Ideea din spatele LEANWAY ENTERTRAINING a venit din încercarea de a combina educația nonformală cu dezvoltarea personală (TRAINING), menținând totodată o notă artistic-creativă (ENTERTAINING), într-un mod ușor de înțeles, logic, care, în final, economisește timpul participanților; cu alte cuvinte, cu consum redus de resurse (LEAN WAY).
Nu în ultimul rând, conceptul LEANING ON LEARNING înseamnă că ne sprijinim unii pe ceilalți, construind o comunitate de sprijin prin care învățăm și creștem. Împreună.
Exercițiile practice sunt nelipsite și includ studii de caz, activități menite să fixeze cunoștințele acumulate, atât vizual, cât și auditiv și kinestezic (VAK). De aceste training-uri (sau „entertraining-uri”) pot beneficia atât copiii și adolescenții, cât și adulții, întrucât structura pe baza căreia au fost gândite ele este foarte ușor de adaptat și de personalizat.
Una dintre cele mai mari provocări în acest domeniu o constituie scepticismul. Pentru Leanway Entertraining, provocările sunt la ordinea zilei, așadar scepticii sunt încurajați să ni se alăture și vor fi, cu siguranță, plăcut surprinși.
Cine ești și de ce ai ales să crești în rândurile antreprenoriatului feminin?
Sunt trainer, traducător și entertainer, iar misiunea mea, pe lângă cea de a fi mama de care are nevoie copilul meu, este să îi inspir pe ceilalți să facă lucrurile pe care nu au avut curajul să le facă până acum. Consider că mentalitatea de tip "pay it forward" este definitorie pentru un viitor luminos și fac eforturi în mod continuu să pot susține asta prin propriul exemplu.Promovez zburdălnicia gândurilor și dresajul fluturilor din stomac.
Care a fost motivația pentru a porni pe drumul antreprenoriatului?
Am căutat un spațiu (mental, dar și fizic) unde să mă pot desfășura așa cum îmi doream. Nu am reușit să îl găsesc, așa că am decis să îl creez, mânată și de câteva experiențe negative ca angajată.Ultimii ani au fost ani grei pentru afacerea ta? Ce ai învățat din această perioadă?
Pentru mine au fost niște ani prielnici, prin prisma faptului că oamenii au devenit mai atenți la ei inșiși și la cunoștințele lor, la dezvoltarea lor personală etc., așa încât perspectiva cursurilor a devenit una mult mai atractivă.Îmi doream de mult să demarez cursuri online, însă oamenii erau reticenți. În sfârșit, am avut parte de deschiderea pe care o așteptam cu această ocazie. Am reușit să fac față provocărilor onorabil, zic eu, însă nu a fost ușor să fiu și mamă, și antreprenor, și profesoară, și menajeră, și medic, și psiholog, de pe aceiași câțiva metri pătrați.
Ai urmat cursuri de antreprenoriat înainte de a începe afacerea? Dar în timp ce deja afacerea ta creștea?
Da, am urmat numeroase cursuri, chiar se întrebau mentorii mei ce mai aștept ca să deschid afacerea. Continui cu plăcere să particip la cursuri, conferințe, masterclass-uri și ateliere în mod constant.Cât de importantă e educarea continuă în mediul de business?
Neprețuită. Nici nu ne dăm seama, până nu ne lovim de zidul necunoașterii, cât de importantă e cunoașterea.Urmezi cursuri pentru dezvoltarea ta ca antreprenoare?
Da, în mod constant, așa cum spuneam.Consideri dezvoltarea personală importantă pentru un lider?
Cu siguranță.Ești lider în afacerea ta? Ce înseamnă pentru tine să fii lider?
Sunt un om care încearcă din răsputeri să fie de folos comunității, să lase ceva în urmă, să schimbe lucruri cât de mici în bine, să îmbunătățească viețile celor care îi ies în cale și care îi cer/acceptă ajutorul. La rândul meu, încerc tot timpul să învăț de la ceilalți, să îmi deschid mintea către noi perspective, nuanțe și idei.Dacă asta mă face sau nu un lider, rămâne de văzut pe viitor.
Îți educi clienții? Cum?
Întotdeauna. Am reușit să dezvolt un sistem care funcționează în activitatea mea, iar atunci când apar împotriviri, reticențe, nelămuriri, întotdeauna explic de ce fac lucrurile așa cum le fac. Le dau oamenilor ocazia să testeze metoda și să se convingă că este așa cum spun.Le ofer materiale, purtăm discuții libere, îi ajut cu ce resurse dețin. Încerc să previn mai mult decât să tratez.
Urmezi cursuri de perfecționare? Online sau offline?
Da, nu în momentul acesta, dar da, de câteva ori pe an. Online, offline, depinde cum prind.Ce cărți citești? Poți să ne recomanzi o carte care ți-a schimbat modul de a privi afacerile?
Citesc multe cărți de psihologie, din dorința de a mă înțelege pe mine și a înțelege oamenii. Cred că de aici pleacă totul. Nu ai cum să înțelegi antreprenoriatul dacă nu înțelegi oamenii. Totuși, nu e suficient doar să cunoști oamenii, ci să înțelegi puțin și cifrele. Antreprenoriatul nu e doar un vis pe un norișor, e și o suită de cifre, statistici, prognoze, analize etc. Sigur, există oameni specializați care să le prelucreze în primă fază, dar dacă nu cunoști cifrele propriei afaceri, nu poți face antreprenoriat de calitate multă vreme.În acest sens, aș recomanda ”Tată bogat, tată sărac” și ”Cadranul banilor” ale lui Robert Kiyosaki.
Cum te relaxezi? Crezi ca e important să te și relaxezi?
Prin muzică, de cele mai multe ori. Ascult, cânt, dansez, compun versuri pentru următoarele piese ale trupei din care fac parte și tot așa.Dacă sunt foarte obosită și nu foarte creativă, mă uit la un film sau citesc ceva ori ies la plimbări cu fiica mea și/sau cu cățelușa.
Ce te amuză și ce te întristrează în timp ce înveți lucruri noi?
Mă întristează să văd lipsa de curiozitate a oamenilor. Sunt atâtea lucruri interesante pe lumea asta și mulți aleg să își țină ochii strâns închiși în fața lor.Mă amuză să văd legăturile ”ascunse” dintre fapte, evenimente, oameni etc. Mi se pare fantastic cum toate au legătură între ele.
Ce crezi despre ucenicie sau intership?
Cred că e o idee bună, prost implementată. E o experiență deosebit de utilă, în esență, dar abordarea e totul, atât din partea maestrului, cât și din partea ucenicului. Din păcate, la acest capitol, al abordării, mai avem mult de lucru.Ai simțit vreodată că nu ai timpul necesar pentru a învăța tot ce îți dorești?
Tot timpul!În #LunaPamantului discutăm și despre cum ajutăm mediul înconjurător. Poți să ne spui ce faceți voi în firma voastră pentru ajuta planeta?
O parte importantă a discuțiilor din cadrul cursurilor și trainingurilor sunt despre așa ceva. Explorăm problemele actuale, soluțiile, alternativele etc.În rest, cred că ”lean” din ”Leanway” spune destul de multe despre consumul de resurse.
Ce faci în familie pentru a ajuta mediul înconjurător?
Am dezvoltat o întreagă cultură în familie. Am redus drastic risipa, refuzăm, pe cât posibil, variantele poluante sau risipitoare, reciclăm, reutilizăm și recirculăm tot ce se poate. Uneori mai facem și proiecte drăguțe de upcycling, iar când avem ocazia, participăm destul de frecvent la diverse mișcări sau evenimente tematice. Avem deja în plan trei chiar în următoarele două săptămâni.De fiecare dată, încercăm să îi informăm și pe alții, mi se pare important să nu ții doar pentru tine.
Știm că viața de antreprenoare este plină de provocări. Ce sfat ai da unei tinere antreprenor la început de drum?
E ok să încerci mai multe lucruri și să le abandonezi, atât timp cât înveți ceva din ele. E ok să nu știi de la bun început totul și să ceri ajutor. E ok să primești ajutor.Nu e ok să profiți de lucrurile frumoase pe care ți le oferă viața și să nu dai mai departe din puținul tău, să ții tot doar pentru tine, să trăiești cu teama că îți va fura cineva ideea, afacerea, viața.
Orice faci, orice decizie iei, asigură-te că e cea mai bună decizie în funcție de cunoștințele și experiența pe care le ai la momentul respectiv. Nu te uita în urmă cu regret apoi, dacă se dovedește a fi fost o decizie proastă, și nu te autoflagela cu ”ar fi trebuit să”. Nu poți schimba trecutul, poți doar să stabilizezi prezentul, în speranța unui viitor mai luminos.