Sunt consilier pentru dezvoltare personală, specialist în activitatea de coaching, NLP master şi proaspăt autor, iar visul meu e să ajut cât mai multe femei să fie bine cu ele însele!
Am cabinetul meu în Bucureşti, însă, de când cu pandemia, ofer şedinţe de consiliere şi online.
Ce visai să te faci când erai mică?
Balerină! Mi se păreau minunate, perfecte.Ţin minte că mergeam des la o mătuşă care avea un bibelou cu o balerină, era înainte de 1989 şi se găseau rar, iar mie mi se părea cel mai frumos lucru, nu mă săturam să o privesc.
Apoi mi-am dorit diverse, de-a lungul vremii, dar nimic special: profesoară, vânzătoare, pictoriţă, cântăreaţă... Nici măcar în clasa a XII-a nu ştiam ce vreau, am ales ştiinţe politice pentru că era o facultate nouă şi foarte la modă atunci şi nu avea treabă cu matematica (un criteriu eliminatoriu din start, pentru că veneam de la profil real şi ştiam clar că nu mai vreau acest lucru).
Când ai simțit pentru prima dată că prinzi aripi, că ești încurajată, că poți deveni ce vrei tu să devii?
Din păcate, în copilărie nu prea am simţit aceste lucruri. Părinţii mei ştiau ei mai bine ce cale trebuia să urmez, iar eu am fost, ca să-i citez, "un copil bun şi cuminte".Am fost învăţată că nu trebuie să supăr, să deranjez, să dezamăgesc. Trebuia să fiu mereu perfectă, iar eu eram departe de a fi. Nu îi învinovăţesc de nimic, ştiu că erau motivaţi de cele mai bune intenţii şi atât au ştiut şi au putut şi ei, cu informaţiile pe care le aveau la dispoziţie atunci.
Cred că din cei 40 de ani ai mei, vreo 35 am fost mereu atentă mai mult la alţii decât la mine: să nu supăr, să nu dezamăgesc, nu cumva să nu mai fiu acceptată sau iubită. Acelaşi tipar din copilărie, evident. Până când, în pragul depresiei, am început un minunat proces de psihoterapie şi de atunci a început şi (re)descoperirea mea.
Cum ai pornit afacerea? A fost greu? Ai avut momente de ezitare?
A fost urmarea firească a procesului de mai sus. Odată începută psihoterapia şi regăsirea mea, era imposibil să mă mai pot reîntoarce la starea de dinainte, la jobul călduţ care nu îmi aducea nicio satisfacţie. La mine nu a fost din dorinţa de a câştiga mai mulţi bani, pentru că salariul era bunicel, ci pur şi simplu nu mă mai regăseam acolo, trebuia să fac altceva - pentru prima oara în viaţă, ceva pentru mine şi pentru sufletul meu.Ezitări nu am avut, ştiam că asta-mi doream, însă am avut multe frici: de eşec, de ce va spune lumea, teamă de succes, de eşec după succes, de toate. Dacă nu exista vreo teamă pe lista antreprenoarelor, o inventam eu...
Dacă afacerea ta ar fi o poveste, cum ar fi aceasta?
Cenuşăreasa, clar! Doar că pe mine nu m-a salvat şi descoperit niciun prinţ, ci m-am salvat şi descoperit singură, cu sprijinul psihoterapiei.Cum te simți ca antreprenoare în România?
Eu sunt tare mândră de mine ca antreprenoare, pentru că vin după acelaşi job călduţ de aproape 20 de ani, cu mici variaţiuni.Este greu? Clar! Însă este şi minunat şi nu aş renunţa, pentru că este parte din mine, pot fi eu cu adevărat, pot descoperi frumosul din oameni.
Crezi că poti presăra puțină „magie” în cafea ca să poți merge mai departe în fiecare zi pe drumul antreprenoriatului? Ce înseamnă aceasta „magie” pentru tine?
"Magia" pe care o folosesc eu este să mă încurajez mereu, să-mi vorbesc frumos şi să mă felicit singură pentru fiecare mică reuşită. Am nevoie de aceste lucruri, pentru că mi-au lipsit în copilărie. Acum o fac singură, nu mai aştept de la nimeni!De asemenea, de fiecare dată când mă blochez şi simt că nu mai pot, mă încurajez să mai fiu cea mai bună versiune a mea încă o oră. Nu o lună sau un an, eu funcţionez cu încurajări pe termen scurt. Hai că poţi, hai încă un pic, încă o oră! Apoi mă felicit şi îmi spun că mai pot încă o oră! Şi uite aşa, până la urmă, ajung să mănânc tot elefantul, bucăţică cu bucăţică...
Ce sfat poți să le dai femeilor care doresc să-și deschidă propria afacere?
În primul rând, claritate! Să ştie clar ce anume îşi doresc, cum vor să arate viaţa lor cu afacerea respectivă, cum se vor simţi, cum vor fi ele în afacerea respectivă, care sunt valorile lor şi dacă există coerenţă între acestea şi afacerea viitoare, pentru că fără această coerenţă, nu vor putea susţine afacerea pe termen lung.Pasul doi, să înceapă! Să nu aştepte momentul perfect, atunci când totul va fi ca la carte, pentru că nu există un astfel de moment. Să înceapă oricum, chiar şi imperfect, şi mai ajustează pe parcurs.
Şi neapărat să creadă în ele! Cred că e mai important decât orice altceva! Vor exista cu siguranţă ezitări şi momente dificile, însă mereu să creadă în ele, în ciuda tuturor greutăţilor!
Care sunt proiectele tale de viitor?
Mi-ar plăcea să mai scriu o carte, am o sută de idei, dar nimic concret. De aceea menţionam mai sus claritatea...Apoi, pe lângă şedinţele 1 la 1, aş vrea să mă gândesc la mai multe cursuri şi ateliere, mi-ar plăcea ca mesajul meu să ajungă la cât mai multă lume care are nevoie!
Caracterizează-te în trei cuvinte. De ce le alegi?
Bine cu mine! 🙂Ai devenit ceea ce îți doreai să devii când ai fost mică?
Balerină clar nu! Însă aşa cum sunt acum, e perfect pentru mine!Ce cărți citești? Ne recomanzi o carte care ți-a schimbat modul de a fi, de a privi lumea afacerilor?
Nu prea citesc cărţi de afaceri, însă citesc mult în domeniul dezvoltării personale.De recomandat, aş recomanda cartea mea, "Vrei să iubeşti? Începe cu tine!", pentru că este al treilea meu copil. Am pus acolo o bucăţică din mine, mai tot ce am povestit am trăit şi eu pe propria mea piele. Iar feedback-ul de până acum este unul pozitiv, se pare că multe femei se regăsesc în situaţia respectivă.