De început simt să vorbesc despre altceva.
Ce m-a făcut să îmbrățișez oportunitatea de a mă alătur cu propria poveste pe antreprenoare.ro, m-am întrebat.
- Da, online-ul pentru mine e chestie, e sunet, culoare și muzică, după ce am atins cifre. Da, iubesc oamenii și dacă acum posibilitatea de interacțiune este online, mă aliniez. A mai fost ceva, totuși. Da, doresc ca iXpr să fie cunoscut după cum merită și merit.
- Atingerea personală pe care Carmen a adus-o prin propria poveste și așa am vrut să mă alătur unei comunități, nu să contribui cu un articol.
Să mă prezint
Să mă prezint. Numele meu e Corina Ștefan și sunt om înainte de toate. Profesional, ce m-a adus aici, lucrez drept content strategist în propria firmă. Sunt om de litere, de comunicare. Primul job ca reporter l-am avut în 1999, pe când am aflat prima oară de advertoriale, această chestie la mare modă acum, mai ales grație SEO. Învăț în fiecare zi – învăț de la natură, de la animale, de la oamenii cu care interacționez și mă hrănesc din cursuri cărți. Iubesc muzica, cărțile, munții, oamenii, soarele… cam tot ce e în viața pentru că viața ne iubește. Râd mult, fac glume des. Cred că inclusiv Creatorul a avut umor când ne-a făcut, dar asta e altă poveste. 🙂 Mă opresc aici. Pentru că, de altfel, iubesc să scriu pentru oameni și nu m-aș mai opri. Mai aflați una- alta despre mine prin ochii altora pe https://www.corina-stefan.ro/.
Acum, despre iXpr
Am prezentat iXpr aici, iar site-urile sunt publice, listate inclusiv mai jos.
Și mă puteți întreba direct pe corina @ixpr.ro
Ești freelancer, solopreneur sau antreprenor?
Acum pot spune că mic antreprenor. Am fost solopreneur multă vreme. Dar așa nu ai afacere, ești angajat executant în propria firmă.Magia e în fiecare dintre noi. Magia e de a atrage și a păstra, pe cât ține de noi, oameni care ne susțin și ne fac să ne vedem magia. Magia e să mergem înainte și când pare totul să se dărâme. Magia e în a face vrăji albe pentru clienți și să îi ajuți să crească. Magia e în fiecare zi, cu potecile ei. Magia e în credință - chiar credința că poți - și în înțelegerea că aici, în această viață, am o singură șansă.
Cum măsori starea de sănătate a afacerii tale?
În vremurile astea este evident că totul începe cu testare.:)) Nu îmi pun afacerea să guste și miroasă, dar îi iau pulsul prin cifre. Cel puțin în ultimul an jumătate când am conștientizat că somatizez eu, somatizează și iXpr. Conexiunea între cum sunt și cum e ea în cifre e evidentă.Pe lângă, uzualele chestii din balanță, am mai adăugat trei chestii: verific cât timp am pentru mine vs cât timp investesc în iXpr; cât de fericită sunt cu clienții existenți ( și da, m-am eliberat de contracte care aduceau stres personal. Chiar am făcut grile și fișe de clienți) și cât de mult mă aliniază afacerea cu ceea ce eu văd drept misiune personală. La ultima încă am de lucru, dar suntem pe drumul cel bun. E proiect ongoing și incertitudinea lockdownlului - a accelerat.
Nu intru în detalii, dar am realizat că scopul nu e să avem clienți mulți în portofoliul iXpr, ci clienți cu care să ne aliniem și noi și ei să fie fericiți. Un parteneriat e, până la urmă ca o balanță conectată la un domino. Când un taler înclină prea mult, destabilizează. Apoi talerul în dezechilibru dărâmă alte afaceri. Suntem conectați. Abia recent am descoperit că e un act de generozitate la scară mai amplă să nu las prea mult balanța beneficiilor în talerul clientului.
Ce faci pentru sănătatea și prosperitatea afacerii tale?
Interesantă întrebare în contextul actual!:) Tu ce faci pentru sănătatea ta când îți pasă de tine? E la fel. O afacere e o entitate, pentru mine e chiar o ființă care respiră același aer cu mine, trăiește aceleași emoții, cântă aceeași muzică. Ia timp să conștientizezi acest lucru, iar acum, cumva, aliniată fiind realizez că o afacere sănătoasă apare când începem să ne pese de sănătatea noastră. A trupului și a sufletului.Iar o afacere are aceleași rezultate financiare sau de creștere, precum am eu pentru că eu și firmă suntem interconectate. Iar când emoțiile mele nu s-au așezat cu mine întru totul, afacerea era în durere.
Ce fac pentru sănătatea afacerii mele? Înainte de toate, fac multe să mă păstrez eu sănătoasă. Dezvolt relații sănătoase cu clienții. Mă păstrez fericită. Apoi îmi propun în fiecare zi să fac cât de bine pot să am clienți mulțumiți, în timp ce eu sunt mulțumită.
Elimin ce e toxic și fac tot posibilul, acum cel puțin că nu am făcut asta dintotdeauna, să mențin echilibrul în a primi și dărui, în efortul depus față de satisfacția primită. Nu așa facem când ne dorim sănătoși?
Dacă am putea povesti la o cafea despre nașterea și creșterea afacerii tale ce ai vrea să îmi povestești?
Mergem în concediu împreună? 🙂 Pe scurt, iXpr în forma actuală de agenție de conținut e din vara anului 2014. A fost o alegere. După ce am închis agenția de turism accesibil (pentru persoane cu dizabilități) pentru că doar cheltuiam și nu se întrevedea un viitor prea bun, aveam de ales între a mă întoarce la ”job” sau a merge pe calea mea, făcând altceva. Am ales pe aceasta. De ce? Pentru că vroiam să fac în fiecare cu bucurie ceea ce fac. Și fac!:)Cât este de sănătoasă din punct de vedere financiar este compania pe care o conduci? Ai urmărit vreodată indicatorii finaciari? Dacă da, care?
E loc de îmbunătățit. Da, uzualele. Cifrele sunt echilibrat ascendo, chiar dacă mi-ar plăcea un foc de artificii în venit/ profit.Cum vezi omul din spatele afacerii? Cum ar trebui sa fie el?
Cumva percepția mea alta. Omul stă alături, umăr la umăr afacerii lui. Nu în spate, nu în față. Atunci apar acele dureri despre care am vorbit, le-am simțit și ale căror efecte încă au ecou.Revenind la persoana - antreprenor. Înainte de toate om. Poate ar fi util să se manifeste ca un leader și să aibă viziune, dar mai înainte de toate să fie om. Să aibă curaj, iar când nu îl are să îl învețe. Să își aducă aliați în antreprenoriat hotărârea, discernământul, corectitudinea, consecvența și echilibrul.
Ce îți sugerează ție hashtagul #LunaRoz?
#LunaRozUn îndemn, o apreciere și un semnal de alarmă.
Îndemn: ai grijă de tine! Ești importantă.
Apreciere: Femeie ești frumoasă. Ești creator.
Semnal de alarmă: E octombrie! Mergi să faci un screening.
Ai fost vreodată bolnavă? Cum ai administrat activitatea firmei atunci?
Da, chiar în ultimii doi ani. Din burnout am somatizat și am ajuns la un chist de mari dimensiuni la mâna dreaptă și sindrom de tunel cubital la stânga. Pentru un profesionist care depinde de mâini, e vis urât, dar și trezire. Pe când stăteam cu mâna în atelă, am ajuns să lucrez cu primul colaborator. O chestie nașpa care m-a ajutat.Altfel, deși am malformații congenitale, mă simt o persoană sănătoasă.
Ce faci pentru sănătatea ta fizică?
Mănânc pe cât pot de sănătos, fac mișcare (recunosc că mai puțină de la declararea pandemiei), dar, mai ales, mă protejez de surse de stres și frică. Călătoresc cât pot de mult, singură în natură să îmi asult gândurile până nu mai au ce îmi spune. Ascult muzică, râd cât pot, chiar și singură citind bancuri.Ce nu fac sănătos? Am o relație interesantă cu fumatul.
Ce faci pentru sănătatea ta mintală?
Similar. Cele două fizic - minte nu pot fi disociate. Vorba latinului mens...Ce cărți citești? Poți să ne recomanzi o carte care ți-a schimbat modul de a privi modul în care ai grijă de sănătatea ta?
De tot felul. Recunosc că în ultima vreme am pendulat între cursuri variate și cărți de dezvoltare personală, soft skills și studii despre 5 factor model și comunicarea în comunități online. Cea de a doua carte va fi pe această temă.Contemporană/ new age- numește-o cum vrei - ”Corpul tău îți spune iubește-te” - Lise Bourbeau. În copilărie mi-a plăcut Vraciul de Mostowicz. Poate ar trebui să o recitesc departe din mintea de copil.
Te relaxezi în familie sau în afacere?
Mă relaxez singură și în familie. iXpr e plăcerea mea vinovată, dar nu e relaxare. Iau lucrurile în serios.Dacă ai putea să schimbi ceva la tine, ce ai schimba?
Sunt ok așa cum sunt. Mai am lucruri de aliniat, dar sunt ok.Știm că viața de antreprenoare și cea de familie este plină de suișuri și coborâșuri. Ce sfat ai da unei tinere antreprenor la început de drum?
Dacă e drumul ei, să îl urmeze, oricât de întortocheat ar apărea la un moment dat. Să caute să învețe de la adevărați leaderi. Să aibă grijă de ea înainte. Să se încarce cu energia consecvenței.Dacă visează la bani mulți peste noapte, dacă vrea antreprenor că sună bine sau doar fiindcă are senzația că șefu’ e nașpa, să-și ia un job.