În Noiembrie 2023 am deschis laboratorul Cookie Touch, hotărâtă să aduc pe piața din România adevăratul concept de Cookie american, proaspăt copt și cu ingrediente de calitate, ceea ce nu găsisem pe piața din România, doar prin alte țări vizitate.
Ce visai să te faci când erai mică?
Mi-a plăcut de mică să pozez, îmi venea natural, așa că visam să devin fotomodel.Când ai simțit pentru prima dată că prinzi aripi, că ești încurajată, că poți deveni ce vrei tu să devii?
În Ianuarie 2023 am decis că am nevoie de un coach, de cineva care să mă susțină pe drumul pe care urma să pășesc.Am găsit exact persoana potrivită și din fericire, de atunci am simțit că nimic nu e imposibil cu mindsetul potrivit.
Cum ai pornit afacerea? A fost greu? Ai avut momente de ezitare?
Avusesem timp de 5 ani o cafenea, pe care am vândut-o pentru a ne muta în Danemarca. (Povestea e mai lungă). Nu ne-am acomodat și după 6 luni ne-am întors în țară. Mi-a trebuit fix o zi să iau hotărârea de a face un curs de cofetar pentru că știam clar că dacă voi deschide tot o cafenea va fi încă una între multe altele din București. Clar mi-a fost extrem de greu mai ales că voiam să fac un produs nou pe care și trainerii de la curs încă îl numeau fursec. A trebuit să merg la Madrid să fac un curs de specializare pe cookies.Dacă afacerea ta ar fi o poveste, cum ar fi aceasta?
Cred că ar fi o poveste despre un produs nou de cofetărie pe care lumea l-a catalogat greșit foarte mult timp și care nu a putut să-și arate calitățile până când a apărut o zână neînfricată care cu multă muncă, perseverență și răbdare l-a transformat în cel mai apreciat și iubit desert.Cum te simți ca antreprenoare în România?
Este greu să fii antreprenor oriunde în lume și cred că în România încă se mai pot face afaceri față de alte țări prin care am călătorit și unde am mai discutat cu diverși oameni. Mutarea în altă țară pentru o perioadă scurtă chiar mi-a schimbat perspectiva asupra țării și cred că a fost nevoie să se întâmple asta pentru a aprecia mai mult tot ceea ce oferă România.Cum te-au afectat modificările fiscale din anul 2024?
Cred că modificările fiscale sunt normale și necesare de cele mai multe ori.Cred că în afaceri trebuie să fii tot timpul pregătit pentru astfel de schimbări așa că eu mereu am încercat sa mă adaptez la situație și să mi amintesc cât de aspre erau legile în Danemarca de exemplu. Comparația asta mă ajută foarte mult în tot ce fac și am renunțat să mai dau vina pe sistem sau pe legi, ci doar să merg înainte să-mi dezvolt afacerea. Perfect nu este niciun stat.
Care este criteriul pe care îți alegi furnizorii?
M-am ghidat mereu după principiul calității și al seriozității.Sunt două aspecte extrem de importante pentru mine.
Când alegi producătorii locali?
În viața de zi cu zi de fiecare data când am ocazia, țin mult la asta.În afacere nu am avut ocazia, dar sigur mi-aș dori astfel de colaborări pentru că susținerea reciprocă este foarte importantă.
Crezi că poti presăra puțină „magie” în cafea ca să poți merge mai departe în fiecare zi pe drumul antreprenoriatului? Ce înseamnă aceasta „magie” pentru tine?
Sănătatea mi se pare cel mai de preț lucru. Muncesc mult și fizic în laborator zi de zi și realizez ca fără sănătate practic nu există business.Ce sfat poți să le dai femeilor care doresc să-și deschidă propria afacere?
În primul rând să-ți setezi destinația pentru că fără acest lucru vei merge ca o mașină fără GPS, fără direcție și fără scop.Apoi să conștientizezi ce implică acest drum, gradul de efort, răbdare, consecventa și implicarea 100%.
Eu cred că dacă ți-ai clarificat cele de mai sus ești pe drumul spre succes.
Care sunt proiectele tale de viitor?
Am foarte multe proiecte legate de business.Am început colaborarea cu un lanț de cafenele unde voi vinde cookies ambalați și vreau să dezvolt aceste colaborări.
Dorința mea foarte mare este de a deschide un Cookie Shop dar momentan trebuie să mai aștept.
Și bineînțeles dezvoltarea gamei de produse.
Caracterizează-te în trei cuvinte. De ce le alegi?
Muncitoare, perseverentă, empatică.Muncitoare pentru că nu obosesc niciodată atunci când lucrez pentru mine, nici când aveam cafeneaua și lucram 12 h fiind însărcinată nici acum când lucrez ore întregi în laborator.
Perseverentă - pentru că odată ce mi-am setat scopul merg doar înainte și nu renunț.
Empatică - pentru că mereu am zis că mai presus de bani și business suntem oameni și trebuie să ne pese unii de alții: angajați, clienți, colaboratori, dacă nu ești uman și nu-ți pasă de cei din jur nu vei face nimic.
Ai devenit ceea ce îți doreai să devii când ai fost mică?
Nu, dar chiar mă gândeam că aș putea să devin acum fotomodel pentru brandul propriu. Niciodată nu e prea târziu și viața îți aduce noi oportunități, trebuie doar să le vezi.Ce cărți citești? Ne recomanzi o carte care ți-a schimbat modul de a fi, de a privi lumea afacerilor?
Cel mai mult îmi place să citesc biografii, mă fascinează să văd ce au făcut oameni celebri și cum au evoluat pentru că cel mai mult învățăm din eșecurile oamenilor nu din succesele lor.Prima carte pe care am citit-o de dezvoltare personală a fost De la Idee la Bani- Napoleon Hill, care mi-a plăcut foarte mult.