Caietele de activități Minu Busy Book sunt instrumete de învățare prin joacă adresate copiilor între 3 și 8 ani.
Născute din nevoia mea de mama de a avea timp să gătesc sau pur și simplu să-mi beau cafeaua în liniște, gândite inițial pentru copiii mei, am descoperit în timp că sunt utile mai ales în timpul călătoriilor lungi și a spitalizărilor. Aceste materiale țin ocupați copiii prin imaginile atractive și diversitate, oferind totodată șansă copiilor de a dobândi cunoștințe noi și de a aprofunda noțiuni deja învățate.
De 2 ani de când am realizat primele caiete, am ajuns la 15 variante diferite, împărțite pe categorii și grupe de vârstă. Gândite în stilul Montessori, acestea sunt refolosibile și iubite de copii mai ales din cauza scaiului cu care se prind cartonașele detașabile.
Cine ești și în ce crezi?
Sunt Anca, mamă de 2 și om simplu. Cred în corectitudine și în faptul că dacă găsim ceva ce ne place cu adevărat, muncă se poate transforma într-o joacă. Cred că suntem responsabili de viitor, cred că schimbarea în societate vine din lucrurile mici sau mari pe care le facem fiecare dintre noi în familie, la job, când mergem să cumpărăm ceapă, când ne întâlnim cu cineva sau când ne aruncăm gunoiul. Cred că fac o diferența în viață celor din jur prin ceea ce realizez pentru copii.Care este super puterea ta?
Nu am superputeri. Simt doar că am luat decizii bune la momentul potrivit. Simt doar că pe lângă seriozitate, am fost înzestrată cu niște talente și abilități.Care e afacerea ta și care a fost motivația pentru a o începe?
Am început în 2017 să fac cutii de activități pentru copii. De fapt pentru copila mea cea mare, dintr-o frustrare a mea de mama care nu aveam deloc timp pentru mine, iar treburile casnice le făceam mereu cu un copil agățat pe picior/gât. Îmi doream să stea 10 minute singură să se joace, ca să apuc să-l culc pe bebe, să pun mâncarea la foc sau pur și simplu să fac un duș.În primăvara anului 2018, în timpul unei spitalizări cu fetița, mi-am dat seama că nu era deloc practic să duc cutiile cu activități acolo. După 5 zile de plictiseală, am hotărât să fac caiete de activități. Iar acum, cel puțin pentru moment am renunțat la cutii și fac doar caiete.
Cui se adresează produsele și serviciile tale?
Minu Busy Book sunt gândite pentru copiii între 3 și 8 ani. Teoretic. Practic, trebuie să fiu sinceră: sunt și pentru părinți. Pentru că suntem obosiți, depășiți de tot ce se întâmplă, ne simțim vinovați dacă ne îndepărtăm de "perfecțiunea" la care visam înainte să avem copii.Cum îi bucură pe ceilalți afacerea ta?
Din discuțiile cu mămicile care au cumpărat de la mine, am înțeles că sunt încântate de faptul că e ceva unic pe piață, de faptul că își văd copiii entuziasmați de ceva educativ. Trebuie să recunoaștem că e din ce în ce mai greu să ne atragem copiii spre învățare.Care e impactul pe care îl are afacerea ta asupra comunității?
Pentru cei din jur îmi doresc ce-mi doresc pentru puii mei. Nu pentru că sunt bunătatea întruchipată, însă știu că viitorul copiilor mei e alături de oameni. Și prin materialele pe care le fac, dar și prin empatia și corectitudinea mea în relația cu clienții mei, simt că fac un mic pas spre o societate mai bună.După ce valori se ghidează afacerea ta?
Dacă mă gândesc la începuturi și la dificultățile pe care le-am întâmpinat, mă gândesc la perseverență. Dacă mă gândesc la felul în care se desfășoară ativitatea zilnică, amintesc integritatea și respectul. Dacă e să amintesc produsul unic pe piață apărut la începtul anului 2018, pot spune că una dintre valori e inovația. Când mă gândesc la felul în care creez activitățile, pot menționa pasiunea.Cum reușești să găsești un echilibru între familie, business și timp pentru tine?
Mă ajută enorm faptul că puii mei merg acum la grădiniță. Spun asta pentru că un an jumătate am lucrat doar noaptea, eram mai mult decât obosită, însă se pare că am reușit. Îmi iau energie din ceea ce fac, din mesajele mămicilor după ce își primesc materialele.Ce faci pentru tine? Dă-ne câteva exemple.
Trebuie să recunosc că nu fac foarte multe strict pentru mine, însă încerc să găsesc fericire în tot ce fac. Chiar dacă inițial nu vedeam că ceva strict pentru mine, ci pentru familie, faptul că lucrez în grădina de la țară mă relaxează enorm. Ador mirosul de pământ ud, liniștea de acolo și viața la țară în general.Cum ți-a schimbat business-ul viața?
Faptul că "sunt propriul meu șef" îmi dă posibilitatea să-mi țin copiii acasă când sunt bolnavi, fără a mă ruga de cineva și de a da explicații. Această a fost și ideea de bază. Însă dacă mă gândesc bine, lucrez mai mult decât la un job obișnuit. Dacă merg in vacanță, banii nu vin fără să lucrez. Dar m-am obișnuit și-mi place.Ce impact are activitatea ta asupra familiei și a copiilor?
Wow, poveste lungă. Nu aș putea spune că are un impact pozitiv sau negativ asupra familiei, pentru că sunt aspecte pozitive și negative.Faptul că lucrez mai mult mă îndepărtează de familie. Ba mai mult, fetiță mea m-a spus la un moment dat că am nevoie de concediu și m-a întrebat de ce nu am niciodată concediu.
Faptul că lucrez de acasă, i-a transformat pe copiii mei în mici antreprenori, iar casa într-o nebunie pentru că puii mei zilnic decupează, lipesc, fac colete și se roagă de mine să îi angajez pe firmă.
Urăsc să mă vadă mereu cu telefonul în mâna și mă întreb ce exemplu le dau făcând asta. Tocmai de aceea mi-am propus că după ora 16 să nu răspund la mesaje dacă sunt cu copiii.
Fetița mea își dorește să îi fac poze cum se joacă cu materialele ca să apară "acolo unde are mami caietele". În acest moment mie mi se pare exagerat, oricum simt că mi-am expus prea tare copiii.
Dar totuși, faptul că am propria firmă mă ajută să stau cu copiii când vreau (măcar fizic).
Fetiță mea e încântată de faptul că porecla ei, "Minu" s-a transformat într-un brand. Ba mai mult, m-a spus la un moment dat, că și-ar dori ca să facă o activitate la grădi în care fiecare copil să fie întrebat cu ce se ocupă părinții, pentru că ea vrea să spună tuturor ce face mama ei. Pentru mine a fost cea mai bună dovadă că sunt pe drumul cel bun.
Cum vezi lumea copiilor noștri?
Aș vrea să spun că văd ceva roz, dar nu mă lasă inima. Văd că uneori, din dorința de a nu repetă greșelile părinților noștri, facem altele - poate mai mari. Văd permisivitate exagerată din dorința de a nu îngrădi copilul și de a nu-l răni. Văd părinți care încearcă să fie cât mai buni, însă sunt obosiți. Văd mame care simt nevoia de a spune prin ce trec, însă nu au cui să se destăinuie. Văd o generație de părinți care își cresc copiii singuri. Așa cum pot. Văd nepăsare din partea celor din jur la adresa copiilor și a părinților. În aceste condiții, chiar cred că părinții chiar fac tot ceea ce pot pentru copiii lor cu resursele pe care le au. În ceea ce privește educația formală, sunt uimită și încântată să văd educatoare care din propriul buzunar cumpără materialele create de mine pentru copii. Și trebuie să recunosc că îmi sunt tare dragi.Ce facem pentru a-i ajuta să-și găsească calea?
Cred că ar trebui să îi expunem la activități diferite și apoi să îi observăm. Cred. Pentru că nici măcar eu nu mi-am dat seama multă vreme care e calea mea. După liceu, am studiat 7 ani un domeniu care încă nu sunt sigură că a meritat. Simt adesea că am pierdut atâția ani pentru că m-am lăsat dusă de val, de o pasiune din liceu și am uitat că înainte îmi doream să fiu educatoare și apoi mă vedeam artist.Cum te promovezi?
Sunt prezentă online, nu cât mi-aș dori, însă uneori mă retrag discret, intenționat pentru că sunt depășită de numărul mare de comenzi. De fapt, nu fac ceva anume pentru promovare, ies pe rețelele de socializare cu ce materiale noi fac, cu idei de activități, cu părticele din viață mea, exact așa cum sunt. Și faptul că sunt exact că celalalte mame, iar copiii mei sunt niște copii obișnuiți, a fost cea mai bună promovare.Ce piedici ai depășit, ce lecții ai învățat, ce te face sa continui atunci când îți este foarte greu?
Acum când pot spune că în sfârșit am o afacere pe picioare, mă deranjează foarte tare concurență neloială. Când știu cât lucrez până să scot un caiet, sunt intristrată de faptul că în ultima vreme au apărut persoane care descarcă de pe site-urile din străinătate printabile, le imprimă și le vând.Mă deranjează la mine faptul că pun corectitudinea pe primul plan și nu pot trece peste ideea de a folosi imagini 100% legale. Am de pierdut enorm din această cauză, pentru că imaginile mele nu sunt atât de frumoase ca cele create de designeri, dar mamele nu știu asta și adesea sunt alese materiale care arată mai bine, însă furate,
Încerc să-mi fac curaj să vând printabile, pentru că am ajuns la un punct în care lucrez foarte mult, însă știu că vor fi persone care vor cumpăra materialele o dată și apoi vor scoate bani vânzându-le mai departe.
Totuși simt că atâta vreme cât ofer materiale de calitate, bine gândite și ambalate exact așa cum mi-ar plăcea mie să le primesc, cei din jur vor aprecia muncă cinstită. Pentru că până la urmă suntem un exemplu pentru copiii noștri.