Eu sunt Adelaida Săcăluș, iar ca background profesional vin din zona de advertising cu o experiența de 9 în agenție de publicitate, cu specializare pe zona de management și producție evenimente, unde am coordonat sute de evenimente corporate (lansări produse/ servicii, conferințe, petreceri de companie, caravane naționale, conferințe anuale de vânzări, evenimente de comunicare internă de tip open day companie, petreceri copii, etc.).
În ultimii 2 ani, înainte să intru în concediu de creștere copil, tot aici în agenție, am intrat și pe zona de management și producție standuri expoziționale pentru târguri internaționale: Spania, UK, Germania, pentru unul dintre clienții noștri de atunci.
Acum sunt în concediu de creștere copil, cea mai minunată perioadă din viață mea, în care mi-am dat un restart total, fiindcă după niște ani de alergatură, epuizare, dar pus mult suflet și pasiune, am ajuns la concluzia că timpul este cel mai important…
Si uite așa, în această perioadă ne-am reorientat către turism, am început cu închirierea căsuței în care am copilărit, Căsuța de la Cotești, unde am creat un loc magic, plin de bucurie, verdeată, flori, un vibe pozitiv și cald, la doar 2 h de București (în Argeș, la 12 km de Câmpulung Muscel) într-un sătuc liniștit unde parcă timpul s-a oprit în loc. Un loc ideal pentru evadare, perfect pentru familii cu copii.
Căsuța are 2 dormitoare (cu pat matrimonial 160×200), living cu canapea extensibilă și șemineu natural, baie și bucătărie complet mobilată și utilată, o curte foarte generoasă, grătar, foișor, zonă de relaxare cu fotolii puf, corner dedicat de lucru (birouri) în gradină, iar vara montăm și piscina supraterană
Activități și experiențe memorabile la noi, la căsuță:
🍀 „work from home” devine “work from nature” pachete speciale pentru părinții care lucrează de acasă, și ar putea să vină să lucreze de la noi, în timp ce copiii zburdă prin curte, se bălăcesc în picina, pictează, se joacă în nisip, etc.
🍀 brunch în livada noastră din spatele că0suței
🍀 garden party, evenimente restrânse în familie, aniversare, tăiere moț
🍀 vizită la ferma de struți de la noi din sat
🍀 vizită la clubul de echitație “Caii Munților” (la 19 km de căsuța noastră)
Ce visai să te faci când erai mică?
Știam că îmi doresc să ajung să fiu pe cont propriu, să am propria companie și să îi ajut pe cei din jur. În școală generală însă, mă gândeam să devin avocat sau judecător. Cadrele didactice (în special doamna dirigintă, profa de istorie, dar și domnul director al școlii de la Cotești) mă încurajau în acest sens, îmi spuneau că sunt ambițioasă și luptătoare, extrem de “vorbăreață” și aș putea câștiga cu succes toate procesele (de fiecare dată mă amuz când îmi amintesc 🙂)Când ai simțit pentru prima dată că prinzi aripi, că ești încurajată, că poți deveni ce vrei tu să devii?
Am simțit asta încă din copilărie, însă cred că în momentul în care am devenit mama, am conștientizat cu adevărat că sunt un om extrem de valoros, că am acumulat o experiența foarte mare pe zona profesională și am prins încrederea de care aveam nevoie pentru a porni pe cont propriu și de a câștiga timp liber pentru mine și familia mea. Am simțit efectiv că am renăscut și eu o dată cu nașterea băiețelului nostru, Arthur. Pur și simplu, am simțit că mi-am dat un restart și am conștientizat valoarea și importanța timpului cu familia.Cum ai pornit afacerea? A fost greu? Ai avut momente de ezitare?
Am pornit-o testând ideea de bază. Stăteam cu soțul și fratele meu în curtea căsuței noastre de la Cotești, și ne-am gândit cum ar fi să o închiriem pentru turiști, oare am avea clienți? Ar fi oamenii interesați de zona noastră, neexploatata încă turistic? Zis și făcut, am început cu o postare pe facebook, am creat pagina de facebook, am făcut fotografii, soțul meu a facut și un video de promovare, ne-am listat pe booking și airbnb, și supriză, peste alte câteva zile aveam deja o primă rezervare.Momente de ezitare nu am avut, a fost însa greu din prisma faptului că mama a trebuit să se mute cu totul din căsuța în care locuia, într-o anexa, undeva în spatele căsuței, unde locuiește bunica. Acum este ok, am renovat această anexa, arată foarte fain, ba mai mult decât atât, anexa în sine a devenit o căsuță în adevăratul sens al cuvântului: are baie proprie, bucătărie și 2 dormitoare.
Dacă afacerea ta ar fi o poveste, cum ar fi aceasta?
Ar fi o poveste fericită, cu oameni simpli, tineri și încrezători, crescuți la țară (eu, soțul meu, Răzvan, și fratele meu, Lucian) cu valori și visuri mărețe bine înrădăcinate, plecați la studii la București, dar care s-au întors acasă, să promoveze plaiurile muscelene în toată lumea. Au început cu o căsuță și au ajuns să aibă propriul deal, plin cu astfel de căsuțe, un restaurant panoramic ce îți taie răsuflarea când privești în zare, reușind să le umple inimile de bucurie tuturor celor care aleg să-i viziteze.Cum te simți ca antreprenoare în România?
Încerc să mă adaptez, să-i ajut pe cei din jur, să creștem împreună și să fim cu adevărat o comunitate.Care este criteriul pe care îți alegi furnizorii?
Țin tare mult la a sprijinii producătorii locali și la a cunoaște oamenii și poveștile din spatele business-urilor pe care le au.Furnizorii sunt partenerii cu care pleci la drum și care te reprezinta. Deci musai să fie oameni de încredere, pe care să te poți baza.
Crezi că poti presăra puțină „magie” în cafea ca să poți merge mai departe în fiecare zi pe drumul antreprenoriatului? Ce înseamnă aceasta „magie” pentru tine?
Magie înseamnă pentru mine optimism, "vibe pozitiv" așa cum îmi place mie să spun, încredere și în fiecare zi să mai faci câte un lucru/ o acțiune oricât de mica pentru afacerea ta (chiar și un gând, o idee, o notița, o fotografie sau o postare pe facebook).Ce sfat poți să le dai femeilor care doresc să-și deschidă propria afacere?
Să aibă încredere în visurile și simțirile lor, să încerce, fiindcă până nu încearcă efectiv, nu au de unde să știe dacă afacerea va funcționa sau nu.Indiferent ce aleg să facă, să o facă cu tot sufletul și cu toată deschiderea.
Cu încredere, răbdare și perseverența, totul se poate 🙂
Care sunt proiectele tale de viitor?
Intenționăm să ne extindem accesând fonduri pe agroturism, să mai construim câteva căsuțe în zona. Iar separat de asta, mi-ar plăcea să revin și la zona de evenimente, expertiza mea de bază, însă de data asta ca freelancer.Caracterizează-te în trei cuvinte. De ce le alegi?
Pozitivă, încrezătoare, ambițioasă.Ai devenit ceea ce îți doreai să devii când ai fost mică?
Da, sunt pe drumul care trebuie, lucrez cu mare drag și bucurie la asta.Ce cărți citești? Ne recomanzi o carte care ți-a schimbat modul de a fi, de a privi lumea afacerilor?
Citesc foarte mult pe zona de dezvoltare personală, iar în ultima perioadă și pe zona de educație financiară: autori precum Dale Carnegie, Napoleon Hill, Norman V. Peale, Jeff Keller, Zig Ziglar, Brene Brown, Robert Kiyosaki, dar și autori romani contemporani precum: Daniela Irimia (Femeia independenta), Anca Ghinea (Creatori în acțiune), Andreea Roșca &Mona Dîrtu (Cei care schimbă jocul).Dacă ar trebui să numesc o singura carte care mi-a influențat și ghidat parcursul vietii, aceea ar fi: “Atitudinea este totul” a lui Jeff Keller.