Te ajut să îți crești veniturile prin accesarea de fonduri nerambursabile europene sau de la bugetul de stat ori din surse private.
Așadar,
- dacă ești antreprenor la început de drum și ai nevoie de o finanțare nerambursabilă pentru demararea afacerii;
- dacă ai deja o afacere, dar fondurile nerambursabile ți-ar folosi pentru dezvoltarea ei;
- dacă ai un ONG care ar deservi mai mulți beneficiari cu ajutorul unor fonduri nerambursabile;
te pot ajuta să găsești cea mai bună soluție.
Când ai simțit pentru prima dată că prinzi aripi, că ești încurajată, că poți deveni ce vrei tu să devii?
Momentul în care m-am simțit în stare să fac tot ce mi-aș fi dorit să fac a fost când l-am întâlnit pe soțul meu. El m-a ajutat să îmi descopăr adevărata valoare și m-a susținut în tot ceea ce am realizat.În paralel, rezultatele obținute la facultate și aprecierile profesorilor de atunci m-au determinat să mă întreb dacă sunt chiar atât de capabilă. Bursele, notele, premiile la comunicările științifice, propunerea de a rămâne în facultate ca asistent universitar - toate m-au pus pe gânduri în ceea ce privește capacitățile mele.
Cum ai pornit afacerea? A fost greu? Ai avut momente de ezitare?
Afacerea este total diferită față de ceea ce visam când eram mică și apoi față de cariera pe care am început-o.Am lucrat în domeniul dezvoltării resurselor umane și a consultanței pentru accesarea fondurilor europene din 2011 și aceasta a devenit o pasiune, a depășit cu mult zona de ”job”. Și am decis să devină o afacere.
Nu a fost greu, pentru că am început-o în paralel cu jobul și nu am avut niciun moment de ezitare.
Iar după ce am ajutat multe organizații să acceseze fonduri europene, după ce eu însămi am coordonat implementarea de proiecte de milioane de euro la nivelul organizației în care lucram, am decis să accesez fonduri europene chiar pentru firma mea. Și a fost ”punct ochit - punct lovit”. Rezultatul este un proiect cofinanțat prin programul Erasmus+, care începe la 1 aprilie 2022.
Anul trecut am decis să accesez orice finanțare se potrivește cu obiectivele mele și ale familiei mele, drept pentru care mai vizez încă 2 finanțări anul acesta.
Cum te simți ca antreprenoare în România?
Am multă încredere că se poate face business în România. Și aceasta pentru că am preocuparea de a răspunde nevoilor oamenilor care doresc să schimbe ceva în viața lor, în comunitatea lor, în țară.Nu mă adresez oamenilor cu profil de victimă sau care așteaptă să se întâmple ceva în viața lor ori care așteaptă o motivație exterioară (pentru aceasta există psihologi, coach-i, terapeuți), ci doar acelora care sunt pregătiți pentru o schimbare, pentru a trece la un nivel mai înalt al vieții și afacerii ori al activității non-profit (mă refer la ONG-uri).
Sunt într-un proces de a mă înconjura de oameni preocupați de a face o schimbare în bine; iar această orientare a generat deja primele rezultate. Cred cu tărie că o comunitate de oameni cu orientare spre dezvoltare poate ajuta fiecare membru să își atingă potențialul real.
Care este criteriul pe care îți alegi furnizorii?
La momentul acesta am nevoie de puțini furnizori. Dar una dintre finanțările pe care le vizez anul acesta are ca principal obiectiv sprijinirea producătorilor locali de fructe, legume, produse lactate și meșteșuguri din zona în care se va desfășura proiectul.Crezi că poti presăra puțină „magie” în cafea ca să poți merge mai departe în fiecare zi pe drumul antreprenoriatului? Ce înseamnă aceasta „magie” pentru tine?
Temperamentul meu este caracterizat de ”prea multă” realitate. De vreo 3 ani am început să învăț să ”visez” și sunt încă în procesul de învățare. Afacerea mea se bazează pe realitate, pe cifre, pe acțiuni concrete, și nu pe magie. Le ofer clienților informații concrete relaționate cu ”condiții de eligibilitate”, ”cheltuieli eligibile”, ”reguli de sustenabilitate” pentru proiectele lor. Magia este dată doar de autoritățile publice care deschid programe de finanțare clare și care răspund nevoilor din piață; apoi, magia este întregită de clienții care semnează contractele de finanțare. Nimic nu este mai plăcut pentru mine decât un client care a semnat un contract de finanțare și care primește banii de care are atâta nevoie ori de locurile de muncă pe care le creez în proiectele pe care le implementez.Ce sfat poți să le dai femeilor care doresc să-și deschidă propria afacere?
Pe măsură ce viața se deschide mai mult înaintea noastră, a femeilor, avem nevoie de creșterea veniturilor. Iar demararea unei afaceri este cea mai bună decizie pentru creșterea veniturilor. Indiferent dacă ai sau nu ai un capital pentru demararea afacerii, o finanțare nerambursabilă este binevenită. Iar parteneriatul cu un consultant profesionist și cu care rezonezi are ca efect timp liber pentru a te ocupa de afacere și nu de birocrația accesării fondurilor și implementării proiectului.Care sunt proiectele tale de viitor?
Voi continua să ajut organizațiile pentru accesarea fondurilor nerambursabile atât timp cât se vor aloca, această direcție este clară pentru mine. Este o pasiune, pentru iubesc să ajut oamenii să își crească veniturile, întrucât am experimentat și experimentez beneficiile unei astfel de stări de fapt.În paralel, de-abia aștept să experimentez implementarea de proiecte cu finanțări nerambursabile pentru propria mea firmă (posibil, pe viitor, și alte firme sau alte tipuri de organizații, în funcție de condițiile de accesare). Am implementat proiecte câștigate și până acum, dar pentru angajator. Acum am trecut într-o altă etapă.
Primul proiect scris și câștigat începe la 1 aprilie 2022 și se adresează unui grup de 14 femei din mediul rural și regiunea Muscel, județul Argeș, care vor fi sprijinite pentru demararea de afaceri pe baza resurselor locale.
Anul acesta vizez alte 2 finanțări, despre care voi vorbi doar după ce vor fi selectate pentru finanțare.
Caracterizează-te în trei cuvinte. De ce le alegi?
putere - relație - profesionalismAi devenit ceea ce îți doreai să devii când ai fost mică?
Nu și nici nu am nicio relație profesională cu domeniul medical; în afara faptului că am sprijinit câțiva medici să își demareze afaceri.Ce cărți citești? Ne recomanzi o carte care ți-a schimbat modul de a fi, de a privi lumea afacerilor?
Cărți de dezvoltare personală, de educație financiară și spirituale.Recomandarea mea nr 1 este Biblia. Învățăturile cuprinse în ea cuprind toate domeniile de activitate, sunt de actualitate, iar exemplele sunt relevante pentru o multitudine de situații.