Roha Silva înseamnă tihnă. Înseamnă ceai de
calitate. Înseamnă respect pentru oameni și natură. De aceea, ne dedicăm întru totul către cultivarea celor mai pure flori și fructe, în condiții nealterate, fără pesticide sau aditivi – pentru că nimic nu este mai presus decât virtuțile naturii.
Vrem ca blendurile noastre să fie portaluri spre frumos, spre sănătos și spre momentele de self-love pe care orice făptură le merită. Credem că Roha Silva aduce oamenii mai aproape unii de alții și de ei înșiși.
Ce visai să te faci când erai mică?
Președinte. Voiam să mă fac președinte și o întrebam pe mama de ce nu se printează mai mulți bani. Mama râdea. Și e de înțeles de ce. Ceva ani mai târziu am ajuns și la Facultatea de Economie, unde am privit și eu din perspectiva mamei și am înțeles că treaba cu banii nu funcționează așa cum îmi imaginam eu, copil fiind.Când ai simțit pentru prima dată că prinzi aripi, că ești încurajată, că poți deveni ce vrei tu să devii?
Cred că aveam 13 ani. De mică am avut o pasiune pentru prăjituri, iar ai mei au făcut tot posibilul să îmi echipeze bucătăria cu tot ce aș fi putut avea nevoie. Mi-am câștigat proprii mei bani de buzunar făcând torturi pentru rude și prieteni. Mă învoiam de la școală când aveam de făcut torturi mai mari și nu ieșeam din bucătărie până ce nu era gata.Când mă uit în trecut, realizez ce suport imens am avut; și nu doar din partea părinților, ci și din partea profesorilor și apropiaților. A fost uimitor când am conștientizat că oamenii din jurul meu cred în mine.
Cum ai pornit afacerea? A fost greu? Ai avut momente de ezitare?
Roha Silva s-a născut odată cu plecarea mea la facultate. Nu la nivel de idee, dar la nivel de trăire.Crescând cu părinți antreprenori, nu mi-am imaginat vreodată că eu aș putea urma altă cale. Pentru mine a fost punct ochit - punct lovit.
Știam că vreau să încep un business, de aceea am ales să studiez Științele Economice. Știam că vreau să pun suflet, de aceea m-am gândit la un domeniu nobil, un domeniu în care este nevoie de suflet ca să ajungi la suprafață. Având experiența aromelor și înclinația spre gastronomie, am profitat de ea și m-am îndreptat spre arta ceaiului.
Dacă afacerea ta ar fi o poveste, cum ar fi aceasta?
Povestea afacerii mele poate părea puțin science-fiction. Am plecat de la prăjituri și am tranzitat spre veganism. Cum am ajuns la ceaiuri, e un întreg fir narativ.Dar este o poveste presărată cu flori, cu dragoste și kilometri de pasiune. Mai exact, 300 de kilometri mă despart acum de grădina mea, de grădina Roha Silva - în care soarele bate altfel, în care apa e mai dulce și sufletul mi-e mai împăcat. Acolo e locul în care tristețea nu există și singurul lucru care contează cu adevărat este conexiunea cu plantele.
Am mare noroc de tatăl meu, care zi de zi le poartă grija plăntuțelor din grădină, atunci când eu nu sunt acolo. Și chiar dacă eu nu sunt în printre murii și zmeurii din grădină, inima mea tot printre ei bate.
Cum te simți ca antreprenoare în România?
Spre surprinderea mea, mă simt acasă. Nu am intenționat vreodată să plec din țară, de aceea România rămâne singura mea opțiune.Cu toții știm veșnicele probleme din sistem. Știm că e învechit, că se trage de timp și că se pasează responsabilitatea de la un ghișeu la altul. Dar mă zbat așa și aștept ziua în care se vor mai schimba lucrurile. Până atunci, mă axez pe partea frumoasă a țării mele, fiindcă sunt optimistă din fire.
Dacă ar fi să o iau de la capăt, tot aici aș începe. De aici îmi trag seva și, din punct de vedere agricol, România e o mină de aur.
Așa că mă simt foarte bine aici. Știi și tu vorba, ”urât, frumos, dar e la noi acasă”.
Care este criteriul pe care îți alegi furnizorii?
Cum noi ne cultivăm marea parte a materiei prime, nu depindem de furnizori în cine-știe-ce procent. Singurele noastre achiziții recurente sunt ambalajele. Și da, cumpărăm local. Una din valorile noastre esențiale este susteinabilitatea. Nu am putea fi sustenabili dacă am importa din China ambalaje, din Maroc fructe uscate sau mai știu eu ce.Noi încă ne cumpărăm pepeni de la țărani, mergem la țața Ileana în grădină să-i culegem cireșele și culegem plante din flora spontană. Trăim și înflorim într-o simbioză cu oamenii noștri, cu glia, cu aerul și apele.
Ne-am propus să tranzităm spre energie verde și am achiziționat panouri fotovoltaice pentru a fi mai sustenabili. Din același motiv folosim numai ambalaje de carton, care pot fi reciclate sau compostate. Și că tot vorbim de compost, pentru că nu folosim fertilizatori chimici și practicăm agricultura ecologică, ne facem singuri compostul pentru culturi. Managementul deșeurilor noastre vrem să fie exemplu pentru alții.
Va mai dura ceva timp până când vom ajunge în totalitate auto-sustenabili, dar cu pași mici ne îndreptăm în direcția bună.
Crezi că poti presăra puțină „magie” în cafea ca să poți merge mai departe în fiecare zi pe drumul antreprenoriatului? Ce înseamnă aceasta „magie” pentru tine?
Magia mea înseamnă obsesie. Și nu pentru profit. Dacă pui profitul pe primul loc, mai bine fă altceva.Ce am învățat și de la ai mei, este că obsesia trebuie să o ai față de calitate, față de drag. Să pui emoție și să te implici pentru ca cei ce te descoperă să simtă cu adevărat că tu ești acolo, aproape de sufletul lor.
Ce sfat poți să le dai femeilor care doresc să-și deschidă propria afacere?
Nu vă comparați. Sunteți unice și sunteți frumoase. Spulberați mitul celui mai mic preț. Decât să faci ceva ieftin și prost, mai degrabă dai pe degeaba. Concurența nu ar trebui să fie impedimentul vostru. În loc să stați ore în șir, analizând prețurile altora și făcând rabat la calitate doar ca să ajungeți mai ieftin cu cheltuielile de producție, mai degrabă căutați idei inovative, colaboratori pe aceeași lungime de undă, oameni care vă apreciază pentru ceea ce faceți voi și înțeleg că prețul vostru reflectă timpul, dedicarea și cunoștințele voastre. Fără frică, dragele mele!Care sunt proiectele tale de viitor?
Atelierul nostru nu e niciodată gol. Luna aceasta lansăm colecția Roha Silva Mini, perfectă de pus în cadourile de Paști.Vara lui 2022 va fi una cu multă muncă, dar, cu puțină nădejde și speranță, în toamnă vom lansa o colecție nouă de ceaiuri, așa cum am făcut și anul trecut.
Caracterizează-te în trei cuvinte. De ce le alegi?
Calități: onestă, implicată, independentă.Defecte: prea onestă, prea implicată, prea independentă.
Nici prea mult nu e bine. Apar alte probleme.
Ai devenit ceea ce îți doreai să devii când ai fost mică?
Wow! La asta nu m-am așteptat. Evident, nu. Haha!Dar nu-mi doresc acum să mai fiu președinte. Într-o oarecare măsură, sunt președinte în propria mea lume, iar asta mă satisface îndeajuns.
Ce cărți citești? Ne recomanzi o carte care ți-a schimbat modul de a fi, de a privi lumea afacerilor?
Nu vă recomand o carte de business. Sunt atât de multe cărți proaste pe tema asta, încât vă sfătuiesc sincer să citiți articole științifice, mai degrabă.Dar vă recomand o carte care mie mi-a plăcut enorm. Se numește Refuzați să vă provocați nefericirea pentru orice, de Albert Ellis. E o carte care te provoacă să muți focusul de pe ”vai, ce frig e afară! Ce nașpa e!” pe ”uite! Au înflorit ghioceii! Ce faini și gingași sunt!”