Portretul Tău este un studio foto specializat în fotografia de portret. Realizăm atât portrete business, de personal branding, cât și portrete mai artistice pentru oricine își dorește un cadou mai altfel, odată cu sărbătorirea unui eveniment special, sau împlinirii unei anumite vârste.
Ce visai să te faci când erai mică?
Mi-am dorit să devin arheolog. Aveam un spirit de aventură destul de dezvoltat iar filmele cu Indiana Jones m-au marcat destul de tare cât să mă visez un fel de Indiana feminin.Când ai simțit pentru prima dată că prinzi aripi, că ești încurajată, că poți deveni ce vrei tu să devii?
Nu-mi amintesc exact un moment anume, însă am fost un copil cu o imaginație foarte bogată, și cred că au fost multe astfel de momente în mintea mea, poate când eram la bunici și alergam pe câmp, și-mi imaginam că găseam artefacte vechi și toată lumea era a mea.Cum ai pornit afacerea? A fost greu? Ai avut momente de ezitare?
Afacerea am pornit-o datorită și împreună cu partenerul meu. Eu sunt o fire mai artistică și deși fotografia a fost o pasiune foarte veche, datorită lui a prins și o formă oficială. Iar în forma actuală a ajuns datorită muncii amândurora, completându-ne reciproc. Pentru că am ajutorul lui pe partea tehnică în timpul ședințelor, îmi permit astfel să mă conectez altfel cu persoana din fața aparatului, să-i acord timp și ajutor pentru a se simți bine și pentru a se relaxa, astfel încât fotografiile să reflecte asta, o expresie naturală și firească.Dacă afacerea ta ar fi o poveste, cum ar fi aceasta?
Ar fi povestea cuiva care a îndrăznit să viseze, să facă o muncă dictată de pasiune, chiar dacă nu este calea cea mai ușoară.Cum te simți ca antreprenoare în România?
Cred că dificultatea vine din faptul că nu avem o bază a unei educații financiare, despre ce înseamnă anumite lucruri de bază, inclusiv despre cum funcționează statul român. Pornim la drum învățând din mers, făcând greșeli și învățând din ele. Nu pot spune cu certitudine că în alte state este diferit, însă dacă mă raportez la informațiile dobândite în anii investiți în studii, îmi dau seama cu câte lacune pornim la drum, atât ca angajați în câmpul muncii cât și ca antreprenori.Care este criteriul pe care îți alegi furnizorii?
Sunt pasionată de minimalism, sustenabilitate și încerc să fiu atentă la aceste lucruri atunci când aleg anumiți furnizori. Și da, încurajez producători locali și îmi face plăcere să știu că am contribuit poate la creșterea unui brand local. Pentru că doar din momentul în care ești antreprenor la rândul tău, realizezi ce importantă este susținerea cât de mică a celorlalți.Crezi că poti presăra puțină „magie” în cafea ca să poți merge mai departe în fiecare zi pe drumul antreprenoriatului? Ce înseamnă aceasta „magie” pentru tine?
Această magie este mulțumirea pe care o văd în clienții care au fost la noi și pe care i-am fotografiat. Atunci când îmi spun cât de încântați sunt și ce bine s-au simțit, mă umplu de energie.Citeam o carte a lui Simon Sinek, despre cum să-ți găsești propriul De ce, adică de ce faci ceea ce faci, și cum acest lucru te ajută să-ți faci munca cu pasiune și dedicare. Iar pentru mine, acest propriu De ce este să fac oamenii să se simță bine. Am o dorință de necontrolat să știu că cine a fost la noi la studio s-a simțit bine și a avut parte de o experiență frumoasă.
Ce sfat poți să le dai femeilor care doresc să-și deschidă propria afacere?
Să se înarmeze cu răbdare, curaj și să știe faptul că munca depusă ca antreprenor, cel puțin la început, este și mai copleșitoare decât atunci când ești angajat.Cred că multe pornim pe acest drum crezând că vom munci pentru noi, mai puțin cantitativ, că ne vom face programul cum dorim și că în general vom avea un sentiment de mulțumire pentru că muncim pentru noi.
Însă deși nu este departe de adevăr faptul că mulțumirea este mult mai mare, la fel este și efortul, munca depusă. Programul de lucru nu se termină în general la 17-18:00, și uneori se poate întâmpla să te trezești cu un sentiment alarmant la 05:00 dimineața pentru că trebuie să găsești clienți.
Dar clar, oboseala de după o zi de muncă pentru tine nu se compară cu oboseala de dinainte, când abia așteptai sa vină weekendul. Așadar, dacă ai o pasiune pe care crezi că o poți monetiza în vreun fel, merită sa muncești o viață întreagă în această direcție.
Care sunt proiectele tale de viitor?
Să cresc brandul Portretul Tău astfel încât oricine privește o fotografie realizată la noi în studio să știe că este făcută de noi.Să continui să realizez fotografii, inclusiv fotografie de produs, pentru că îmi permite să-mi folosesc imaginația în nenumărate feluri, și de ce nu, să-mi găsesc și o altă activitate creativă pe care să o cresc și în care să investesc timp, care să mă provoace să mă dezvolt.
Deși trăiesc mereu cu sindromul impostorului, mereu m-am aruncat să fac lucruri pentru care nu m-am simțit niciodată pregătită. Iar asta în timp îmi oferă curaj să mai fac și altele.