Din 2015 am început pe drumul antreprenoriatului lăsând în urmă o carieră de farmacist și una de biolog.
Studiile realizate și anii petrecuți în aceste domenii au fost un mare plus când am pornit pe drumul producției de cosmetice cu cât mai multe ingrediente naturale!
Cine ești și de ce ai ales să crești în rândurile antreprenoriatului feminin?
Sunt o femeie care își trăiește viața într-o grădină plină de animale și plante, care iubește să își crească singură mâncarea și să fie cât mai independentă. Laboratorul meu e locul unde iau puterea naturii și o trimit spre pielea fiecărei persoane care alege să aibă încredere în mine. Creșterea mea inevitabil vine împreună cu alte femei, deoarece mare parte din produsele mele sunt mult mai apreciate de sexul frumos. Iar antreprenoarele înțeleg munca mea și relaționează cu ea mult mai bine.Care a fost motivația pentru a porni pe drumul antreprenoriatului?
Sănătatea mea fizică și mentală. Domeniul farmaceutic era un loc mult prea stresant pentru mine, motiv pentru care dezvoltasem diverse probleme de sănătate și am înțeles în primul rând că am doar o viață și este de datoria mea să mi-o trăiesc cât mai bine. Plus că nimeni nu îmi va oferi un mediu de lucru care să îmi lase suficient timp să pot simți că trăiesc conform nevoilor mele.Ultimii ani au fost ani grei pentru afacerea ta? Ce ai învățat din această perioadă?
Afacerea mea e încă foarte dependentă de prezența mea. Ceea ce înseamnă că, după mediul economic care afectează afacerea, eu afectez afacerea. Dacă am zile în care nu mă simt bine, în care nu reușesc să îmi fac treburile, toți anii sunt grei. Am învățat din asta că e ideal să am angajați care să fie dispuși și capabili să înainteze când eu nu pot.Ai urmat cursuri de antreprenoriat înainte de a începe afacerea? Dar în timp ce deja afacerea ta creștea?
Da! cursuri multe și cât de des se poate. Am fost membră AIESEC 3 ani jumate în facultate, ceea ce mi-a oferit informații valoroase pentru a putea porni pe acest drum. Apoi am continuat cu orice oportunitate pe care am întâlnit-o, oricât de mult mi s-ar fi părut că se repetau informațiile. Măcar un moment de "AHA" per curs și tot am plecat de acolo cu un plus de valoare!Cât de importantă e educarea continuă în mediul de business?
Mega, extra importantă! cel puțin pentru mine, care nu sunt un lider nativ. Eu simt că îmi lipsesc anumite priceperi pentru a fi un antreprenor de succes așa că nu pot decât să lucrez să le nasc și să le cresc prin educație continuă!Urmezi cursuri pentru dezvoltarea ta ca antreprenoare?
Da! de toate formele. Nu prea citesc cărți pe acest subiect deoarece nu e modalitatea mea cea mai bună de învățare, însă îmi place să merg la cursuri fizice și să iau energia și motivația de acolo!Consideri dezvoltarea personală importantă pentru un lider?
Da! aproape la fel de importantă ca cea profesională.Ești lider în afacerea ta? Ce înseamnă pentru tine să fii lider?
Vreau să cred că sunt lider pentru cei câțiva oameni care au ales să lucreze cu mine însă nefiind un lider înnăscut simt de multe ori ca poate nu fac destul.Pentru mine liderul înseamnă persoana care îmi oferă motivație, înțelegere și oportunități (de creștere, de învățare, de activități noi).
Îți educi clienții? Cum?
Îi educ cu fiecare ocazie deoarece în domeniul meu - producție cosmetice cu cât mai multe ingrediente naturale - e important ca un produs să fie folosit constant. Nu e locul unde minuni se întâmplă de la prima aplicare, ci e locul unde consecvența este premiată. Așa că pot spune că educ clienții astfel:- față în față sau telefonic - când plasează o comandă - un exemplu concret ar fi un set pentru păr pe care îl realizez - acesta necesită, pentru a vedea rezultate, o utilizare de 1-2 luni plus suplimente alimentare care să acționeze din interior! Ca farmacist pot să le recomand variantele cele mai bune și modul de utilizare.
- prin articole de blog - cine nu vrea să discute cu mine poate găsi cam toate informațiile și pe blogurile mele
- prin viața mea de zi cu zi - pe social media
- prin workshop-urile pe care le țin uneori unde se poate învăța cum să îți faci singur câteva din produsele necesare vieții de zi cu zi
Urmezi cursuri de perfecționare? Online sau offline?
Da! momentan online - un curs realizat de niște oameni foarte talentați din UK, plus că mă bate gândul să mă înscriu la încă un masterat, să simt și experiența offline.Ce cărți citești? Poți să ne recomanzi o carte care ți-a schimbat modul de a privi afacerile?
Eu citesc doar beletristică și cărți de specialitate - chimie, biologie, farmacologie - nu am reușit să mă leg de cărțile de dezvoltare personala așa că nu aș putea să fac recomandări pentru asta.Cum te relaxezi? Crezi ca e important să te și relaxezi?
Am un leagăn foarte confortabil în curte și mă pun în el și viața se simte altfel. E important pentru mine să existe clipele astea. Cred că fără ele creierașul și-ar lua pauze forțate sub formă de "burnout" și chiar nu mi-aș dori să mai experimentez așa ceva.Ce te amuză și ce te întristrează în timp ce înveți lucruri noi?
Mă amuză cât de ușor devin motivată și mă întristează că nu o fac mai des.Ce crezi despre ucenicie sau intership?
Cred că e muncă multă și nu tot timpul satisfăcătoare. Dar atunci când e, mai mare dragul! Eu mi-am dorit mult să am o echipă de oameni tineri care să învețe de la mine și am făcut asta. Ani de zile de acumulat informații despre vânzări, social media, laborator s-au concretizat în 3 oameni cărora le dau informațiile mai departe. Important a fost pentru mine ca la interviu să aflu de la ei că vor învăța lucruri într-un domeniu care le place și care se va regăsi în ceea ce își doresc să facă pe viitor.Ai simțit vreodată că nu ai timpul necesar pentru a învăța tot ce îți dorești?
În fiecare zi.În #LunaPamantului discutăm și despre cum ajutăm mediul înconjurător. Poți să ne spui ce faceți voi în firma voastră pentru ajuta planeta?
Cât de mult se poate! Reciclăm, reutilizăm, refolosim.Pentru mine e o parte foarte importantă - să am o amprentă cât mai mică, și am extins asta și în afacerea mea, unde sustenabilitatea e un concept la ordinea zilei.
Ce faci în familie pentru a ajuta mediul înconjurător?
Locuim la țară, compostăm, reciclăm, eu personal nu consum carne și la mine în familie se consumă puțină, ne creștem ecologic legumele și fructele, avem panouri fotovoltaice și folosim autoturismul pentru drumuri cât mai bine gândite să rezolve cât mai multe necesități etc.Știm că viața de antreprenoare este plină de provocări. Ce sfat ai da unei tinere antreprenor la început de drum?
Să pună picior după picior! Pas cu pas!Mai multe despre mine
Nu am o afacere adaugată