Sunt Monica Popescu (Finanțu) – psiholog specializat pe relația de cuplu și consiliere parentală și activez în propriul cabinet de consiliere.

Misiunea mea este să aduc în conştiinţa oamenilor că merită să investească în „vindecarea” relaţiei de cuplu (şi nu numai!) – dacă este afectată de traume sau legături de cuplu necorespunzătoare – și în găsirea partenerului romantic potrivit.

Pe scurt, ajut cuplurile să-şi împlinească visurile şi aibă o viață mai fericită împreună. 

Sunt fascinată de cupluri, de aceea mă implic în această activitate cu bucurie şi entuziasm și trăiesc o satisfacție imensă când comunicarea evoluează și iubirea înflorește iarăși în ochii clienţilor mei. 

Convingerea mea centrală ca profesionist şi ca om este că, relaţia de cuplu armonioasă este o resursa fundamentală a vieţii.

Q De ce să venim la terapie de cuplu? Psihologul nu ne cunoaște, cum ne face să ne înțelegem?

Este adevărat, la început nu vă cunosc. Însă, prin pregătirea și experiența mea profesională de psiholog, ajung să vă cunosc. Vă ofer cadrul de a vă auzi, vedea şi înţelege unul pe celălalt, de a afla împreună unde vă blocaţi (fiecare contribuie atât la blocaj cât şi la ieşirea din el) şi să „vă ţin de mână” în timp ce găsiţi tot împreună, soluţiile cele mai potrivite pentru provocările cu care vă confruntaţi.

Vă îndrum spre a descoperi ce se ascunde în spatele vorbelor, faptelor, comportamentelor sau reacțiilor conflictuale, semnificații care sunt de obicei, dificil de găsit pentru parteneri. Însoțiți de terapeut, cel mai probabil vi se vor dezvălui de unde provin și ce le declanșează, astfel le puteți elimina și veți putea ajunge la re-armonizarea și re-echilibrarea relației.
Diferitele tehnici de terapie sunt instrumente special concepute și testate pentru a vă îndruma către o mai bună înțelegere.

Q Mă ajută terapia să trec peste infidelitatea partenerului?

Infidelitatea poate fi extrem de dureroasă și dificil de depășit dar, dacă ați decis să vă continuați relația, cu sprijinul potrivit este posibil să reconstruiți încrederea zdruncinată și să atingeți un nivel de cunoaștere mai profund.

Un prim pas este înțelegerea motivului infidelității. Nu pentru a justifica comportamentul, ci pentru a identifica un posibil motiv: poate unul dintre parteneri nu a știut cum să-și exprime dorințele, iar celălalt nu a știut ce să ofere.

Calea către reconstruirea încrederii trece prin asumarea responsabilității și căință. Așa cum într-un „vas sub presiune” nu mai poate intra nimic, nici iertarea nu intră, înainte de înlăturarea presiunii acumulate de cel rănit - prin exteriorizarea durerii prin care a trecut. Iar cel care a cauzat durerea, să ofere validarea prin regret sincer și să ofere compasiune şi susţinere.

Nu este o „vânătoare de vrăjitoare”, dar minimizarea suferinței create nu ajută în procesul iertării şi al închiderii rănii. Vindecarea după infidelitate necesită timp și răbdare, pentru ca fiecare să-și proceseze emoțiile.

Astfel, cresc șansele ca rănile să se vindece și să puneți bazele unei noi relații… poate mai puternică.

Q Avem serviciu și copii, când să mai facem și terapie?

Pe termen lung, terapia de cuplu poate avea efect armonizator asupra vieţii de familie, influenţând pozitiv felul în care se simt copiii. De aceea, timpul pentru terapie este foarte important și ar înţelept să fie integrat la capitolul educație relaţională.

Dacă prin modul în care interacționăm ca parteneri, le transmitem copiilor că e firesc să trăim prin ei și că vom dispărea ca indivizi cu nevoi personale, independente de ei, s-ar putea ca aceştia, în mod inconștient, să nu-și mai dorească o familie sau să aibă o familie disfuncțională.

Când relația dintre părinți e frumoasă, nu mai există victimă și agresor, iar fiecare se simte respectat și împlinit. Astfel, oferim un model sănătos de relaționare copiilor noștri.

Obișnuiesc să spun „Fiți bine cu voi și cu partenerul - e cel mai mare dar pentru copiii voștri.”

Q Ce este terapia de cuplu centrată pe emoții și cum funcționează?

Terapia de cuplu centrată pe emoții (EFT, din engleză ”Emotionally Focused Therapy”) a fost dezvoltată de Dr. Sue Johnson și Leslie Greenberg și este aplicată de aproape 45 de ani. Această terapie pune accentul pe emoțiile fiecăruia dintre parteneri și conectarea lor la novel emoţional.

Eu folosesc această metodă minunată, convinsă că, indiferent cât de disperată pare situația unui cuplu care îmi trece pragul cabinetului, există întotdeauna speranță, pentru că au ales să vină la mine şi nu s-au dus direct la notar.
Cred cu tărie că partenerii au șansa de a se regăsi și de a se reconecta dacă au bunăvoinţa şi determinarea de a investi în relaţia lor. Tocmai de aceea, terapia EFT se dovedește extrem de utilă pentru cupluri în momentele dificile, când totul pare pierdut, câteodată, până și speranța.

Prin EFT, partenerii învață să recunoască și să înțeleagă emoțiile negative și tiparele de interacțiune care duc la conflicte. De asemenea, ei învață să-și exprime sentimentele cu înțelegere și compasiune, ceea ce ajută la consolidarea afecțiunii dintre ei.

Q Ce rezultate pot aștepta de la terapia de cuplu centrată pe emoții (EFT)?

În general, cuplurile care urmează terapia EFT pot vedea îmbunătățiri semnificative în relația lor, în propriul lor ritm de schimbare. Partenerii pot ajunge să comunice mai deschis, fiind mai capabili să înțeleagă atât nevoile emoționale proprii, cât şi pe ale celuilalt. În plus, pot redescoperii dragostea ce părea „tocită” sau pierdută, undeva pe parcurs.

Dacă ne orientăm după studii, EFT are o rată de succes foarte mare: cam 70-75% dintre cupluri reuşesc să depăşească dificultățile care îi împiedică să aibă o relaţie împlinitoare . De asemenea, majoritatea cuplurilor semnalează păstrarea calităţii relaţiei câştigate pe durata terapiei şi după 2 ani de la terminarea acesteia.

Evaluează și Scrie o Recenzie

Evaluarea ta

angry
crying
sleeping
smily
cool
Selectează

Recomandarea ta trebuie să aibă cel puțin 140 de caractere

Sunt de acord si accept Termenii si Condițiile pentru publicare recenzie

image

Afișeză orarul
  • Luni09:00 AM - 09:00 PM
  • Marți09:00 AM - 09:00 PM
  • Miercuri09:00 AM - 09:00 PM
  • Joi09:00 AM - 09:00 PM
  • Vineri09:00 AM - 09:00 PM

Sunt de acord și accept Termenii și condițiile pentru a trimite aceste informații?

imageCererea ta a fost trimisă cu succes.

image