Baielapachet.ro este un serviciu dezvoltat de arhitecții Raluca și Alex Petrea prin care ai o baie de vis, fără stres și alergat după produse. Alegi un model de baie, trimiți planul băii tale și primești pachetul complet de materialele, mobilier, obiectele sanitare, lumini și accesorii pentru renovare.
Cine ești și de ce ai ales să crești în rândurile antreprenoriatului feminin?
Sunt Raluca Petrea, co-fondatoarea Baielapachet.ro, și îmi place să fac magie din idei, să explorez lumea tehnologiei și să ajut cât mai mulți oameni să se bucure de băi frumoase, în care să se relaxeze după o zi plină. Cu pasiune, cred că femeile au un potențial extraordinar de a aduce inovație și valoare în orice domeniu și de a schimba în mod remarcabil lumea în care trăim.Pentru mine, antreprenoriatul feminin reprezintă o oportunitate de a inspira și de a contribui la creșterea și evoluția comunității noastre. Fiecare proiect nou început este o călătorie minunată și abia aștept să descopăr ce experiențe noi mă așteaptă!
Care a fost motivația pentru a porni pe drumul antreprenoriatului?
Cu 12 ani în urmă, am făcut o schimbare curajoasă în cariera mea. După o perioadă de 5 ani de muncă dedicată ca angajat în domeniul arhitecturii, am simțit că vreau mai multă libertate în luarea deciziilor, în alegerea partenerilor și a proiectelor în care mă implic. Mi-am dorit să îmi construiesc propriul drum și să explorez noi oportunități, inclusiv în afara României.Cu un zâmbet pe buze, am luat decizia de a mă reinventa ca grafic designer, și ulterior, ca Brand Designer și Web Designer. Această schimbare m-a dus într-o serie de proiecte frumoase în America și Europa, de unde am învățat multe despre lumea antreprenoriatului.
În 2023, împreună cu soțul meu, am lansat proiectul Baielapachet.ro, și m-am întors cu bucurie în nișa de arhitectură și amenajări de interior. Cred că amenajarea băii este o măsură de self-care de care avem nevoie, ca antreprenori.
Ultimii ani au fost ani grei pentru afacerea ta? Ce ai învățat din această perioadă?
Absolut, ultimii ani au reprezentat o provocare semnificativă pentru afacerea mea de branding și webdesign, mai ales din cauza pandemiei. Am fost nevoită să iau decizii dificile și să fac schimbări majore în modul în care operam și în tipul de proiecte în care mă implicam. Cu toate acestea, pandemia a adus o schimbare neașteptată.Cu entuziasm, vă pot spune că în timpul pandemiei, s-a născut ideea proiectului, în care sunt acum implicată 100%. A fost ca un răspuns la modul în care obiceiurile oamenilor s-au schimbat în ceea ce privește amenajările interioare. Acest proiect mi-a arătat că în mijlocul provocărilor pot apărea și soluții inovatoare și că trebuie să fii deschis la adaptare și să explorezi noi direcții în afacerea ta.
Ai urmat cursuri de antreprenoriat înainte de a începe afacerea? Dar în timp ce deja afacerea ta creștea?
Da, în 2012 am participat la primul curs pentru Femei Antreprenori, pe care l-am absolvit la Timișoara. Cu toate acestea, dorința mea de a învăța și de a crește nu s-a oprit aici. Am fost mereu în căutarea informațiilor noi și utile care să-mi transforme perspectiva și modul de a aborda afacerile.Am continuat să mă dezvolt și să învăț în timp ce afacerea mea creștea. Fie că era vorba despre cursuri de specialitate în design, tehnologie sau managementul afacerii mele, am fost mereu deschisă la acumularea de cunoștințe și abilități care să-mi îmbunătățească afacerea.
Cât de importantă e educarea continuă în mediul de business?
Cred cu tărie că procesul continuu de învățare este ca o comoară în lumea antreprenoriatului. Este esențial pentru a ne adapta la schimbările constante din industrie și pentru a menține afacerea noastră pe linia de plutire, chiar și în vremuri agitate.Gândiți-vă la acest proces ca la o modalitate de a vă reinventa constant. Cu cât suntem mai deschise la cunoștințe și experiențe noi, cu atât suntem mai bine pregătite să abordăm provocările și să identificăm oportunitățile în mijlocul incertitudinii.
Așa că, e important să fim mereu însetate de cunoaștere și să explorăm acest drum captivant al învățării, pentru că, în cele din urmă, aceasta este cheia către succesul pe termen lung în antreprenoriat!
Consideri dezvoltarea personală importantă pentru un lider?
Sigur! Dezvoltarea personală este esențială pentru un lider care vrea rezultate, deoarece îl ajută să devină mai bun atât ca individ, cât și ca "ghid" în interiorul unei echipe. Înseamnă abilitatea de a comunica eficient, înseamnă relații mai bune și nu în ultimul rând, capacitatea de a face față provocărilor, evitând momentele de burnout (atât ale lui cât și ale echipei).Urmezi cursuri de perfecționare? Online sau offline?
În general urmez cursuri în funcție de nevoie sau de rezultatele pe care le urmăresc la un moment dat. Cursurile variază de la cursuri tehnice, cursuri de organizare, cursuri de design, cursuri de comunicare etc. În ultimii 12 ani, marea majoritate a cursurilor au fost online.Ce cărți citești? Poți să ne recomanzi o carte care ți-a schimbat modul de a privi afacerile?
De la ficțiune, la bibliografii și cărți de business. Mi-a plăcut foarte mult și recomand cartea "Never Eat Alone - And Other Secrets to Success, One Relationship at a Time".Cum te relaxezi? Crezi ca e important să te și relaxezi?
Cu siguranță, relaxarea este esențială pentru a ne menține mintea limpede și pentru a lua decizii înțelepte. Meditația, scrisul, plimbările și masajul sunt modalitățile mele de relaxare. Totuși, în ultimii 2 ani, am început să iau lecții de pian, ca măsură de self-care. Iubesc pianul, chiar dacă sunt încă la început. Este o modalitate minunată de a scăpa de stresul schimbărilor tot mai rapide și de a crea momente speciale de liniște și bucurie.Ce crezi despre ucenicie sau intership?
Ideea de a ajuta un ucenic sau un intern să se dezvolte este minunată. Dar, în practică, este o provocare reală, mai ales pentru cineva ca mine, care este introvertit și perfecționist. Pentru a obține rezultate bune, este nevoie de multă răbdare, toleranță și energie. Este un proces care necesită o investiție semnificativă, dar poate fi foarte mulțumitoare atunci când vezi progresul și rezultatele internului.Ai simțit vreodată că nu ai timpul necesar pentru a învăța tot ce îți dorești?
Da, cu siguranță. Am simțit adesea că există atât de multe lucruri pe care aș dori să le învăț și să le explorez, dar nu am suficient timp pentru ele. Cu toate acestea, am învățat că prioritizarea este cheia. Ei bine, am învățat să fac alegeri inteligente, ceea ce m-a ajutat să evit epuizarea și să nu mai simt că sunt vinovată că nu pot să fac totul în același timp.În #LunaPamantului discutăm și despre cum ajutăm mediul înconjurător. Poți să ne spui ce faceți voi în firma voastră pentru ajuta planeta?
În prezent, sunt în etapa de explorare a unor idei. Munca mea în amenajări interioare, cu accent pe băile de lux, adesea implică generarea de deșeuri și utilizarea excesivă a materialelor. Prin intermediul proiectului nostru, dorim cu drag să contribuim la reducerea acestei risipe semnificative. Cum facem asta? Ei bine, efectuăm calcule precise pentru materialele și obiectele sanitare implicate în fiecare amenajare. Astfel, suntem siguri că folosim resursele cu înțelepciune și că contribuim la o abordare mai sustenabilă în amenajările interioare.Chiar în luna octombrie am planificat să particip la un eveniment axat pe impactul afacerii asupra mediului înconjurător. Sper că voi putea să învăț și să obțin instrumente noi care să ne ajute să optimizăm procesele existente și să devenim mai sustenabili.
Ce faci în familie pentru a ajuta mediul înconjurător?
În familie, facem câteva lucruri pentru a ajuta mediul înconjurător. De exemplu, ne asigurăm că reciclăm cu atenție hârtia, plasticul și sticla. Ne străduim să economisim energie, folosind becuri eficiente și un termostat programabil. Chiar am investit mai mult în electrocasnice pentru a salva apă și energie.Încurajăm utilizarea transportului public ori de câte ori putem, și am ales să adoptăm un stil de viață mai minimalist. Am redus garderoba, evităm cumpărările neesențiale și gătim frecvent acasă pentru a reduce risipa alimentară. Astfel, încercăm să facem partea noastră pentru protejarea mediului.