Sunt formată că psihoterapeut, însă nivelul de conștiință al oamenilor și metodele cu care se lucrează au avansat atât de mult, încât au depășit sfera psihologiei. De aceea îmi place mai degrabă să spun că sunt un facilitator de experiențe de dezvoltare personală. Îmi place foarte mult să folosesc în munca mea meditațiile ghidate, lucrul cu copilul interior, constelațiile familiale, tehnici de respirație, etc. Din tot ce am experimentat, am ales acele abordări și instrumente care au dat cele mai bune rezultate.
Lucrez cel mai mult în sesiuni individuale și din când în când fac workshopuri de grup, iar mare parte din activitatea mea se desfășoară online, căci majoritatea oamenilor cu care lucrez sunt din alte localități sau români plecați în străinătate.
Și pentru că primesc des întrebarea: “Dar funcționează și online?” o să răspund și aici.
Da, funcționează cel puțin la fel de bine și online. Și explicația este că noi lucram cu o parte din noi care nu are bariere de spațiu-timp, adică cu sufletul. De la suflet la suflet ne putem conecta indiferent de distanță.
Dacă de exemplu faci masaj terapeutic, asta nu se poate realiza fără prezență fizică.
Ești freelancer, solopreneur sau antreprenor?
Magia minții de copil. Aveam 14 ani când m-am hotărât să fac psihologie. La vremea respectivă nu știam de acești termeni de business. Însă simțeam clar în interiorul meu că asta e drumul pe care vreau să o apuc.Cum măsori starea de sănătate a afacerii tale?
Eu simt că afacerea mea este sănătoasă dacă clienții mei sunt fericiți și mulțumiți. De aceea folosesc un instrument care măsoară rezultatele în psihoterapie și care îmi arată și mie și clientului, dacă ceea ce facem împreună funcționează pentru el și dacă dă rezultatele dorite.Ce faci pentru sănătatea și prosperitatea afacerii tale?
Investesc foarte mult în formare profesională și în dezvoltarea mea personală. Uneori chiar și jumătate din cât câștig.Psihicul este ceva atât de complex încât nu ai cum să îl înțelegi suficient de bine doar citind cărți. Cel mai bine îl înțelegi din realitatea ta (adică cunoscandu-ți propriul psihic) și din realitatea oamenilor cu care lucrezi (adică în baza experienței profesionale).
Haideți să ne imaginam psihoterapia și dezvoltarea personală ca pe niste scufundări, în care tu că terapeut îl însoțești pe client în aceasta incursiune. Însă nu îl poți duce pe client la o adâncime mai mare decât cea la care tu ești antrenat să stai. De aceea calitatea acestui proces crește cu cât tu ca însoțitor ai mers mai adânc în inconștientul tău, adică cu cât ai lucrat tu mai mult cu tine.
Toate salturile profesionale pe care le-am făcut au venit după ce eu am ajuns și mai profund în interiorul meu.
Dacă am putea povesti la o cafea despre nașterea și creșterea afacerii tale ce ai vrea să îmi povestești?
Aș vrea să povestesc pentru că e o poveste frumoasă și mi-e dragă.Când eram copil (între 5 și 7 ani) petreceam ore în șir uitandu-mă pe geam. În fața blocului era o stație de autobuz și erau permanent oameni acolo. Petreceam ore privindu-i și încercam să îmi dau seama din non-verbalul lor ce simt și ce gândesc. Îmi puneam tot felul de întrebări: De unde vin? Unde se duc? Sunt triști sau sunt veseli? Au o discuție calmă sau se ceartă? Sunt prieteni, iubiți, soți?
Nu realizam la momentul respectiv că mă pregătesc pentru o meserie în care emoțiile și a înțelege comunicarea non-verbala va fi ceva foarte important.
Apoi la 14 ani am citit o carte care se chema "Dezvoltarea capacităților parapsihologice". Erau lucruri care la 20 de ani distanță sunt în toate cărțile de dezvoltare personală, cum ar fi meditația sau vision board. Eu am practicat tot ce scria în cartea asta și mi-am zis: "Dar hei, nu e nimic paranormal aici. Astea sunt chestii normale, dar dacă ei zic că sunt para, atunci o să fac psihologie și o să studiez în timpul liber parapsohologia." Și asta pot să spun că a fost începutul.
De atunci am urmat pașii firești. Am mers la Facultate. Apoi am făcut formare în consiliere și psihoterapie și am deschis un cabinet.
Și lucrurile au evoluat treptat și organic, și cred că singurul ingredient secret este că iubesc ceea ce fac și oamenii simt că sunt dedicată.
Cât este de sănătoasă din punct de vedere financiar este compania pe care o conduci? Ai urmărit vreodată indicatorii finaciari? Dacă da, care?
Hmmmm .... asta e o întrebare grea pentru mine. Un lucru care nu se știe despre meseria asta este că te costă foarte mulți bani să te formezi în ea și că investești bani permanent. Școlile de formare costă 2000-3000 de euro și de obicei faci mai multe. Orele de dezvoltare personală și supervizarea mai mulți ani din partea unui psiholog profesor alte mii de euro. Și dacă ești pasionat și dedicat să oferi un serviciu bun, nu te oprești din a investi.Am făcut acum mai mulți ani un calcul legat de cât am investit și ajunsesem aproape la 50 000 de Euro, în niște ani, desigur.
Atunci mi-am dat seama că nu e o idee bună să fac aceste calcule, ci să mă bucur că am avut posibilitatea să investesc, să mă bucur de beneficiile pe care le am și la nivel personal ca urmare a dezvoltării mele, să mă bucur când un om cu care lucrez ajunge să fie bine și fericit. Este o meserie care îți aduce foarte multă satisfacție prin ea înseși și atunci aspectul financiar trece pe locul doi. Nu zic că nu e important. Este! Dar nu e cel mai important.
Așa că nu pot să răspund la întrebarea asta în termeni financiari. Pot doar să spun că sunt foarte fericită cu toate alegerile pe care le-am făcut până acum din punct de vedere profesional și că trăgând linie, sunt un om împlinit.
Cum vezi omul din spatele afacerii? Cum ar trebui sa fie el?
Cum mă văd pe mine?Mă văd un om bun și blând care caută să dea ce e mai bun din el în ceea ce face și să crească permanent.
Cum altfel ar trebui să fie? Poate că mai bun și mai blând și cu el însuși. Și mai are de învățat în a pune aceeași iubire și dedicare și când vine vorba de el. Dar mă simt pe drumul cel bun. 😊🙈
Ce îți sugerează ție hashtagul #LunaRoz?
O luna în care să ne focusam pe ceea ce este bun și frumos în viața noastră și să fim recunoscători.Uneori mintea noastră e obișnuită să fie atentă la ceea ce lipsește și cum să facă să aibă, și nu ne mai dăm seama că poate avem deja ce ne dorim că să fim fericiți.
Alergăm că niste șobolani în cușcă după niște himere, după niște iluzii pe care ni le vinde societatea, și uitam să ne bucurăm de ceea ce avem: de familie, de prieteni, de natură, de soare, de un animal sau de faptul că suntem sănătoși.
Pentru mine luna roz e o lună în care încetinim ritmul și ne bucurăm.
Ai fost vreodată bolnavă? Cum ai administrat activitatea firmei atunci?
Ufff, asta e o întrebare care mă atinge. Din fericire nu am fost, dar eram pe punctul să fiu și am învățat o mare lecție din asta.Focusul meu a fost tot timpul pe a fi bună în ce fac și a oferi servicii de calitate.
Până într-o zi când eu însemi m-am simțit foarte rău psihic. Avusesem un atac de panică noaptea, nu dormisem deloc și a doua zi a trebuit să merg la cabinet.
Fix în ziua aia, un client îmi zice, după doar 10 ședințe: "Eu nu am fost atât de fericit în viața mea!"
M-am uitat la el și în gând mi-am zis "Unde greșesc? Cum oamenii ăștia care lucrează cu mine sunt așa de bine după 10 ședințe, iar eu am lucrat atât de mult și mă simt atât de rău? Să fie de vină metoda de lucru? Nu are cum să fie asta că eu lucrez cu mine la fel cum lucrez cu clienții mei, și dacă nu ar funcționa, atunci nu ar merge nici la ei. Deci nu e metoda de vină. E altceva? Ce?"
Și atunci am realizat că eu nu aveam grija de mine, că munceam prea mult (fie la cabinet, fie că studiam) și mă surmenam. Și atunci am înțeles că oricât de bună aș fi ca terapeut, e degeaba dacă eu ajung în situația să nu mai fiu în stare să stau pe fotoliul ăla.
Și am conștientizat că bunăstarea afacerii mele și calitatea a ceea ce fac, începe cu binele meu. De atunci am început să fiu mult mai atentă la mine.
Ce faci pentru sănătatea ta fizică?
Aleg un volum de muncă potrivit (am învățat asta după experiența povestită la întrebarea anterioară).Mă odihnesc mult. Ies des în natură (cam de doua ori pe săptămână). Mănânc sănătos. Mă văd cu prietenii. Fac lucruri care îmi plac.
Din punctul meu de vedere sănătatea fizică este puternic influențată de starea psihică, de aceea am introdus tot aici și lucruri care îmi dau o stare bună.
Ce faci pentru sănătatea ta mintală?
Tot ceea ce am zis și mai sus.De exemplu, cred că starea mentală este influențată și de starea ta fizică, chiar și de ceea ce mănânci. Așa că sunt atentă să ies în natură sau să mănânc sănătos, tot cu obiectivul de a fi bine psihic.
Ce cărți citești? Poți să ne recomanzi o carte care ți-a schimbat modul de a privi modul în care ai grijă de sănătatea ta?
Una este Cursul de Miracole (o carte mare albastră - specific asta pt că nu are autor și mai este una cu același titlu). Alta este Making Love to God - poate pentru unii titlul asta sună o lipsa de respect față de Divinitate, însă este vorba despre relații, despre sexualitate, despre manifestarea Divinului în noi. Și tot ea atinge și multe aspecte legate de sănătate și alimentație.Sunt multe cărți care îmi plac și au fost definitorii în formarea mea, dar mă opresc la acestea două.
Te relaxezi în familie sau în afacere?
Și una și alta. Îmi place atât de mult ce fac, încât iubesc să merg la cabinet.Anul asta când am fost în vacanță m-am trezit zicându-mi "A fost frumos, dar abia aștept să merg la cabinet." Și atunci mi-am dat seama că sunt un om norocos. Nu știu cați oameni spun: "Abia aștept să mă duc la muncă." Și cei care simt asta sunt mega-binecuvântați.
Dacă ai putea să schimbi ceva la tine, ce ai schimba?
Aș schimba fix faptul că vreau să schimb ceva la mine. După ce am fost în căutarea perfecțiunii aproape toată viața, am înțeles că e o mare păcăleală. Și că secretul e să te iubești și să te bucuri de ceea ce este. Și cu cât faci asta mai mult, cu atât te armonizezi mai mult.Iubirea e cea mai puternică forță din Univers și crești mult mai repede folosind-o, decât dacă stai cu biciul pe tine și îți spui zilnic "trebuie să te schimbi, trebuie să fii mai bun."
Știm că viața de antreprenoare și cea de familie este plină de suișuri și coborâșuri. Ce sfat ai da unei tinere antreprenor la început de drum?
Să aleagă un business care îi place cu adevărat. Dacă îi place și e chemarea sufletului ei, atunci va fi ghidata de Sinele ei și îi va fi ușor să echilibreze și restul.Dacă nu îi place, e ca și cum acționează împotriva ei, și asta îi cere mult mai multă energie și mai mult efort, care va fi luat din timpul pentru familie, prieteni și pentru propria persoană.
Mai multe despre mine
Nu am o afacere adaugată