Cred că ține de noi să avem viața pe care ne-o dorim. UP 2U așa a apărut ca denumire a firmei mele, chiar dacă nu se regăsește în alte concepte. Este baza de la care pornim cu toții, bază pe care eu ajut oamenii să o construiască. Ce ai nevoie ca să poți face ce vrei?
Claritate că obiectivele tale sunt potrivite, încredere în potențialul tău de a genera resurse sau de a crea strategii, curaj și disciplină să implementezi planurile pas cu pas, flexibilitate și creativitate să te poți adapta la orice apare.
Și? Așa-i că toate astea țin doar de tine? It’s up to you! 🙂
Ai știut de la început cum va funcționa afacerea ta?
Era nevoie să continui cumva, să aduc totul măcar pe o linie de plutire, fără să părăsesc barca. Nu am schimbat neapărat strategia, doar am făcut mai intens ce era potrivit.Ai urmat cursuri de antreprenoriat? Dacă nu, ce alte cursuri ai urmat?
Pentru mine a fost chiar o perioadă de descoperire. Am pus câteva idei pe hârtie și mi-a fost foarte clar că pot măcar să ajut.Da, am urmat cursuri. Învățarea mi se pare fundamentală și nu aș putea să fac tot ce fac dacă nu aș fi măcar cu un pas înaintea celor pe care pot să îi ajut. Și da, am găsit între gândurile de pe hârtie o nișă în care nu mai activasem până atunci pe partea afacerii propriu-zise - freelancerii - cărora le-a folosit experiența mea de risc management, de leadership coaching și super-puterea mea de a zâmbi vieții și de a așeza fluxul vital și creator la baza a ce fac.
Accepți ideile neconvenționale în afaceri? Daca da, ce fel de idei?
O, da! Poate că asta este chiar unul din factorii care m-au limitat până acum. Am vrut prea mult să fac lucrurile dincolo de convențional.Să găsesc un mod autentic și safe de promovare, deși lumea vrea să scormonească în cine ești dincolo de imaginea antreprenorială.
Să spun lucrurilor pe nume dincolo de multe idei chiar eronate din domeniu, deși toți pretind că ce fac ei este dezvoltare personală și transformă omul peste noapte ca prin magie.
Și deși pare ciudat, să fac totul legal și moral, care pare tot un fel de neconvențional în zona freelancing.
Ai simțit în perioada aceasta că trebuie să găsești metode pentru a fi mai productivă?
Da. A fost nevoie să îmi găsesc repere noi de a face lucrurile. Cel mai greu era că nu puteam să ies din casă (noroc cu cățelul din dotare pe vremea aceea 🙂 ) și că eram trei persoane (da, știu că se poate și mai rău) cu trei activități diferite, fiecare cu propriile nevoi și reacții de frustrare la tot ce se petrecea.Ce înseamnă pentru tine a fi productivă?
E greu să măsor indicatorul acesta. Uneori înseamnă că îmi sună telefonul sau vin emailuri cu solicitări. Alteori un feedback de la un client. Cifrele de la o postare sau propria mea stare. Încerc să rămân în zona strict de afacere, așa că mă uit în cont, la cifre și la trend. Dacă totul e crescător, atunci înseamnă că sunt productivă.Ce metode folosești pentru a fi productivă?
Starea și planul sunt aerul și apa care mă țin pe drum. A fi bine cu mine însămi în fiece clipă mă ajută să am exact ce spun în prezentarea mea: claritate pe ce am de făcut, încredere că pot, resursele și colaboratorii răsar ca prin minune, ceea ce îmi creează contexte de creativitate, flexibilitate și succes, care replantează claritate și încredere.Ce instrumente folosești pentru a fi productivă?
Agenda extinsă - adică am un plan general, pe o perioadă mai lungă cu ce să postez, când am cursuri și cât timp trebuie investit pentru pregătirea lor, follow-up cu clienții, administrative, research și propria mea învățare, plus tot ce înseamnă restul rolurilor din viața mea. Și bifez cu plăcere căsuțe de lucruri făcute, sau mă agit să termin ce nu am apucat.Când am zis mai sus de ”stare” nu m-am referit la vreun extaz creativ în care trăiesc... hehe! Mi-ar plăcea să fie așa.
M-am referit și la faptul că un instrument/metodă este și auto-compasiunea. Să fiu ok când nu am făcut ceva că fie nu am planificat ca lumea, fie nu am acționat potrivit.
Un alt instrumente este realismul - oricât aș vrea să fac uneori nu este context - de ex am timp între ora la care pleacă cel mic la școală și sesiunile de după-amiază. Dar uneori trebuie să gătesc, sau să trimit un raport la care încă nu am primit încă toate datele, sau pur și simplu imaginația mea e plecată la cules de floricele și nu aude că am nevoie de ea.
Ce metode folosești pentru ca angajații tăi să fie productivi?
Nu am angajați. Uneori mi-ar prinde bine să am cu cine să mă îndemn la productivitate.Preferi să fii productivă sau lucrezi SMART sau SMARTER?
Dacă e SMART-ER e productiv. Cu cât fac lucrurile mai specifice, cu atât rezultatele sunt mai mari.Vezi vreo diferență între a fi productivă și a lucra SMART?
Nu mi-e clar care ar fi diferența. Ce încerc uneori să fac este să trec de la obiective SMART la obiective de ”salt”. Adică nu am specificitate, termenul de evaluare e ușor flexibil, fără a ști dacă e complet realist și pentru piață, nu doar pentru mine. Și chiar funcționează! Așa am creat cele mai faine experiențe de învățare și coaching pentru clienții mei.Care sunt proiectele tale de viitor?
Pe 3 iunie voi ține un curs pentru coachii, consilierii și terapeuții care vor să învețe să lucreze cu grupuri și să își eficientizeze procesele, să câștige și timp și bani. Cred că este singurul curs de acest gen de pe piața românească la ora actuală.Am în plan să îmi pun în ordine cele mai productive procese care am văzut că au adus schimbare sustenabilă oamenilor cu care am lucrat în acești 8 ani și simt că e momentul să agreg totul într-o metodă proprie de lucru.
Îmi doresc demult să fac o școală de coaching și e și ea pe big plan.
Și tocmai ce am descoperit un om minunat, cu care ideile ”neconvenționale” s-au împletit într-un mare fel, și punem la cale niște ateliere experiențiale numai bune pentru vara asta!
Ce cărți citești? Ne recomanzi o carte pe care ai citit-o recent?
Citesc două cărți în paralel - una pentru că o să încep o formare de Somatic Experience și Peter Levine era deja pe lista mea de lecturi din care îmi iau resurse în procesele de NLP coaching - Într-o voce nerostită se numește, o găsiți tradusă.Pe a doua o citesc pentru că parte din metoda mea va fi să lucrez cu umbra nefericirii și a neputințelor noastre - ”Habits of a Happy Brain - retrain your brain to boost your DOSE levels” de Loretta Graziano Breuning
Și vă recomand cu drag James Clear - ”Atomic Habits”- tradusă și ea, pentru toți cei care caută acțiuni simple pe care le pot integra în viața lor ca să facă schimbări - să alergi, să ții dietă, să practici un hobby, să te odihnești mai mult, să explorezi cine ești și ce poți să faci - totul are la bază obiceiuri virtuoase, pe care autorul îți arată cum poți să le pui în locul celor vicioase cu care te lupți acum.