Când a fost ultima dată când ai investit 30 de minute în sănătatea ta? Poate fi cea mai importantă decizie pe care o iei!

Luna octombrie este despre lupta tăcută pe care o duc mii de femei în fiecare zi. Luna aceasta este luna internațională dedicată conștientizării cancerului de sân. Statisticile nu sunt deloc roz: 1 din 8 femei va fi diagnosticată cu cancer de sân la un moment dat în viața ei.

Vestea bună este că detectarea precoce poate salva vieți. Și aici tu poți face diferența!

implica te bg
carmen mihalca antreprenoare

„Din păcate, aveți cancer la sân!”

În 14 decembrie 2018, viața mea s-a schimbat radical. În acea zi, am auzit cuvintele pe care nici o persoană nu dorește să le audă vreodată: „Din păcate, aveți cancer!”

Am auzit cuvintele astea grele și ascuțite și apoi n-am mai auzit nimic din ce se vorbea în încăpere. Doar o singură frază mi-a rămas gravată în minte: „rata de supraviețuire este 5 ani”.

Și nu sunt singura care a trăit o astfel de experiență. La nivel global, aproximativ 2,3 milioane de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de sân, iar 685.000 pierd această luptă în fiecare an.

În România, conform datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, în 2020 s-au înregistrat 12.685 de cazuri noi de cancer la sân, ocupând prima poziție cu o pondere de peste 27% din numărul total de cazuri de cancer înregistrate la noi în țară. În același an, cazurile de deces au ajuns la peste 3900, mortalitatea cauzată de această boală depășind 17% din numărul total de decese pentru toate tipurile de cancer.

Este o boală care nu discriminează, afectând femei de toate vârstele și din toate categoriile sociale, chiar dacă nu au nici un factor de risc. Analiza situației despre cancerul la sân din 2023 o poți citi pe site-ul ministerului.

Dar azi, după toate greutățile întâmpinate, la aproape 6 ani de la diagnostic, după tratamentul îndelungat de 5 ani, deși cancerul a fost depistat în stadiul 1, pot spune ușurată: Sunt cancer free!

Știu că nu toată lumea are aceeași șansă și că prevenția este, de multe ori, arma cea mai puternică în fața acestei boli nemiloase. Așa că vin spre tine cu mesajul “Fă-ți timp pentru investigația anuală: ecografie la sân sau mamografie. Dă-ți timp să fii alături de cei dragi, cât mai mult timp posibil!” #aflacaestibine

Prevenția, scut împotriva cancerului la sân

Deși cancerul de sân rămâne una dintre cele mai frecvente forme de cancer, există speranță!

94%

Rată de supraviețuire

Detectarea timpurie e una din cele mai eficiente metode de a reduce mortalitatea. Studiile arată că, atunci când cancerul de sân este depistat într-o fază incipientă, rata de supraviețuire crește semnificativ, până la 94%. În schimb, în cazurile în care boala este descoperită în stadii avansate, această rată scade drastic. Cu cât cancerul de sân este diagnosticat și tratat mai devreme, cu atât mai mari sunt șansele de supraviețuire pe termen lung.

1 oră

Durează controlul anual la sân

Sănătatea ta merită tot timpul din lume. Prevenția salvează vieți în lupta cu cancerul la sân Un simplu control anual, o ecografie sau o mamografie, poate face diferența dintre viață și moarte.

Începând cu anii 1980, majoritatea țărilor europene au adoptat programe de depistare a cancerului de sân pentru a îmbunătăți rata depistării precoce. În România însă, rata screening-ului mamar este una dintre cele mai scăzute din Europa. 

9%

Femei și-au făcut mamografia între 2019 – 2020

Conform Eurostat, în perioada 2019-2020 doar 9% dintre femei și-au făcut mamografia, comparativ cu o medie de 60% în alte țări europene. România avut cea mai scăzută rată dintre toate țările participante. Rate peste media UE s-au înregistrat în Suedia (95%), Danemarca (83%), Finlanda (80%) şi Portugalia (80%).

75%

Rata de supraviețuire la 5 ani

În ultimul deceniu, în toate țările UE, rata de supraviețuire la 5 ani s-a îmbunătățit în medie de la 79% la 83%. La polul opus, în România s-a înregistrat unul dintre cele mai mici  procente privind rata de supraviețuire la 5 ani, doar (75%), tocmai din cauza procentului redus al screening-ului mamar.

Sănătatea ta e un castel de nisip. Fiecare verificare anuală e mâna care-l protejează de valuri.

Din dorința de a schimba aceste statistici și de a salva cât mai multe vieți, am lansat aici campania „Fă-ți timp! Dă-ți timp! #aflacaestibine”.

Campania își propune să încurajeze femeile din România să-și aloce timp pentru ele, să facă un screening anual și să înțeleagă cât de importantă este prevenția.

Îți poți imagina viața fără un ghimpe de îndoială? Prevenția îți dă libertatea de a trăi fără teamă.

Pe tot parcursul lunii octombrie 2024, această campanie se desfășoară în mediul online și are ca scop conștientizarea importanței ecografiilor și mamografiilor anuale.

Dacă citești aceste rânduri te poți implica și tu activ și poți să devii chiar ambasador al campaniei #aflacaestibine”. E suficient să dai mai departe mesajul sau, dacă ești femeie, să înregistrezi un mesaj video, îmbrăcată în roz, în care să împărtășești din cunoștințele și experiența ta sau să încurajezi alte femei să își facă controalele necesare.

Cum te poți implica în campanie

Mi-am făcut mamografia/ ecografia anuală. Fă-ți timp și tu! Dă-ți timp alături de cei dragi! Află că ești bine!” – să fie mesajul tău

Fă-ți timp pentru sănătatea ta

Programează-te la o ecografie sau o mamografie anuală.

Împărtășește experiența ta

Înregistrează un video îmbrăcată în roz (dar nu e obligatoriu) în care să spui că ți-ai făcut screening-ul anual și încurajează-ți prietenele să facă același lucru.

Răspândește mesajul

Postează pe rețelele de socializare mesajul campaniei, folosind hashtag-urile #aflacaestibine și #lunaroz.

Invită-ți prietenele să se alăture.

Schimbă-ți fotografia de profil în social media

Personalizează poza ta de profil în Canva și schimbă poza de profil în social media pentru conștientizare.

Răspunde la chestionar

Îți cerem doar câteva minute din timpul tău pentru a răspunde la câteva întrebări punctuale. Nu colectăm date personale, iar răspunsurile tale vor rămâne complet confidențiale. Prin participarea ta, contribui la o campanie care poate salva vieți.

Împreună putem face diferența! Fii parte din schimbare și ajută-ne să continuăm să îndemnăm femeile să-și facă controalele anuale necesare.

sondaj

De ce să te implici?

Când îți faci mamografia sau ecografia, îți dăruiești un cadou inestimabil: siguranța că ești bine. Dar nu te opri doar aici. Fiecare dintre noi are puterea de a face o diferență în jurul celor dragi. Prin simpla răspândire a mesajului, tu chiar poți salva vieți!

Campania #aflacaestibine își dorește să ofere o soluție reală la o amenințare reală!

S-au alăturat campaniei

mainiunite

Asociația Maini Unite

Prin implicarea lor ca parteneri în Sibiu și prin donația generoasă oferită, ne ajută să ducem mai departe mesajul despre importanța screeningului pentru cancerul la sân. Gestul lor de susținere ne inspiră și ne dă putere să facem o schimbare reală în viețile femeilor, oferindu-le șansa de a-și proteja sănătatea, alături de cei dragi.

Mulțumim!

medimages

Clinica Medimages Cluj Napoca

Medimages oferă 50 de vouchere cu 25% reducere la ecografii mamare pentru orice persoană care dorește o ecografie la sân.

🌸Pentru a beneficia de voucher:

📞programează o ecografie mamară la dr. Jurca Iulia, medic specialist în radiologie și imagistică medicală la Clinica Medimages Cluj-Napoca

🩷 menționează campania “Dă-ți timp! #aflacaestibine”

🖼 arată imaginea acestei postări la recepție(printată sau pe mobil) când vii la ecografie

👩‍⚕️ Ecografiile vor fi efectuate de dr. Jurca Iulia, medic specialist în radiologie și imagistică medicală, la clinica Mediages în Cluj Napoca.

📅 Voucherele sunt valabile până la sfârșitul anului 2024, așa că ai suficient timp să programezi această investigație importantă pentru sănătatea ta.

Dacă vrei să susții această campanie să ruleze pe tot parcursul anului 2025, hai să discutăm.