Am intrat în antreprenoriat acum 4 luni. Ajut profesioniștii din vânzări, servicii, asigurări și imobiliare să crească valoarea pe care o dau clienților lor prin abordare, prezenta și atitudine.
Fac asta prin coaching 1:1 (life & career coaching) iar din august am pus gratuit la dispoziție un mini-curs de 6 episoade care acoperă 6 dintre cele mai importante parti ale interacțiunii cu clientul.
În curând să lansez cursul de training efectiv. Îmbin în el experiență mea de peste 22 de ani cu tehnicile de coaching. Cursul gratuit se poate accesa pe https://cristinadumitrache.ro/
Cine ești și de ce ai ales să crești în rândurile antreprenoriatului feminin?
Sunt real estate expert, coach și online trainer - am o experiență de peste 22 de ani în domeniul imobiliar activând atât în Romania cât și în tari din Europa Centrala.Experiența mea acoperă atât partea de servicii și tranzacții cât și partea de management și leadership - ultimii 5 ani am condus că Managing Partner biroul național din Slovacia al unei mari corporații internaționale (din care 2 ani fiind singura femeie șefa de birou național în acea organizație în EMEA).
Din ianuarie sunt coach acreditat (membră a International Health Coaching Federation).
Acum 4 luni am decis să pornesc pe drumul de antreprenor pentru a da mai departe ceea ce știu - a ajuta profesioniștii din vânzări, servicii, asigurări și imobiliare să reușească în a-și atrage și fideliza clienții practicând empatia în business.
Pentru că pe mine m-a ajutat mult. Fac asta prin coaching 1:1 și cursuri online live.
Care a fost motivația pentru a porni pe drumul antreprenoriatului?
Dorința de a împărtăși experiența mea de business - 22 de ani lucrați în domeniul imobiliar local și internațional, în perioade de boom și cădere, trăite și nu citite din cărți, de la tranzacții de câteva mii de euro până la cele sute de milioane de euro. Toate astea nu ar fi însemnat așa de mult dacă nu mi-ar fi adus satisfacția de a avea clienți fideli care au ales să lucreze cu mine indiferent în ce țară m-am aflat, peste ani și ani de când am început colaborarea.Ultimii ani au fost ani grei pentru afacerea ta? Ce ai învățat din această perioadă?
2020 a fost anul în care mi-am încheiat cariera corporate după mai bine de 17 ani petrecuți în 2 corporații intenționale de top 3. Și am început în plină criză drumul în antreprenoriat.Lecția mea: nu înceta niciodată să înveți. Nu știi când vei avea nevoie de planul B. Faptul că anul trecut am decis să urmez cursurile unui institut american de coaching, m-a ajutat să mă reorganizez repede în acest an și să mă reinventez "pe repede înainte". Și am continuat să învăț din mers prin clădirea brandului personal și a tehnicii creerii de cursuri online.
Ai urmat cursuri de antreprenoriat înainte de a începe afacerea? Dar în timp ce deja afacerea ta creștea?
Nu am făcut asta înainte - dar am fost manager timp de 14 ani (de la departament la birou național) ca să am cunoștințe de baza în ceea ce privește P&L-ul si business planul 🙂 Acum sunt înscrisă pe platforma Upriserz și programele lor ma ajuta mult.Cât de importantă e educarea continuă în mediul de business?
Cum am scris mai sus - esențială. Uriașă. Face diferența.Urmezi cursuri pentru dezvoltarea ta ca antreprenoare?
Platforma Upriserz - DeltaprenorConsideri dezvoltarea personală importantă pentru un lider?
Foarte importantă - dacă un lider nu se dezvoltă, atunci organizația / echipa sa va avea masiv de suferit. Sunt vremuri care implică flexibilitate maximă, adaptabilitate și mai ales creșterea semnificativă a inteligenței emoționale, a empatiei în business. Fără asta, nu te poți numi realmente un lider. Sau cel puțin așa cred eu.Ești lider în afacerea ta? Ce înseamnă pentru tine să fii lider?
În afacerea mea încă sunt la început - dar cu siguranță îmi doresc să ajung lider. Am fost/ sunt lider în domeniul imobiliar.Ce înseamnă pentru mine să fii lider? Să fii acela pe care oamenii îl urmează/ asculta, nu de frica, ci din respect și din convingerea că știe încotro merge. Și că chiar dacă se rătăcește, și-o va asuma cu sinceritate, va învața din acea lecție și va redresa corabia.
Îți educi clienții? Cum?
Da - cred că îmi place să fac asta de când sunt în domeniul serviciilor. Acum însă, îmi educ potențialii clienți prin mini-cursul gratuit și newsletter-ele săptămânale pe care le trimit.Urmezi cursuri de perfecționare? Online sau offline?
Da, urmez cusuri de pregătire - ultimul la care m-am înscris este de public speaking, pe lângă cel de dezvoltare în domeniul coachingului.Ce cărți citești? Poți să ne recomanzi o carte care ți-a schimbat modul de a privi afacerile?
Autorii mei preferați în partea de business: Dale Carnegie, Daniel Goleman, Brian Tracy, Simon Sinek, Brene Brown și mulți alții. O carte care mi-a schimbat modul de a privi afacerile este Simon Sinek - "Începe cu de ce" (Start with why). A doua: "4 Ore săptămână de lucru" - Tim Ferris.Cum te relaxezi? Crezi ca e important să te și relaxezi?
Mă plimb cu bicicleta. Mă văd la o cafea sau la o drumeție cu prietenii. Colorez desene complicate în cărți de colorat pentru alungarea stressului. Fotografiez. Meditez în fiecare zi.Am la activ 2 burntout-uri urâte în cariera mea corporatistă. Mi-am promis solemn să nu mai ajung acolo - deci da, e foarte important să te relaxezi . Altfel, în loc să ai grija de afacerea ta, vei avea de umblat prin spitale ....
Ce te amuză și ce te întristrează în timp ce înveți lucruri noi?
Mă amuză cum de nu am auzit de acel lucru până acum. Și cred că asta mă și întristează:)Ce crezi despre ucenicie sau intership?
Cât am fost manager am încurajat foarte mult ideea de intership. În fiecare an am avut cel puțin 2-3 studenți care se alăturau echipei mele. Fiica mea este studentă și am văzut și prin prisma ei cât de important este intershipul și cât de mult ajuta.Ai simțit vreodată că nu ai timpul necesar pentru a învăța tot ce îți dorești?
Da - și atunci am învățat să îmi fac timp 🙂În #LunaPamantului discutăm și despre cum ajutăm mediul înconjurător. Poți să ne spui ce faceți voi în firma voastră pentru ajuta planeta?
Firma mea e la început de drum - pot însă spune ce fac eu pentru a ajuta mediul înconjurător. De la a sorta gunoiul până la a fii atentă la resursele pe care le consum (pentru a nu face risipa de mâncare, energie, apa, hârtie ).De la a păstra curate locurile prin care călătoresc până la a încuraja proprietarii de clădiri din business să adopte politicile Green pentru proprietățile lor.
Știm că viața de antreprenoare este plină de provocări. Ce sfat ai da unei tinere antreprenor la început de drum?
Să aibă încredere în forțele ei. Să fie pregătită atât pentru victorii cât și pentru eșecuri. Și să fie conștientă că nimic nu se întâmplă peste noapte.Mai multe despre mine
Nu am o afacere adaugată