
Eu sunt Iulia Ivan, Consultant în transformare de afaceri și managementul schimbării,
susțin companiile în procese de transformare, să implementeze schimbări cu ușurință astfel încât să devină afaceri ușor de condus și cu angajați loiali pe termen lung.
Sunt mentor în leadership, folosindu-mi propria experiență și cunoștințe acumulate , susțin liderii prin programe online experentiale să își transforme paradigmele patriarhale și să creeze un stil de leadership incluziv astfel încât să își atingă rezultatele cu armonie în echipă și fără să își pună sănătatea sau relația de cuplu pe planul doi.
Sunt de asemenea autoare a cărții How to thrive aș a woman leader in a still patriarchal society care este disponibilă pe Amazon în format digital sau pe emag în format fizic.
Ce visai să te faci când erai mică?
Am trecut de la o idee la alta. La început voiam să fiu învățătoare. Am crescut fiind bonă pentru frații mei. Așa că, atunci când eram singuri, mă îmbrăcam cu rochiile mamei, îmi puneam sandalele ei, îmi chemam cea mai bună prietenă și făceam o mini-clasă în sufragerie. Spre disperarea mamei, ușa de la șifonier era mereu mâzgălită pe interior cu cretă.Apoi am trecut la meseria de ”exploratoare”. Așa spuneam eu că vreau să fiu, după ce citeam cărțile lui Karl May. Mă imaginam în locul lui Old Shatterhand că mă suiam pe cal și porneam în lumea largă ca să am tot felul de aventuri. Bineînțeles că nu știam din ce aș fi putut să fac bani atunci, însă știam clar că voiam să simt același fior al libertății de mișcare pe care îl simțea personajul.
A urmat apoi în timpul liceului ideea de a mă face medic ginecolog-obstetrician. În liceu am făcut ore de chimie de le visam noaptea. În mintea mea necoaptă și neinformată credeam că mă va ajuta în meseria aceasta. Aveam o idee romanțată de a aduce bebeluși pe lume. Însă a zburat pe geam ideea aceasta când mi-am dat seama că părinții mei nu vor putea să mă susțină financiar la București nici să-mi achite 6 ani de medicină.
M-am reorientat către turism cu convingerea că sunt făcută pentru a fi ghid. Primul an de facultate a fost cu multe cursuri în zona aceasta. A trebuit să mă angajez ca să îmi plătesc facultatea și, astfel, la primul job serios m-a prins microbul vânzărilor. Și pentru că familia de antreprenori pentru care lucram mi-au văzut spiritul antreprenorial, mi-au permis să învăț cât mai multe lucruri despre ce înseamnă să conduci o firmă. Aici mi-am reaminti că în liceu mai avusesem ideea de a deveni directoare. Și am început să mă educ singură, în timpul liber despre ce însemna să conduc oameni.
Așa am realizat că cele două mari iubiri ale mele sunt leadershipul si antreprenoriatul
Dacă afacerea ta ar fi o poveste, cum ar fi aceasta?
Cel mai probabil ar fi povestea Cenușăresei combinată cu Harry Potter. Povestea unei tipe care se ocupă mai întâi de oricine altcineva până când nu mai rămâne energie și pentru ea și afacerea ei. Apoi, înscriindu-se la Școala de vrăji în business, s-ar întâlni cu un gremlin pe nume Perfecționismul care i-ar pune numai bețe în roate: poțiuni care să nu o lase să doarmă și vrăji dichisite cu anxietate.Cenușăreasa ar merge târâș grăbiș prin pădurea numită Antreprenoriat, făcându-și loc prin desișuri cu sabia fermității și cu prafuri magice de la femeile pe care le-a avut ca mentori, coachi și terapeuți.
Și ar spune că încet, încet merge spre castelul unde vrea să stea. Ar mai spune că uneori nu mai are răbdare, că drumul e lung și obositor. Însă știe că are o misiune și niciun gremlin Perfecționismul, Sindromul impostorului sau Burnout-ul nu poate să o împiedice să o îndeplinească.
Crezi că poti presăra puțină „magie” în cafea ca să poți merge mai departe în fiecare zi pe drumul antreprenoriatului? Ce înseamnă aceasta „magie” pentru tine?
Misiunea mea. Am planul de business deschis în fiecare dimineață și mă conectez la el. În felul acesta știu că indiferent de emoțiile pe care le simt, este nevoie să fiu acolo prezentă și urmărind planul de acțiune.Și altă „magie” sunt nepoțelele mele. Mă gândesc că dacă îmi fac treaba bine și ating ce mi-am propus dincolo de mine, ele vor avea ocazia să trăiască într-o altfel de societate.
Ce sfat poți să le dai femeilor care doresc să-și deschidă propria afacere?
Să nu renunțe imediat la job. Și să își facă bine temele despre ce înseamnă antreprenoriat. Dincolo de informații și cunoștințe tehnice, cred că antreprenoriatul cere cel mai mare nivel de maturitate emoțională. A-ți deschide propria afacere cred că este mai stresant decât a avea un job și nu orice poate suporta acest nivel de stres.Care sunt proiectele tale de viitor?
Lucrez la versiunea în limba română a cărții mele How to thrive as a woman leader in a still patriarchal society, doresc să îmi deschis un canal de Youtube unde să vorbesc mai mult despre ce înseamnă transformarea unei afaceri și cum trebuie să gestionăm schimbările. Și bineînțeles să ajung la 100 000 de lideri pe care să îi mentorez astfel încât să se bucure de viață și dincolo de carieră, și, sper eu, prin compasiunea pe care o pun în mentorat, să topesc paradigmele patriarhale care ne ține într-un război tacit.Ai devenit ceea ce îți doreai să devii când ai fost mică?
Într-un fel da. Sunt trainer acreditat, autoare publicată, și, prin acestea pot să spun că îmi îndeplinesc rolul de a educa. Iar călătoriile mele prin Europa și Orientul Mijlociu mi-au dat sentimentul de libertate la care visam.Cât despre visul de a fi medic, aș putea spune că facultatea de psihologie pe care am urmat-o după ASE mi-a împlinit rolul de a susține mai bine liderii, însă doar prin ceea ce scriu pentru că nu practic ca psiholog.