Sunt Anca Jitariu Gliga – mamă, artist și fondator al workshop-urilor de creație artistică din Studioul aflat în Cluj.
Arta a făcut parte din familia mea în ultimele trei generații. Tatăl meu, bunicul și străbunicul meu erau toți pasionați de pictură și meșteșuguri. Primul meu profesor de pictură a fost tatăl meu. El m-a învățat să apreciez frumusețea esteticii, să valorific munca din spatele unui studiu și, mai important, mi-a oferit încredere că pot să încep să îmi exprim liber emoția prin viziunea mea.
Predecesorii mei m-au inspirat atât de mult pe parcursul evoluției mele ca artist. Povestea lor este acum povestea mea pe care o împărtășesc prin dragostea față de creație și tot ce înseamnă Beaux-Arts.
Din dorința de a împărtăși experiența mea ca artist, profesor și om de artă, am creat un mic atelier dedicat culturii artistice.
La Studio, colecționarii, iubitorii de artă pot vizita în privat colecția de lucrări originale, pot achiziționa din compozițiile expuse pe simeze, iar copiii pasionați de artă pot participa la cursurile de pictură și grafică.
Implicarea pentru educația cultural-artistică a tinerilor talentați este mereu activă și prioritară pentru mine în comunitatea locală, națională și internațională.
Interviul pe larg despre mine și istoricul meu artistic acordat unui blog de artă popular în SUA, Australia și Europa https://www.artistcloseup.com/blog/interview-anca-jitariu-gliga
Emoție, iubire, colecționează amintire – It’s all about art!
Ce visai să te faci când erai mică?
Da, dintotdeauna am știut ce vreau să devin, un artist care își împărtășește emoția prin culoare. Având 3 generații de artiști și artizani în familie, a fost ușor să mă îndrăgostesc de artă.Când ai simțit pentru prima dată că prinzi aripi, că ești încurajată, că poți deveni ce vrei tu să devii?
Când am devenit conștientă că pictura era menirea mea, am ales să studiez mai mult acest domeniu. Tatăl meu a fost cel care mi-a susținut visul meu de la 4 ani până am încheiat cursurile academice.Cum ai pornit afacerea? A fost greu? Ai avut momente de ezitare?
A fost extrem de dificil să pornesc ca artist plastic de la zero într-un oraș nou cu oameni pe care nu îi cunoșteam. Relațiile profesionale s-au închegat frumos, iar emoția personală întotdeauna a fost ca o amprentă unică a activității mele.Meditațiile de pictură și desen au fost startul atelierului meu din Cluj. Îmi aduc aminte că în fiecare an simțeam că trebuie să o iau de la capăt, dar orice obstacol pe care l-am avut a fost doar o provocare din care am învățat.
Dacă afacerea ta ar fi o poveste, cum ar fi aceasta?
Un vis împlinit! O poveste fără sfârșit cu un lung fir narativ. De la prima expoziție de pictură din clasa a opta, până astăzi, când deschid ușa atelierului pentru a primi copiii la cursurile de pictură.Cu un sentiment de împlinire, cred că aș putea să scriu pagini întregi despre asta, iar titlul, 'File de culoare', ar fi un prim volum 🙂
Cum te simți ca antreprenoare în România?
Pare ușor din exterior, dar ca femeie antreprenor este destul de copleșitor oriunde ne-am afla. Într-o lume în continuă schimbare, provocarea cea mai mare este să menții pasul. Ora trei dimineața nu mai pare ceva ireal, mai ales atunci când pe mâna ta se află o activitate la care ai trudit mulți ani. Am ales asta și merită din plin!Care este criteriul pe care îți alegi furnizorii?
Calitate și profesionalism. Da, mereu caut ca prima variantă să fie locală sau măcar din țară atunci când achiziționez materiale pentru atelierul meu.Crezi că poti presăra puțină „magie” în cafea ca să poți merge mai departe în fiecare zi pe drumul antreprenoriatului? Ce înseamnă aceasta „magie” pentru tine?
Absolut, să fi autentic este extrem de important. "Magie" pentru mine înseamnă trei "ingrediente": autenticitate, pasiune, perseverență.Caut mereu cea mai bună soluție și cea mai armonică forma de colaborare. Toate aceste "ingrediente" alături de o energie pozitivă fac rețeta ideală pentru "magia" din cafeaua mea 🙂
Ce sfat poți să le dai femeilor care doresc să-și deschidă propria afacere?
Răbdare, pasiune și ambiție, plus un plan de afacere.Cere ajutor, sfaturi și păreri, dar mereu cu instinctul de a alege ce este potrivit pentru tine. Devine copleșitor să le faci singură pe toate, deci ai puterea să alegi cu cine vrei să colaborezi.
Care sunt proiectele tale de viitor?
In afara țării, urmează să planific expozițiile internaționale unde voi expune ca artist plastic lucrări recent terminate.In tară, îmi doresc să pregătesc un plan de franciză cu puncte de lucru ale atelierului meu pentru viitori artiști formatori care rezonează cu principiile și valorile de predare a cursurilor de artă pe care le practic și acum.
Caracterizează-te în trei cuvinte. De ce le alegi?
Autentică, creativă și perseverentă.Ai devenit ceea ce îți doreai să devii când ai fost mică?
Sunt norocoasă să zic da. A fost, este și va fi un drum lung plin de momente grele, momente pe care acum le consider lecții de viață.Ce cărți citești? Ne recomanzi o carte care ți-a schimbat modul de a fi, de a privi lumea afacerilor?
Ador cărțile care mă inspiră, iar de cele mai multe ori apelez la mica mea bibliotecă de cărți de specialitate. Câteva exemple potrivite pentru iubitorii de artă sunt: Cina cu Picasso - Camille Aubray și În căutarea lui Cezanne - Peter Mayle.O altă categorie pe care o recomand cu mare drag sunt cărțile dedicate mămicilor: Baby to Toddler Month By Month - Caroline Cave și Your Baby Week by Week - Simone Cave, Caroline Fertleman.