Authentic Digital Marketing este clădit pe o pasiune ce mi-a conturat copilăria, adolescența și în prezent viața – programarea și mai apoi dezvoltarea de site-uri web, la care ușor s-a adăugat și pasiunea de a scrie cu emoție și suflet despre și pentru brand-uri, strategiile pe social media, PR, blogging și partea de SEO.
Authentic Digital Marketing este tot ceea ce iubesc să fac și tot ceea ce îmi aduce bucurie. Sunt acel om care merge la birou și nu simte că muncește iar pentru asta sunt recunoscătoare.
Authentic Digital Marketing este locul în care, împreună cu cei care mă aleg, adaug prin ceea ce fac autenticitate, pasiune, creativitate, artă și emoție în brand-ul sau proiectul la care lucrez.
Cine ești și de ce ai ales să crești în rândurile antreprenoriatului feminin?
Cine sunt? Așa cum scrie și pe site-ul meu, mi-au trebuit 7 ani ca să scriu câteva rânduri „despre mine”, acele rânduri care să fie mai mult decât niște roluri pe care mi le asum în fiecare zi. Am foarte multe roluri și dincolo de ele cred că totul se întâmplă cu un rost și lucrez în fiecare zi cu mine pentru a „crește frumos” ca OM și mai apoi ca profesionist. Consider că doar așa pot oferi 100% din ceea ce sunt și știu oamenilor din jurul meu.Lucrez în domeniul IT ca programator web din 2009, scriu pe blog din 2012 și tot de atunci am început să învăț cât mai multe despre ce înseamnă digital marketing de la SEO&SEM până la web design, branding, content marketing și social media.
Aproape 12 ore din viața mea de zi cu zi le petrec online, tastând cod sau conturând texte care să ajungă în mintea și inima oamenilor. Când nu sunt în fața calculatorului aleg să citesc, să cânt, să fac voluntariat în cadrul JCI Iași sau să călătoresc și să fotografiez clipe de suflet.
Iubesc ceea ce fac, indiferent dacă e digital marketing, blogging, fotografie, muzică sau voluntariat.
Așa cum am menționat și mai sus, programarea mi-a conturat viața și m-a condus unde sunt acum. Din clasa I am început să fac cursuri de Pascal, la Clubul Copiilor din Roman, orașul meu natal, urmate apoi de C++, în generală, și mai apoi în liceu. M-am îndrăgostit de programare pentru că era o materie mereu în schimbare, mereu provocatoare dar momentul în care am știut că menirea mea este de a dezvolta site-uri web a fost în clasa a XII-a când îmi pregăteam lucrarea pentru Atestatul în Informatică. Am urmat Informatică Economică și Sisteme Informaționale pentru Afaceri în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din Iași și treptat am început să învăț singură, să fac internshipuri în firme din străinătate și la finalul anului III de facultate aveam deja un mic portofoliu cu site-uri.
Mereu mă las purtată de ceea ce simțeam ca direcție pe partea profesională și așa, luată de val, am ajuns și în rândurile antreprenoriatului feminin. Cred că întregul meu parcurs a fost și este o creștere naturală iar pasul spre antreprenoriat a fost unul necesar pentru a continua această creștere.
Care a fost motivația pentru a porni pe drumul antreprenoriatului?
Motivația principală a fost aceea de a fi alături de oameni, de afacerile lor și de a le oferi o experiență unică în orice ramură din digital marketing. Sunt de părere că afacerile sunt o extensie a omului și motto-ul meu este acela de a construi branduri, site-uri, proiecte cu suflet.Mi-am dat seama că în piață se practică foarte mult ideea de șablon (site șablon, strategie de marketing, comunicare în online etc) iar business-urile ca și oamenii sunt unice. Această unicitate are nevoie să fie pusă în valoare. Din feedback-urile primite de la cei cu care colaboram, am realizat că prin ceea ce fac scot în evidență această unicitate a lor. Acest lucru a fost alt stâlp al motivației mele pentru a porni pe acest drum.
Bineînțeles, motorul principal al motivației este pasiunea pentru acest domeniu și crezul meu în faptul că lucrurile de impact se întâmplă când te dedici lor trup, minte, gând și suflet. Iar eu asta fac, zilnic, personal și profesional!
Ultimii ani au fost ani grei pentru afacerea ta? Ce ai învățat din această perioadă?
Anul 2020 este cel în care Authentic Digital Marketing a devenit SRL, așadar, pentru mine este un an bun. Pe lângă asta, tot contextul pandemiei a mutat lucrurile în online și pot pune că este cel mai activ an pentru mine.Am avut multe de învățat. Mi s-a confirmat, încă o dată, faptul că o afacere rezistă indiferent de situație dacă omul din spatele ei are picioarele bine ancorate în prezent și realitate, dacă nu-și pierde speranța și nu-și uită sensul. Așa cum spuneam anterior, afacerea este o extensie a omului și orice frică sau neîncredere a noastră se reflectă în propriul business.
2020 ar fi fost un an greu dacă aș fi ales să stau indiferentă în fața „scheleților” ce au ieșit din dulap. Am avut momente în care mi-a fost frică, am avut momente în care am simțit disperare și lipsă de sens dar am reușit să trec prin aceste momente și să realizez ce este cu adevărat important pentru mine.
Am o vorbă, „oamenii sunt acolo unde își doresc să fie, personal și profesional”, iar această vorbă m-a făcut să mă întreb dacă vreau să stau în frică sau vreau să acționez pentru a ieși din această frică și de a continua să fac ceea ce iubesc. Evident am ales iubirea și am ales să fac tot ceea ce îmi aduce bucurie, iar Authentic Digital Marketing îmi aduce asta zilnic, motiv pentru care îmi place să spun că am trăit și nu am supraviețuit în pandemie.
Ai urmat cursuri de antreprenoriat înainte de a începe afacerea? Dar în timp ce deja afacerea ta creștea?
Am fost atrasă din facultate de tot a însemnat dezvoltare personală și profesională. Devoram orice curs și conferință pe această direcție, inclusiv pe antreprenoriat. În 2016 am devenit voluntar în cadrul Junior Chamber International - Iasi, ONG ce are o arie dedicată antreprenoriatului. Pe această arie am avut multe evenimente și o interacțiune constantă cu antreprenori locali și naționali, lucru care mi-a adus informații reale și de ajutor chiar din piață. Apoi, pe blogul personal, am un proiect cu interviuri cu antreprenori din care învăț zilnic. La asta se adaugă și faptul că sunt parte dintr-un grup de mastermind cu antreprenori. Consider că interacțiunea cu alți antreprenori aduce plus valoare și te poate salva de la a face multe greșeli în propriul business iar participarea la cursuri și evenimente pentru antreprenori, cel puțin de 2 ori pe an, este esențială în dezvoltarea și creșterea unei afaceri.Cât de importantă e educarea continuă în mediul de business?
Cred în învățarea și dezvoltarea continuă iar în digital marketing consider acest lucru ca fiind parte din rutina zilnică a oricărui profesionist. Așadar, această educare este mai mult decât importantă. Din perspectiva mea e necesară, dacă vreau să ofer ce e mai bun clienților mei. Zilnic, am o oră în care învăț ceva nou pe domeniul meu. De asemenea, în domeniul digital marketing se cer diferse certificări ce au o valabilitate de maxim 1-2 ani, așadar, am nevoie să învăț continuu și fac asta cu entuziasm și curiozitate.Urmezi cursuri pentru dezvoltarea ta ca antreprenoare?
Urmez cursuri pentru dezvoltarea mea ca om. Antreprenoriatul este un rol și exact cum spuneam mai sus o extensie a mea, a ceea ce sunt. Cred că business-ul se dezvoltă și crește pe măsură ce omul lucrează cu el, motiv pentru care am o rutină zilnică în care citesc cărți de dezvoltare personală și ascult podcasturi pe această direcție în perioadele în care mă aflu în trafic, pentru a reduce timpii morți și particip la cursuri online sau offline.Consideri dezvoltarea personală importantă pentru un lider?
Ohh, da! Clar, da, și vine ca o completare a tot ceea ce am spus până acum.Ești lider în afacerea ta? Ce înseamnă pentru tine să fii lider?
Cred că fiecare dintre noi este un lider, pentru el, pentru business și pentru cei din jur. Lider poate fi și acel vecin de bloc care iese primul cu lopata iarna pentru a deszăpezi zona din jurul blocului și fără să spună nimic motivează încă 2-3 vecini în a se alătura acțiunii sale. Lider este și copilul de 8 ani care îți spune cât de important este să iubești natura și să respecți mediul înconjurător prin acțiuni aparent banale. Lideri putem fi toți prin acțiunile pe care le facem.Lider este acel om care prin energia sa te inspiră și te motivează să fii mai bun și prin acțiunea sa creează un impact pozitiv în comunitate.
Îți educi clienții? Cum?
Puterea exemplului o consider cel mai eficient mod de a educa iar la aceasta se adaugă și articolele pe care le scriu pe blog sau postările de pe pagina de Facebook nișate pe digital marketing.Ca la școală, fiecare alege dacă vrea să citească și să asimileze acea informație sau dacă nu o consideră pertinentă pentru el. În general clienții mei sunt pasionați de învățare continuă - cred că atragem oameni în viața noastră pe aceeași energie și valori pe care le avem noi - și colaborarea noastră este una din care învățăm împreună și unul de la celălalt.
Urmezi cursuri de perfecționare? Online sau offline?
Da, refac anumite cursuri de la Google la 1-2 ani pentru a îmi lua certificările și exact cum am spus mai sus, învăț zilnic o oră pentru a mă perfecționa.Ce cărți citești? Poți să ne recomanzi o carte care ți-a schimbat modul de a privi afacerile?
Am să recomand 3 cărți, una care schimbă modul de a privi viața, „Letting Go - Calea Renuntarii” a lui David Hawkins și două care m-au inspirat și m-au făcut să privesc altfel tot ceea ce înseamnă afacere și rolul de antreprenor: „Clubul 5 A.M. Fii stăpân pe dimineața ta! Fă-ți viata mai bună!” de Robin Sharma și „De la idee la bani” a lui Napoleon HillCum te relaxezi? Crezi ca e important să te și relaxezi?
Da, relaxarea este foarte importantă mai ales pentru a îți păstra energia bună și creativitatea la cote maxime. În timpul programului de lucru îmi iau pauze de 10 minute în care ies la o scurtă plimbare, beau cafeaua, citesc un articol motivațional sau ascult o muzică bună, iar după program, închid tot ceea ce înseamnă tehnologie, ies la plimbare, citesc, scriu, desenez, cânt și călătoresc. Cred că cele mai bune activități pentru a te relaxa sunt cele pe care le faci în copilărie, când te joci și descoperi lumea.Ce te amuză și ce te întristrează în timp ce înveți lucruri noi?
Când învăț lucruri noi o fac mereu cu bucurie, curiozitate și entuziasm, la care se adaugă și doza aceea de seriozitate în care subliniez, colorez și fac inimioare sau fețe zâmbitoare în dreptul lucrurilor importante. Nu mă amuză și nu mă întristează nimic. Probabil stilul meu de a învăța ar fi amuzant pentru cei care m-ar privi. Cred că am păstrat ceva din acel copil studios și de fiecare dată se manifestă când vine vorba de învățare.Ce crezi despre ucenicie sau intership?
Chiar la început, în povestea mea, am menționat faptul că internshipul m-a format la începuturi. E foarte important să înveți de la cineva, mai ales în domeniul IT, pentru că în cărți nu găsești partea practică. Pe de altă parte e foarte important să ajungi și tu cel care formează „ucenici” pentru că asta te șlefuiește și mai mult pe tine ca profesionist. Pe mine m-a ajutat foarte mult perioada de „ucenicie”, mi-a pus bazele și fără ea nu aș fi fost unde sunt acum.Ai simțit vreodată că nu ai timpul necesar pentru a învăța tot ce îți dorești?
De fiecare dată când am simțit nevoie să spun că n-am avut timpul necesar pentru un lucru, mi-am dat seama că acel lucru nu a fost suficient de important pentru mine.Pe de altă parte, Jackson Brown spune că „ai exact același numar de ore într-o zi cât le-au fost date și lui Helen Keller, Pasteur, Michaelangelo, Maica Tereza, Leonardo da Vinci, Thomas Jefferson și Albert Einstein”. Așadar, avem timp și ține de noi să-l manageriem încât să facem ceea ce ne aduce bucurie și ceea ce contează cu adevărat pentru noi.
În #LunaPamantului discutăm și despre cum ajutăm mediul înconjurător. Poți să ne spui ce faceți voi în firma voastră pentru ajuta planeta?
O dată pe an particip la plantări de copaci în zona Iași, apoi am grijă ca toate contractele să fie valide în variantă online, pentru a evita printarea lor și în rutina zilnică, optimizez cât mai mult orice coală de hârtie sau agendă pe care scriu. La aceasta se adaugă și colectarea selectivă deșeurilor și o grijă pe tot ceea ce înseamnă risipă alimentară și cumpărături sustenabile.Știm că viața de antreprenoare este plină de provocări. Ce sfat ai da unei tinere antreprenor la început de drum?
În primul rând, i-aș spune să creadă în ea și să lucreze cu ea, ca om, în fiecare zi.Apoi, i-aș spune să își facă un plan cu un obiectiv foarte clar definit și să își seteze ceva mai presus decât „a face bani și atât”, pentru că banii sunt doar un instrument - să își dorească ca prin ceea ce face să aducă un impact pozitiv și în comunitate. Să își găsească un domeniu sau o arie care îi aduce bucurie, încât să nu simtă că muncește niciodată.
Să privească orice eveniment al vieții sale din perspectiva Legii Polarității - o lege pe care am descoperit-o și eu recent, la recomandarea unei prietene, într-un webinar al Monicăi Ion și care mi-a adus foarte multă claritate atât personală cât și profesională.
Să își definească foarte clar ce înseamnă eșecul, pentru că de modul în care îți definești „căderile” ține foarte mult felul în care îți revii din ele. Pe mine m-a ajutat mereu să văd „eșecul” ca pe o nouă oportunitate spre altceva mai bun. În viață te poți pierde doar pe TINE, restul vin și pleacă. Atâta timp cât te ai pe TINE, cât ești ancorat în valorile și principiile tale, tot ce pare a fi „eșec” este doar o lecție care te aduce și mai aproape de tine.
Și în final, i-aș spune să-și amintească că ea este creatorul propriei sale vieți și să folosească acea baghetă magică cu înțelepciune și suflet.