nu chiar.
A fost puțin mai complicat de atât, și încă nu a ajuns la bătrânețe.
Dar s-a regăsit pe ea însăși și un nou drum profesional care îi permite să trăiască în ritmul ei liber.
Și odată ce s-a regăsit pe ea, a făcut reverse engineering la drumul pe care l-a parcurs.
A scris apoi povestea ei, ca să inspire și alte femei să stea față în față cu ele, și să trăiască în ritmul lor liber.
Astăzi păstrează etichetele pe care le-a câștigat de-a lungul timpului, prin muncă și experiență, de Team Lead, Project Manager, Product Owner.
Și își adaugă și unele noi: Autor al cărții “Față în față cu mine” și Susținător al Sănătății Mentale și Emoționale.
Din toate aceste roluri îmbinate armonios, vorbește despre experiența ei, organizează evenimente de conectare, și se ocupă de toate aspectele afacerii ei.
Acum se simte împlinită zi de zi.
Cum te simți ca antreprenoare în România?
Deși mă ocup de toate aspectele afacerii mele, cu sprijin de la soțul meu, și de la contabilă, nu mă concentrez la ce înseamnă să fiu antreprenoare.Pentru mine rolul de antreprenoare este o formalitate necesară pentru a putea face ceea ce îmi place.
Cred că există în general multă dramă gratuită “ ce înseamnă să fii antreprenor în România”, fără termen de comparație personal cu cum este în alte părți, și mai mult din povești.
Da, sunt formalități enervante, însă dacă stau să mă gândesc la ele nu mai fac nimic. Așa că încerc să mă țin informată și să fac ce e nevoie pentru a putea face ce îmi place.
Cum te-au afectat modificările fiscale din anul 2024?
Costurile sunt mai mari și munca mai multă.Partea de eFactură este un alt task pe care l-am pus pe lista mea de lucruri de făcut lunar.
Am norocul să am experiență tehnică și noțiunile care să mă ajute să pot să fac singură facturile lunar și să le înregistrez în eFactură.
Am sentimentul că unele măsuri sunt disperate și au ca scop să descurajeze antreprenorul mic. Altele pot să se dovedească strategice în timp.
Nu comentez mai multe, las experții care știu mai bine ca bine acest domeniu să vorbească despre asta.
Care este criteriul pe care îți alegi furnizorii?
Am nevoie să mă simt în siguranță, să fie sinceri cu mine, să îi simt ca parteneri, că ne ascultăm reciproc.Asta legat de furnizorii cu care am o legătură directă.
În ceea ce privește furnizorii de la care comand produse finite, mă uit la calitate, la preț, și încerc să fie firme românești.
Ce mai este important pentru mine este să fiu eu responsabilă cu resursele pe care le folosesc, așa că aleg produsele reciclate unde este posibil.
Sincer, mi se pare o aberație când merg la un restaurant și beau apă adusă din Italia, doar ca să fie mai interesant.
Nu caut extravagante gratuite.
Când alegi producătorii locali?
Ori de câte ori este posibil. Toți colaboratorii mei sunt din România (nu că aș avea mulți).Crezi că poti presăra puțină „magie” în cafea ca să poți merge mai departe în fiecare zi pe drumul antreprenoriatului? Ce înseamnă aceasta „magie” pentru tine?
Magia ca să nu mă pierd în birocrație este informarea corectă și respectarea legislației, chiar și atunci când nu îmi convine.Apoi în ceea ce privește drumul ales de mine magia este libertatea de a încerca ideile pe care le am.
Ce sfat poți să le dai femeilor care doresc să-și deschidă propria afacere?
Să nu se blocheze în birocrație înainte să își exploreze visul.Să viseze imposibilul, si să îl împartă în bucăți mai mici, tot mai posibile.
Apoi, după ce le este clar visul, cum arată el la potențialul lor maxim, fără nici o restricție, să se informeze foarte bine legat de ce și cum se poate face.
Și să aibă o sursă de venit care să le permită să viseze, ca să o poată face fără presiune prea mare legată de “Ce se întâmplă dacă nu îmi iese?”
Care sunt proiectele tale de viitor?
Primul proiect este să duc cartea mea “Față în față cu mine” în librării. Asta este o provocare, pentru ca sunt autor independent și librăriile în general preferată editurile. Însă asta nu mă sperie. Am rezolvat probleme mai complicate de atât.Am în plan să creez cât mai multe contexte în care lumea să mă cunoască, așa cum sunt eu și ce pot să ofer.
De exemplu: vreau să organizez cât mai multe expoziții de artă, cu ilustrațiile pe care le are cartea “Față în față cu mine”, cum este cea de la Centrul pentru tineret Cluj-Napoca.
Vreau să vorbesc simplu despre concepte de Sănătate Mentală și Emoțională, și să încurajez femeile să ceară sprijin de specialitate.
Recent am reluat rolul de leader al unei comunități locale de antreprenoare din Cluj, și împreună vom învăța să ne dezvoltăm afacerile și să se susținem una pe alta.
Caracterizează-te în trei cuvinte. De ce le alegi?
OptimistăInventivă
Curajoasă
Optimismul este flacăra care mă ajută să trec peste orice provocare. Am multe idei inventive pe care cred că mulți oameni le subapreciază pentru simplitatea și chiar copilăria din ele. Și în mod sigur nu îmi este frică să încerc și să greșesc, pentru că mereu învăț ceva.
A nu se înțelege greșit, am emoții, însă nu mă opresc din a încerca.
Ai devenit ceea ce îți doreai să devii când ai fost mică?
Am fost ceea ce îmi doream să fiu mică, da. Femeia de succes care rezolvă probleme și la care alții vin pentru soluții. Mi-am dovedit că pot.Doar că nu am ținut cont de limitele mele și a fost prea mult. Am permis să fie prea mult, și am avut nevoie să reevalueze totul.
Acum, cu tot ceea ce știu că pot, am ales să lucrez la viziunea mea. Și pornită pe acest drum, simt din nou că sunt împlinită, că pot orice îmi propun.
Ce cărți citești? Ne recomanzi o carte care ți-a schimbat modul de a fi, de a privi lumea afacerilor?
Citesc cărți de dezvoltare personală. Multe. În română și engleză.Cartea despre care nu mă satur să vorbesc este “Esențialismul”, de Greg Mckeown, despre disciplina de a urmări mai puțin. Este sigura carte pe care am citit-o de 3 ori, și știu sigur că o voi mai citi. Cartea aceasta a fost așa o mângâiere. Când eu credeam că nu fac destul pentru a fi perfectă în rolurile mele, deși făceam 110%, m-a ajutat să înțeleg că problema era fix faptul că facem prea mult, că puneam prea multe pe primul loc, că mă încăpățânam să fac prea multe care nu erau ale mele.
Îmi plac mult cărțile lui Gabor Maté,
Îmi place Donald Neale Walsch,
Îmi plac și cărțile despre neuroștiințe: “Dopamina” de Daniel Z. Lieberman și Michael E. Long, “, "Thinking Fast and Slow" de Daniel Kahneman
Mi-a plăcut mult “Omul în căutarea sensului vieții” a lui Victor Frankl
Mi-a plăcut “Together is better” a lui Simon Sinek
Ar mai fi multe, dar mă opresc.
Și, bineînțeles, recomand cartea mea, “Față în față cu mine”, o mică operă de artă.
Dacă nu aș avea cartea asta, cu siguranță aș vrea să o am.
Este despre povestea mea, însă este și despre oricine citește. Pentru că am pus acolo peste 100 de întrebări de introspecție pentru cititoare (da, este în special pentru femei). Când citești ți se pare că sunt acolo cu tine, și nu o spun doar eu, o spun și cititoarele mele.
Explic simplu lucruri complexe, “ca un adevărat terapeut” după cum spune terapeut meu. I-am pus ilustrații, reprezentări vizuale ale emoțiilor și stărilor prin care trecem majoritatea dintre noi, deci este și o poveste în imagini.
I-am pus pagini de colorat ca momente de relaxare și conectare.
Este pur și simplu minunată, o ador!
Ah, și fiecare carte plantează un copac, pentru că mi-am dorit să dăruiesc naturii ceva înapoi, și am vrut să crez o legătură între cititor și natură.
Mai multe despre mine
Nu am o afacere adaugată