Sunt psiholog și psihoterapeut cognitiv comportamental și centrat pe scheme. Lucrez cu adulți, fizic și online.
Dacă am putea povesti la o cafea despre afacerea ta, ce mi-ai spune prima dată?
Munca mea m-a ajutat să mă maturizez. Susținându-mi clienții în procesul dezvoltării personale am șansa de a descoperi multiplele fațete ale frumuseții umane.
Ce valori te ghidează în afacerea ta?
Pun multă compasiune, deschidere și pasiune în munca mea. Citesc și studiez neobosit, lucrez cu mine însămi și caut să le ofer clienților mei suport deopotrivă eficient și de profunzime.
Ce faci pentru dezvoltarea armonioasă a relațiilor în familie și afaceri?
Ascult cu mintea prezentă, căutând să văd persoana din fața mea: aceasta este o practică, nu ceva ce îmi iese în toate cazurile. Am înțeles în timp că oamenii au nevoie să fie ascultați, înțeleși, validați și susținuți în deciziile, provocările și bucuriile vieții lor. Folosesc această abilitate și practică atât în plan personal, cât și în muncă, iar conexiunile create astfel vin cu o profunzime și căldură pe care le prețuiesc mai presus de orice.
Lăsați afacerea la ușă când ajungeți acasă?
Da și nu. Natura profesiei reclamă concilierea a două atitudini aparent contradictorii. Pe de o parte, sunt necesare multă implicare, dedicare și interes în susținerea unui proces terapeutic. Pe de altă parte, este esențial să nu te confunzi cu dificultățile și problemele explorate. Dansul acesta între distanțarea obiectivă și susținerea empatică cere o balansare continuă.
Ce cărți citești? Poți să ne recomanzi o carte care ți-a schimbat modul de a privi afacerile?
Citesc constant psihologie. Dintre toate abordările psihoterapeutice, cărțile despre terapia schemelor sunt cele care mi-au schimbat și îmbogățit radical abordarea terapeutică. Două cărți care mi-au ghidat mult procesul de creștere personală și ca specialist au fost ”Cum să-ți reinventezi viața” de Jeffrey Young și ”Dezarmarea narcisistului” de Wendy Behary.
Te relaxezi în familie sau în muncă?
Experimentez două tipuri diferite de relaxare în fiecare dintre cele două paliere. În familie trăiesc în mai mare măsură o relaxare așezată, calmă, care are mare legătură cu a fi. În muncă, trăiesc o relaxare mai energică, de tip eudaimonic, strâns legată de sensul meu în viață.
Dacă ai putea să schimbi ceva la afacerea ta, ce ai schimba?
Mi-ar plăcea să îmi pot organiza orarul astfel încât majoritatea activității mele să fie concentrată în prima parte a zilei, nu seara cum se întâmplă în prezent. Sunt o persoană matinală, iar orele de după-amiază reclamă o muncă constantă de adaptare și ajustare din partea organismului meu.
Știm că viața de antreprenoare și cea de familie este plină de suișuri și coborâșuri. Ce sfat ai da unei tinere antreprenor la început de drum?
Unei tinere antreprenor care pornește pe drumul psihoterapiei, i-aș spune să fie blândă și răbdătoare cu ea însăși și cu procesul de creștere organică. Succesul nu vine atât de repede pe cât ne socotim noi la început, dar muncă dedicată, constanța, perseverența și, mai ales, auto-compasiunea aduc, în timp, rezultatele visate. În timp provocările inițiale se atenuează, lăsând loc satisfacției de a face ceea ce corespunde chemării tale.