“Felii de bine” este proiectul care combină promovarea dezvoltării emoționale cu procesul complex de psihoterapie.
Cine ești și de ce ai ales să crești în rândurile antreprenoriatului feminin?
Sunt Cristiana Popescu - psiholog, psihoterapeut de orientare integrativă, consilier pentru dezvoltare personală, NLP Practitioner. Parcursul meu antreprenorial a debutat cu primii mei pași în lumea psihologiei, iar acești primi pași au fost în domeniul educației. Mi-a plăcut enorm să construiesc după propriile mele "schițe" și astfel, dorindu-mi originalitate, am început să parcurg pas cu pas acest drum interesant.Care a fost motivația pentru a porni pe drumul antreprenoriatului?
De departe, principala mea motivație a fost PASIUNEA. Sunt atât de pasionată de ceea ce fac, de cunoaștere, de evoluție, încât orice treaptă pe care a trebuit să o urc, fie ea și mai dificil de escaladat, a fost o bucurie, o împlinire care mă făcea să mă gândesc mereu la următorul pas.Ultimii ani au fost ani grei pentru afacerea ta? Ce ai învățat din această perioadă?
În ultimii ani am învățat să reinterpretez ceea ce în mod obișnuit am defini ca fiind "greu". Am învățat să nu mai atribui un plus sau un minus experiențelor mele ci să privesc ce parte din mine au ele de oglindit.
Ultimii ani au venit la pachet cu o a doua experiență ca și mamă dar și cu un divorț. În profesia mea echilibrul emoțional e foarte important, autenticitatea și ceea ce transmit clienților mei.
Astfel, provocarea cea mare a fost să îmi mențin profesionalismul de acolo de pe fundul prăpastiei. Și a fost minunat să pot să fac asta, să reușesc să fiu și profesionistă și autentică. Am învățat mult din această experientă.
Și mai mult decât atât, în cabinet, oamenii au reușit să vadă un exemplu că se poate, să își normalizeze experiențele vieții lor, căci iată și psihologii pot trăi experiențe neplăcute.
Ai urmat cursuri de antreprenoriat înainte de a începe afacerea? Dar în timp ce deja afacerea ta creștea?
Când eu am început să lucrez ca antreprenor eram extrem de tânără. Cursurile de antreprenoriat nu se găseau atât de ușor, sau poate că eu nu știam unde să caut. Strategia mea a fost sa învăț de la cei mai buni, să mă înconjor de profesioniști.În timp, evident ca nevoia de cunoaștere s-a extins și în zona cursurilor și astfel mi-am făcut cont pe diverse platforme care ofereau cursuri oferite de profesioniști. Au urmat webinarii, conferințe, networking.
Cât de importantă e educarea continuă în mediul de business?
A fi profesionist, în opinia mea înseamnă să acorzi o atenție deosebită fiecărui pas din parcursul tău profesional. De la formarea de bază, până la identificarea publicului tău țintă, identificarea nevoilor sale, crearea conceptului cu care ieși la lumină.Nu e suficient să ști să îți faci meseria, ci sa înveți efectiv cum sa ajungi la oamenii care au nevoie de tine. Iar asta nu înveți la facultate ci extinzându-ți orizonturile către zone adiacente care te ajută în parcursul tău; iar asta o faci numai prin educare continuă.
Urmezi cursuri pentru dezvoltarea ta ca antreprenoare?
Acum, pentru ca am transformat cabinetul de psihologie în proiectul "Felii de Bine", cursurile care ma ajută să implementez acest concept aș putea spune că sunt prioritare. Voi urma cu certitudine atât cursuri cât și orice altă formă de educare pentru a duce acest proiect acolo unde îi e locul.Consideri dezvoltarea personală importantă pentru un lider?
În viziunea mea, dezvoltarea personală este chiar piatra de temelie pentru un lider. Mi-am început cariera cu 150 de ore de dezvoltare personală, am predat dezvoltare personală pentru copii, companii, femei, profesori. Am cunoscut pe parcursul carierei mele toate tipurile de lideri, și am fost lider pentru ceva timp. Ceea ce am învățat și am să o susțin sus și tare oricând este ca dezvoltarea personală face diferența.Ești lider în afacerea ta? Ce înseamnă pentru tine să fii lider?
A fi lider în viziunea mea este precum ai face "lingura perfectă" în gastronomie. Să fi lider înseamnă în primul rând să te cunoști pe tine extrem de bine și să lucrezi în permanență la interiorul tău, la capacitatea ta de a te conecta cu tine și cu lumea din jurul tău.Înseamnă să ai capacitate de empatie dar și de obiectivitate, să îți identifici resursele și venerabilitățile, să înveți, să te educi, să ieși dim zonele de confort. Să fi lider înseamnă să creezi, să crești, să nu te pierzi.
Îți educi clienții? Cum?
Profesia mea în sine înseamnă educare. Acea formă de educare de care clienții mei din păcate nu beneficiat la început de drum în viață. Într-adevăr zona în care eu educ, este cea emoțională, dar aceasta este acea componentă care creează spațiu pentru orice formă de evoluție ulterioară.Urmezi cursuri de perfecționare? Online sau offline?
Sunt fascinată de cunoaștere. Nu cred ca trece o lună fără un curs, conferință, workshop, webinar etc. Și parcă, pe măsură ce știu mai mult, simt că știu prea puțin din tot ceea ce înseamnă cunoaștere.Ce cărți citești? Poți să ne recomanzi o carte care ți-a schimbat modul de a privi afacerile?
Mi-a plăcut tare mult cartea lui Tony Robbins- "Trezește uriașul din tine", "Tată bogat, tată sărac"- Robert Kiyosaki, dar m-a ajutat extrem de mult abordarea constelațiilor familiale în relația cu banii și afacerile și aici a contribuit foarte mult Elena Barbu cu "Darul constelațiilor". Este într-adevăr o abordare mai greoaie pentru omul de rând dar pentru mine ca psiholog a fost edificatoare.Cum te relaxezi? Crezi ca e important să te și relaxezi?
De departe metoda care mă încarcă cel mai mult sunt relațiile și prietenii. Acolo e sursa mea de energie. De ceva timp meditez zilnic și ma ajută extrem de mult.Ce te amuză și ce te întristrează în timp ce înveți lucruri noi?
Ma amuză constant felul în care mă bucur ca un copil la fiecare informație relevantă nouă. Parcă a venit Moș Crăciun. Îmi vine sa o strig să o audă toată lumea. Mă întristez câteodată când învăț pe pielea mea lucruri noi...și câteodată e cam dureros.Ce crezi despre ucenicie sau intership?
Cred ca ucenicia este un mare privilegiu. La începutul carierei mele am beneficiat de ea fiind voluntar în cadrul "Fundației Sensiblu-pentru lupta împotriva violenței domestice"unde am învățat enorm și cărora le mulțumesc din inimă. Este minunat să poți să ai un început de calitate lângă profesioniști.Ai simțit vreodată că nu ai timpul necesar pentru a învăța tot ce îți dorești?
Constant am acest sentiment, pentru ca îmi doresc să înmagazinez cât mai multă informație și câteodată uit de ritmul firesc al lucrurilor.În #LunaPamantului discutăm și despre cum ajutăm mediul înconjurător. Poți să ne spui ce faceți voi în firma voastră pentru ajuta planeta?
Cred ca mediul și respectul pentru el reprezintă o valoare internă și un fel de a oglindi respectul pentru propria persoană. Am colaborat cu cei de la Capace cu Suflet câțiva ani pe zona educativă și mi-a făcut o reală plăcere.Ce faci în familie pentru a ajuta mediul înconjurător?
În familie deja sunt ani buni de când colectăm selectiv, strângem uleiul folosit, refolosim asa cum putem hârtie și carton. Deja a devenit un fel de a trăi, o normalitate și mi-aș dori să devină normalitatea tuturor.Știm că viața de antreprenoare este plină de provocări. Ce sfat ai da unei tinere antreprenor la început de drum?
Nu scăpa niciodată din ochi obiectivul!Mai multe despre mine
Nu am o afacere adaugată