ROZMARINUL este planta aducerii aminte…
Ofelia îi dăruiește lui Hamlet un mănunchi de rozmarin atunci când îi cere să nu o uite…
(Planta chiar are proprietăți terapeutice, nu doar simbolice.)
Creațiile ROZMARIN CONCEPT fac referire la basmele româneşti şi universale, la credinţele strămoşeşti, dar şi la evenimentele importante din viaţa fiecărui om contemporan.
ROZMARIN CONCEPT oferă accesorii premium, cu printuri originale în culori vibrante, create de artistul vizual Anca Cernea.
Cine ești tu și în ce crezi?
Sunt designer și creez accesorii fashion și home deco inspirate din tradiție, dar și din ritualurile omului contemporan.Lucrez, alternativ, în diverse domenii creative: teatru, ilustrație, educație.
Cred în forța basmelor, poveștilor, spectacolelor, ritualurilor.
Și, ca orice designer, cred în farmecul și forța formelor și culorilor.
Te-ai gândit la tine ca un super-erou?
Știu că pot să mut munții din loc atunci când îmi pun în gând și când am oamenii potriviți alături de mine. Dar știu că e nevoie de mult antrenament până să muți un munte și mai știu că unii munți trebuie mutați pietricică cu pietricică. Iar pe traseu, poți să cazi; și doare.În locul pelerinei de super erou, port pe umeri câte o eșarfă de mătase naturală: eșarfa "Mulțumesc" în semn de recunoștință pentru toate lucrurile bune care mi se întâmplă, eșarfa "Cea mai frumoasă" atunci când vreau să mă răsfăț, eșarfa "Copacul vieții" atunci când vreau să îmi amintesc de familia mea și de faptul că sunt o ramură dintr-un copac puternic. Și mai am zeci de alte eșarfe ROZMARIN CONCEPT, eșarfe-talisman, purtătoare de mesaje și dătătoare de forță și inspirație.
Dacă da, ce super-erou ești și care este super-puterea ta?
Superputerea mea este teleportarea. Atunci când desenez imaginile pentru colecțiile noi de eșarfe, pot să mă desprind de lumea din jur, să uit de toate problemele și responsabilitățile, să mă cufund în lumea fantastică pe care o creez sau o evoc. Acelea sunt momentele mele de reflecție și regenerare.Accepți jocul în viața ta ca o metodă de dezvoltare și creștere personală?
Eu practic alternativ două meserii. În zilele în care nu sunt designer, sunt profesoară de joacă. Nu este o glumă sau o metaforă. Cunosc sute de jocuri cu zeci de variațiuni. Le explic copiilor regulile, apoi îi ghidez pe parcursul jocurilor: să respecte regulile, să caute strategii creative, să își respecte rivalii, să recunoască atuurile colegilor, să își susțină echipa, să se impună sau să cedeze în funcție de interesele echipei din care fac parte, să își atingă obiectivele, să sărbătorească succesul într-o manieră fair-play, să tolereze eșecul și să se perfecționeze de pe urma lui, să își cultive răbdarea, reziliența, viteza de reacție, memoria și mai ales creativitatea, libertatea și buna dispoziție.Prin urmare jocul este o componentă esențială în viața mea. Nu doar îl predau, ci îl și practic. Tot ceea ce se întâmplă în lumea antreprenorilor este o joacă de copii mari. Cu reguli fixe și reguli în schimbare, cu strategii creative, cu echipe, cu suporteri, cu reușite și eșecuri. Am întâlnit și aici copii răsfățați și copii foarte bine educați. Și mai ales o mulțime de copii curajoși, puternici și foarte motivați.
Ai îmbrățișat gamificarea în afacerea ta?
Avem produse jucăușe și creative. Eșarfele colorate pe care le oferim sunt piese vestimentare versatile, care te provoacă să te reinventezi și să îți reinventezi ținutele.Spiritul ludic este una dintre valorile noastre fundamentale, alături de educație, generozitate și de cultivarea frumosului.
Te gândești că joaca e doar pentru copii și afacerile înseamnă doar seriozitate? Explică-ne de ce.
Mă gândesc că e cel mai bine să iei totul în joacă. Când ai tendința să te iei prea în serios, e suficient să te uiți în sus, către cer, să îți amintești cât ești de neînsemnat, ce loc mărunt ocupi în acest univers ca spațiu, timp și însemnătate. Și de îndată îți recapeți modestia și simțul umorului.Ce jocuri joci tu în viața de zi cu zi?
Jocuri de viteză. Trebuie să fiu foarte eficientă și foarte organizată în ceea ce fac. Și jonglerie. Aceasta e partea cea mai amețitoare: să jonglez cu toate responsabilitățile pe care mi le-am asumat- mamă, profesoară, designer, antreprenoare.Ce jocuri folosești pentru a-ți motiva copilul și a-l educa?
Copilul meu este deja adolescent. I-am dat o libertate foarte mare încă de când era puști, așa că este destul de independent. Se auto-motivează și se autoeducă.Există un joc "Pe de-a-ndoaselea", care ne iese foarte bine: conducătorul jocului (în acest caz eu, mama) dă comenzi, iar jucătorul (în acest caz el, adolescentul) execută comenzile pe de-a-ndoaselea: când îi spui să doarmă, el stă treaz, când îi spui să se-ntoarcă acasă el iese cu prietenii. Când îi spui "E interzis.", el înțelege "E permis.".
Cred că "Oglinda" este un joc care funcționează involuntar între părinți și copii, doar că efectul se vede în timp îndelungat. Este acel joc în care copilul mimează faptele părintelui. Așadar, am încredere că dacă eu mă străduiesc să fiu Om între Oameni, băiatul meu va face la fel.
Ce jocuri folosești în echipa ta pentru a-i motiva să se educe?
Am încercat același joc, "Oglinda", cu trupele de adolescenți pe care le-am condus. Atunci când lucrurile mergeau prost, eu mă străduiam să dau tot ce aveam mai bun, le ofeream tot ceea ce aveau nevoie. Am observat că ei se mobilizau și răspundeau la fel, până când reușeam împreună să punem lucrurile pe picioare. Sper să funcționeze la fel și cu adulții. Cred că oamenii, mici sau mari, au nevoie să știe că îți pasă de ei, că le vezi și le apreciezi eforturile, că vezi ce au ei de oferit unic și special și că ești dispus să faci eforturi cel puțin la fel de mari ca și ei.Folosești gamificarea în marketingul produselor și serviciilor tale?
Da, jocul este modalitatea noastră de creație, de existență, de comunicare.Ce jocuri ne recomanzi? Pot să fie boardgames, jocuri ale copilăriei, jocuri de business...
Voi recomanda 3 jocuri de spus povești:Story Cubes - joc de imaginație, poți crea un număr nelimitat de povești
Dixit - ingenios, cu minunate imagini metaforice
Black Stories - îți testează abilitățile de detectiv
Ce cărți citești? Ne recomanzi o carte pe care ai citit-o recent și te-a făcut să te simți veselă sau încântată de afacerea ta?
În acest moment citesc "Tratat de psihoterapie de grup" de Irvin D. Yalom, Molyn Leszcz. Mi se pare că este o lectură foarte folositoare pentru toți cei care sunt puși în situația de a conduce grupuri de copii, adolescenți, adulți."Basmele" în general sunt o sursă inepuizabilă de inspirație și încântare pentru afacerea noastră. Pentru că la ROZMARIN CONCEPT găsiți... "basmale de basm", eșarfe împodobite cu imagini de basm, care transferă ținutelor voastre ceva din puterea lor magică.