Ghidușel este un centru care se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani. Aici se învăță prin joc și explorare ce înseamnă mediul unei grupe de creșă/gradiniță.
Se oferă activități tematice specifice vârstei și pe înțelesul celor mici, prin care se facilitează interacțiunea copiilor și părinților și se face îndrumarea în desfășurarea jocului ca astfel cei mici să primească cea mai bună formă de învățare.
Avem un program de ateliere de luni până vineri, iar sâmbata este întâlnire de dezvoltare personală adresată părinților.
Cine ești și în ce crezi?
Numele meu este Carmen Cojan și sunt Eu.Acest Eu am ales în această viața să îl îmbogățesc cu rolul de mamă, soție și dascăl Sunt trei lucruri care mă împlinesc și care mă ajută să cresc în fiecare zi.
Cred în iubire și ador îmbrățișarile, cred în onestitate și ador privirile sincere și nu în ultimul rând și cel mai important cred în copiii și ador spontaneitatea lor.
Care este super puterea ta?
Este întrebarea care îmi dă voie să zâmbesc larg ca și cum aș privi un răsărit de soare.Puterea mea este faptul că sunt Eu. Cu bune și cu rele, cu fericirile si provocarile mele din interiorul meu. Asta e puterea mea: Eu. Asa cum puterea fiecaruia e să fie el însuși. Unicitatea e puterea fiecaruia si nimic nu e mai minunat.
Care e afacerea ta și care a fost motivația pentru a o începe?
Îmi doream un loc specific pentru bebeluși și copii, deci 0-3 ani, și care să fie cu un nume românesc, ceva al nostru, autentic și să descrie copilul în esență: energic, curios, în căutare și în descoperire și care mereu întreabă Dar de ce?, Dar cum?, Dar care?, Dar cât?, Dar unde? Așa a apărut Ghidușel.Dar Ghidușel e și despre părinți. Părinți care iși doresc să cunoască, să înțeleagă și să crească autentic împreună cu copilașii lor. Ghidușel este locul în care încă de la bebeluși, mămicile se întâlnesc, primesc sprijin, socializează și se descoperă prin joc alături de puiuți. Copilașii învață și explorează lumea cu parintele alături, ca și cum ar merge la creșă sau grădiniță dar nu rămân doar cu educatoarele ci părintele îi însoțește, îi sprijină și îi susține emoțional.
Cui se adresează produsele și serviciile tale?
Sunt locuri unde primești informații dar nu poți duce și copilașul cu tine. Sunt locuri unde poți duce copilul la joacă dar nu primești informații.Ghidușel vine să îmbine aceste două elemente: informația și joaca copiilor în prezența părintelui.
Este o provocare, dar experiența și studiile în domeniul psihologiei și educației m-au învățat să adaptez situația nevoilor și să creez ceea ce este necesar.
Ghidușel este un spațiu creat pentru joaca și dezvoltarea celor mici. Aici mă refer atât la atelierele destinate bebelușilor de 0-12 luni cât și copiilor de la 1 la 3 ani.
Atât parinților cât și bunicilor le sunt oferite informații actuale despre creșterea și educarea copiilor, prezentate și exemplificate în timpul atelierelor.
Ghidușel oferă ateliere tematice și de socializare. Atelierele tematice sunt din cele mai diverse:
Atelierele pentru bebeluși
Atelierele pentru tătici și pitici
Ateliere de pictură liberă
Ateliere de euritmie
Ateliere de engleză
Ateliere senzoriale
Atelierele de motricitate fină și grosieră
Ateliere de muzică
Ateliere despre animale, fructe, legume, mijloace de transport, despre emoții, forme geometrice, decupaj etc.
Absolut toate au o tematică și sunt adaptate vârstei copilașilor. Avem un program de ateliere de luni până vineri, iar sâmbata este întâlnire de dezvoltare personală adresată părinților.
Avem și o altă categorie de activități pe care le numim "Intâlnire cu părinții" în care se oferă informații și din alte domenii dar care au legatură directă cu creșterea copiilor.
Cum îi bucură pe ceilalți afacerea ta?
Beneficiarii direcți ai activității mele sunt copilașii apoi cumva în aceeași măsură părinții.Copiii sunt cei care se bucură de un mediu pe care l-am creat cu atenție și ținând cont de nevoile lor. Cunosc perfect prin prisma meseriei de mai bine de 12 ani cu cei mici etapele dezvoltării și nevoile care vin odată cu ele. Da, sunt cărți și poate cursuri care iți explica toate acestea însă interacțiunea directă si practica de atăția ani sunt un plus în detalii fine.
În spate stă pasiunea, studiul și implicarea.
Am absolvit ca șefă de promoție pedagogia având și dublă specializare educator- învățător, puericultura iar ca și aprofundare a studiilor Consiliere educațională în cadrul UBB Facultatea de psihologie și știinte ale educației.
Însă în acest domeniu este esențial să înveți mereu, să te informezi despre cele mai noi studii în ceea ce privește comunicarea verbală și nonverbală infantilă, psihologia vârstelor, metode și tehnici de predare și abordare în ceea ce privește copilul mic, abordări de parenting.
Ce s-a schimbat în modul tău de gândire de când ești antreprenoare?
Un răspuns rapid și scurt ar fi... multe. Și asta mă bucură pentru că evoluția e un dar care iți bate la ușă clipă de clipă și depinde de tine dacă ești dispus să accepți.Perseverența și să fii un bun observator sunt două elemente cheie, în ceea ce mă privește. Perseverenta cumva ajuta la cladirea a tot ce iti propui, intr-un mod constant si asezat. Dar asta poti face doar daca stii ce vrei de la drumul pe care l-au inceput.
Observarea vine la pachet cu o anazila si notarea a tot ceea ce faci bun sau mai provocator.
Pe langa cele doua mai sus mentionate un sfat în modul de gandire ar fi increderea in tine. Asa cum suntem speciali prin faptul ca fiecare are propria lui personalitate, mod de gandire si de abordare si putem merge pana la diferentele fizice, fiecare avand amprenta proprie, la fel va fi si in momentul in care incepi sa faci ceva.
In acel ceva esti tu, parte din tine si indiferent cate alte afaceri sunt sub aceasi titulatura fiecare e deosebita pentru ca poarta amprenta celui care o are.
Individualitatea, asta e nevoie sa stii cand pleci la drum. Ca tine nu mai e nimeni pe lume. Si ce bine ca e asa pentru ca impreuna construim cel mai frumos puzzle al vietii. Daca nu, si incepem sa copiem ( nu sa ne ghidam) vom deveni dubluri din piese de puzzle, iar asta duce la tristete, ura, invidie, depresie.
Ce s-a schimbat în modul tău de gândire de când ești mămică antreprenor?
Vrei nu vrei din momentul în care devii părinte, orice experiență, vei începe să o treci prin filtrul acesta. Măsori în jur lumea după nevoiele tale de mamă și începi să te implici în acțiuni pe care înainte nici nu le vedeai. Mi se întamplă să mă gândesc la rampă de acces pentru cărucioare, locuri publice adaptate nevoilor bebelușilor și mamicilor care alaptează.În activitatea mea familia e un barometru. De exemplu toate atelierele pe care le desfășor îmi sunt dragi dar câteva sunt speciale și au ca resursă și inspirație familia: copilul și soțul meu .
Atelierul bebelușului
Atelierul tăticilor
În ceea ce privește Atelierul tăticilor, îl văd ca un moment de conectare și timp de calitate tată-copilaș. Noi mămicile avem grupuri de discuții, întâlniri dar pentru tătici nu există ceva anume creat iar acest atelier vine să le ofere asta (deși tăticii sunt bineveniți și în cadrul altor ateliere).
Un alt atelier pe care îl iubesc este Atelierul bebelușului ghiduș. Aportul aici îl are fiul meu. De la el a pornit și din nevoia de a forma ceva pentru cei mai mici dintre cei mici.
Este atelierul despre perseverență. Să vezi etapele dezvoltării cum iau naștere chiar sub ochii noștrii: prima rostogolire,primul mers de-a bușilea, primii pași. Și ce e și mai frumos când vezi susținerea care se crează și cum toate ne bucurăm pentru realizarea fiecărui puiuț.
Pe cât pot ofer informații și pregătesc activitățile în așa fel încât mămicile să înțeleagă cum funcționează creierul bebelușului, care sunt etapele în dezvoltare și în realizarea achizițiilor de bază dar și ce jocuri mai pot face acasă
Care e impactul pe care îl are afacerea ta asupra comunității?
"Afacere" este pentru mine "a face ceva la cerere". Adica eu știu să fac ceva foarte bine și observ în jurul meu nevoi la care eu pot raspunde prin pregătirea mea, iar în urma acestui proces există și un profit financiar. Așa apare afacerea-pasiune.Cunoștințele și experiența în domeniul în care te desfasori pentru mine au punctaj maxim din punct de vedere al importantei. Pentru restul sunt alte persoane pregatite care ghideaza si ajuta.
Faptul ca stapanesc campul informational plus practica care vine si completeaza tabloul imi da puterea si satisfactia de a merge mai departe si de a face diferenta intre afacerea mea si restul existente pe piata.
După ce valori se ghidează afacerea ta?
Ceea ce fac este despre mine și despre filosofia modului meu de a trăi. Atunci valorile mele sunt valorile acțiunilor mele: dragostea, adevarul și respectul.Dragostea este calitatea primordială, stă la baza a tot ceea ce suntem.
Adevarul este bucuriea unui somn liniștit. Sunt ceea ce sunt și nu mă mint.
Respectul reperzintă uniunea primelor doua valori. Tratez așa cum îmi doresc să fiu și eu la rândul meu și anume, cu respect.
Cum reușești să găsești un echilibru între familie, business și timp pentru tine?
Este cea mai frumoasă provocare care mă onorează, care mă face să cresc și mă motivează.Provocarea înseamnă să gestionezi timp, emoții și implicare. Doar că dacă toate astea au ca măsură iubirea și pasiunea pentru ce fac, lucrurile se așează și se acceptă. Iar pe de altă parte atunci când simt ca e mai greu, sau sunt mai obosită, sau mai copleșită, familia și oameni faini ce îi am în jurul meu mă încarcă pozitiv și sunt acolo pentru suflet. Tare le sunt recunoscătoare.
Ce faci pentru tine? Dă-ne câteva exemple.
Odata ce realizez importanța ta, si aici nu vorbesc de orgoliu, începi să fii atent cu tine. Ești bine și cei dragi tie sunt bine.Astea fiind spuse sunt atentă dacă corpul îmi dă semnale de oboseală, de surescitare și imediat acționez.
Am ajuns să învăț diferența între a reacționa și a acționa din primii ani în care am lucrat cu copilașii.
Asa ca de cele mai multe ori ce pot face și imi place să fac pentru mine e să mă retrag din agitație. Sunt personane care se înconjoară de prieteni sau diferite activități pentru ași încarca bateriile, iar uneori recunosc că ii invidiez, dar pentru mine nu funcționeză. Și ca să mă pot bucura de tot ce am în prima fază mă retrag. Mergem in afara orasului, sau fac plimbari lungi, imi place inot si sa merg cu bicicleta.
Cum ți-a schimbat business-ul viața?
Și pana să încep business-ul am crezut că pot face multe, dar acum stiu și fac de o mie de ori mai multe lucruri.Ce ador însă este faptul că am posibilitatea zi de zi sa cunosc o multime de părinți și copilasi care îmi sunt sursă de inspiratie și care mă ghidează în ce este nevoie să mai expun și să le mai prezint.
Învăț în fiecare zi de la fiecare persoană care ajunge la Ghidușel și le sunt recunoscătoare fiecruia în parte de la mic la mare.
Ce impact are activitatea ta asupra familiei și a copiilor?
Ce fac eu este să văd raportul dintre copil și părinte într-un anumit context și să vin în ajutor oferind explicații, exemple si ocazia conectării personalizat.Unde poti face cel mai bine asta? Într-un mediu potrivit nevoilor copiilor.
Perioada de varstă 0- 3 ani este încă privită prin doua moduri care se găsesc la poili opuși. Ori se ignoră capacitatea de absorție de informație și învățare pe toate palierele ori se exagerează cu grija și siguranța copilului sau cu suprastimulare. Și ca să poți ajunge la părinte într-o astfel de situație este nevoie să înveți să îl înțelegi și să-i înveți limbajul ca apoi să te faci înțeles și să-i transmiți tot ce poți și e în beneficiul copilului.
Un exemplu poate fi modul în care îi forțăm să se ridice, bebeluși fiind, dar aceștia nu s-au rostogolit încă singuri de pe o parte pe alta. Îi obligăm să facă ceva ce încă nu sunt pregătiți și ușor, ușor erodăm încrederea îi ei dar și încrederea lor în noi. Un al exemplu este acela în care îi așezăm pentru diferite activități de manipulare, la măsuțe. Ei au nevoie să interacționeze în activități și în explorare cu întregul corp. Eu vorbesc în ambele cazuri de intervenția adultului și nu de momente în care copilul cere, cum ar fi în ultimul caz să se așeze la masa lui. Capacitatea de atenție, durata în acest interval 0-3 ani este extrem de redusă cu atat mai mult în situațiia în care jocul sau activitatea este inițiată de adult și copilului i se cere să participe: cu aproximație 15 min max la 3 ani, 10 min la 2 ani, 5 min la 1 an, 1- 3 min sub 1 an.
Credem ca loc de joaca sau centru dedicat copiilor si parintilor este un simplu loc unde cei mici doar se joaca.
Joaca este un termen pe care noi adultii l-am inventat apoi l-am asezat in tot felul de categorii insa omitem faptul ca asta nu defineste pe deplin activitatea copilului.
Copilul nu se joaca. El traieste fiecare clipa, descopera, imita, testeaza, copiaza.
Ce facem noi? Intervenim cu explicatii, cu modele, cu exemple, insa o facem de cele mai multe ori in momente nepotrivite. Copilul este concentrat si absorbit in descoperirea si trairea lui iar adultul isi permite sa intervina brut fara sa isi imagineze o clipa ce gresala face.
Cum vezi lumea copiilor noștri?
Este cea mai provocatoare întrebare :))Cum este acum, în prezent? sau Cum vad lumea copiilor nostri în viitor?
Pentru prima dar și pentru a doua întrebare aș răspunde la fel. Lumea lor este oglinda a ceea ce facem noi în viața lor. Programele prin care- i pregătim sunt cele care le vor guverna viața.
”Viața e grea dragul meu, trebuie sa te lupți să obții ceva” cu alte cuvinte ” nu faci ceea ce îți place pentru că asta nu te ajuta sa trăiești” sau ” ai grija cand treci strada” în loc de ” fii atent când treci strada”- nu o grija ci o atenție.
La fel se întampla din prima clipă de viață a celui mic, uităm să le respectăm dinamica, spațiul, dorințele și mai ales ritmul de dezvoltare.