Sunt Isabela Stângu – mamă, soție, manual tester, fan al cărților pentru copii mici și mari și de curând autor și ilustrator la început de drum. Datorită fetiței mele am descoperit o altă lume a copilăriei, privită prin ochi de mamă. Am explorat această lume pas cu pas, împreună, cu bune și cu rele, cu provocări și încercări, cu griji și cu bucurii. Am acumulat din aceste experiențe trăite și când mi-a fost mai greu, mi-am promis că într-o zi voi reuși să transmit mai departe, prin povești, text și ilustrații, informații prețioase pentru inimile și sufletele copiilor noștri, pentru creșterea lor armonioasă și pentru a construi o relație cât mai strânsă între părinți și copii.
Cartea “Conversație cu inima” – face parte din colecția de cărți “Povești cu Suflet” și prezintă o serie de dialoguri emoționante dintre Maria și inima sa, Hailey – în ansamblul ei, ca organ și simbol al iubirii. Cartea prezintă povestioare născute din poveștile noastre de viață. “Conversație cu inima” este un instrument important în abordarea unei educații medicale preventive, în creșterea și educarea copiilor cu blândețe, cu responsabilitate și grijă pentru corpul lor în strânsă concordanță cu emoțiile lor.
Îmi doresc foarte mult ca cei mici să prindă curaj și putere să exprime ceea ce simt. Îmi doresc să învețe să își privească propriul lor corp ca pe cel mai bun prieten, să își cunoască organele și mici secrete care îi vor ajuta să aibă grijă cât mai bine de ele, de sănătatea și de bucuria lor.
Ce visai să te faci când erai mică?
De mică visam să ajung să lucrez la birou ca și bunica mea care mă lua cu ea la birou pe când nici nu aveam cinci ani împliniți și mă lăsa să scriu la mașina de scris. Eram fascinată de scris. Apoi îmi amintesc că am avut o perioadă în care visam să devin învățătoare pentru că adoram copiii ca și acum, de altfel. Am cochetat și cu visul de a deveni designer vestimentar fiind pasionată de desen - am și acum topuri de schițe pe care le-am desenat.Când ai simțit pentru prima dată că prinzi aripi, că ești încurajată, că poți deveni ce vrei tu să devii?
Scriu și desenez de o viață - compuneri, gânduri, schițe - dar de când am devenit mamă am găsit mai mult ca niciodată motivația de a concretiza visurile mele. Rolul de mamă a fost unul transformator pentru mine - lectura zilnică din ultimii șase ani a cărților pentru copii, însoțită de șirurile de întrebări sincere și inocente care însoțeau lectura, au fost, cu siguranță, imboldurile mele creative. Principala mea sursă de inspirație dar totodată și de motivație este micuța mea și toată experiența de mamă pe care am trăit-o împreună cu ea. Aripile au crescut ușor din susținerea și încurajarea primită de la soțul meu, familia mea și o mână de oameni dragi care au crezut în visul meu și cărora le mulțumesc infinit. Am învățat totodată că tu ești cea mai mare piedică a ta, atâta timp cât rămâi la stadiu de visare și nu muncești pentru visul tău. Cel mai important lucru este să faci câte un pas cât de mărunt în fiecare zi.Cum ai pornit afacerea? A fost greu? Ai avut momente de ezitare?
A fost și este frumos, am avut foarte multe momente de ezitare determinate de lipsa de experiență. Citeam despre parcursul autorilor debutanți, citeam despre cât de greu este să ajungi până să îți ții cartea în mâna și da - au fost momente când am vrut să renunț. Dorința mea de a duce mesajul cărților în viața familiilor m-a determinat să duc la bun sfârșit acest proiect indiferent de ușile închise deoarece consider că este un mesaj care schimbă vieți: “Oprește-te o clipă din orice ai face zi de zi și aruncă o privire spre corpul tău, învață să asculți semnele pe care fiecare organ ți le trimite. Privește fiecare organ ca pe un bun prieten!”Dacă afacerea ta ar fi o poveste, cum ar fi aceasta?
Într-un tărâm magic, a fost odată o fetiță care a insistat să își aleagă ea părinții, din lumea asta mare. Provocările vieții și curajul micuței de a depăși toate momentele grele au determinat-o pe mama ei, în urmă cu șase ani să își facă promisiunea că va aduce o schimbare în viața mai multor copii.Timpul le-a aranjat pe toate, a vindecat încet răni deschise, a închis uși pentru a deschide altele care au dus spre destinații uimitoare…Micuța fetiță, pe măsură ce creștea, își dorea tot mai mult să devină medic pentru a ajuta și ea copiii la rândul ei și pentru a le aduce zâmbete pe buzele lor.
Mama, inspirată de curiozitatea fetiței față de acest subiect, de nevoia de aprofundare a acestui subiect dar și de toate provocările din ultimii ani, cocheta cu ideea de a scrie cărți. Nu avea nici un plan concret, însă nu trecea nici o zi fără să își noteze câteva idei într-o agendă. Într-o bună zi, în timpul unui joc de rol, se pornește o discuție foarte interesantă: “Mamii, de ce îmi bate inima așa de repede? Mami de ce este așa de important să beau apă mai multă? ”
Răspunsul (din partea mamei, intrată serios în joc) vine neașteptat: “Salut! Eu sunt inimioara ta și am să îți răspund chiar eu la întrebările tale; dar mai întâi spune-mi tu ce nume crezi că am eu?”…
Așa a luat naștere personajul Hailey – inima micuței Maria.
Atunci i-a venit mamei ideea de a așterne pe hârtie primele conversații amuzante dintre ele. Conversațiile – în forma lor finală - le găsiți în cartea “Conversații cu inima”. O carte cu povestioare vesele, amuzante și captivante în care Maria și inima ei se cunosc una pe alta, află secrete una de la alta și învață cum să aibă grijă mai bine una de cealaltă.
Povestioarele vor continua în cea de a doua carte, în care vom face cunoștință cu un personaj cu totul și cu totul fermecător!
Crezi că poti presăra puțină „magie” în cafea ca să poți merge mai departe în fiecare zi pe drumul antreprenoriatului? Ce înseamnă aceasta „magie” pentru tine?
Această “magie” înseamnă cuvinte așternute pe hârtie și praf de culori împrăștiat peste cuvinte cu multă determinare, implicare și consecvență - asamblate în cât mai multe cărți pentru copii ce vor urma. Mereu este loc de mai bine, așa că procesul de învățare abia a început.Ce sfat poți să le dai femeilor care doresc să-și deschidă propria afacere?
Și de ți se vor pune piedici și de ți se vor închide uși și de îți vor spune că nu vei reuși, nu renunța la visul tău! Orice este posibil! Ușile închise sunt de multe ori, uși deschise spre tărâmuri uimitoare care te vor duce spre destinația ta. Fii curajoasă, perseverentă și încrezătoare în forțele tale!Care sunt proiectele tale de viitor?
Cărți, multe cărți pentru copii mici și mari.Caracterizează-te în trei cuvinte. De ce le alegi?
Perseverentă, creativă, răbdătoareAi devenit ceea ce îți doreai să devii când ai fost mică?
Privind în urmă ceea ce fac acum îmbină câte puțin din fiecare vis de când eram mică.Pot spune că toate surprizele pe care mi le-a rezervat viața până în acest moment au construit sensul vieții. Asta este important pentru mine.
Ce cărți citești? Ne recomanzi o carte care ți-a schimbat modul de a fi, de a privi lumea afacerilor?
De obicei am câte două cărți pe care le citesc în paralel. Constanta zilnică din ultimii ani sunt cărțile pentru copii alături de fetița mea.Fiecare carte vine cu o lecție spre mine, cu siguranță. Acum am lângă mine cartea “Omul în căutarea sensului vieții” de Vicktor Frankl din care mai am câteva pagini și în paralel am început “Când corpul spune nu” a lui Gabor Mate. Despre scriere aș menționa cărțile Livianei Tane iar de parenting în top se află cu siguranță cartea “Creierul copilului tău” scrisă de dr. Daniel J. Siegel și dr. Tina Payne Bryson.