Cred că cea mai mare bogăție a oricărei companie/firmă sunt oamenii și punându-i împreună cu un (sens puternic al lui de ce) scop constructiv duce către un joc infinit al realizărilor.
Companiile cheltuiesc mulți bani cu educația informală a oamenilor iar de multe ori roadele investiției se lasă așteptate. Cred că este important ca prim proces în orice demers educațional să aibă loc conștientizarea aspectelor de îmbunătățit și dorința sinceră de dezvoltare și transformare a participanților.
De aceea propun ca, înainte de procesul de analiză de nevoi să aibă loc o introspecție a fiecărui angajat legat de limitările auto-dezvoltate și conștientizarea ariei sau ariilor de îmbunătățit.
Un astfel de exercițiu poate fi făcut în cadrul workshopului W2A. Vezi mai multe informații despre workshop aici.
Dezvoltarea creativității
O altă componentă care sprijină eficiența și performanța individuală și de grup este creativitatea. În același timp, în contextul în care, roboții sunt din ce în ce mai prezenți în mediul organizațional este important să realizăm care este atuul cel mai de preț al oamenilor, prin ce se diferențiază angajații în mod radical față de roboți.
Abilitatea și atuul cel mai de preț este creativitatea.
Creativitatea este nevoie să fie stimulată și dezvoltată în context organizațional.
Workshopul Write2Achieve răspunde foarte bine nevoii de descoperire și dezvoltare a potențialului creativ care se află în fiecare angajat. Vezi mai multe detalii despre workshop aici.
Echipele de management și echipele de oameni care lucrează pentru atingerea unui obiectov comun, trec de multe ori prin situații tensionate sau de stress datorate presiunii specifice mediului de afaceri sau a unor factori pe care aceștia nu-i pot controla.
O variantă care și-a dovedit utilitatea este consilierea de grup în cadrul căreia oamenii care formează diverse echipe de lucru au posibilitatea să clarifice și să depășească situațiile problematice cu care se confruntă.
Iată ce declară unul dintre managerii care au participat la sesiuni de consiliere de grup:
“Pe mine aceste sesiuni (de consiliere și atelierul W2A) m-au ajutat sa ma redescopar si sa fac pasi in increderea pe care trebuie sa o acord colegilor din echipa mea. Am invatat ca nu trebuie sa fiu singur, ci ca pot lucra in echipa. Am acum curajul sa pot oferi incredere celor din echipa mea. Multumesc mult, Daniela!” – George Pleșa – Coordonator program – FDSS
Leaderii sau cei care conduc oameni au multe provocări și este nevoie să lucreze cu multe variabile și necunoscute. Asta poate să ducă la un nivel mare al stresului resimțit cu efecte atât în nivelul eficienței, al productivității sau, cel mai grav, cu efecte asupta sănătății personale.
De aceea, în opinia mea, fiecare conducător al unei echipe de oameni, conducător de afacere sau manager este bine să aleagă să participle la sesiuni de consiliere. În cadrul acestor sesiuni are posibilitatea să-și clarifice diversele situații prin care trece și să găsească soluții de rezolvare a lor, indiferent dacă este vorba de creșterea performanței sau depășirea unor momente dificile prin care trece.
Rolul consilierului este acela de a facilita experiențele de care are nevoie clientul, de a-i fi alături pe parcursul procesului de auto-cunoaștere și auto-dezvoltare, oferindu-i un mediu de explorare lipsit de judecată, de etichete și, poate cel mai important, lipsit de rețete de succes.
După 20+ ani petrecuți în diverse funcțiuni ale departamentele de Operațiuni cu Oamenii (Resurse Umane) ale unor companii naționale și multinaționale, am dobândit o experiență vastă care poate servi firmelor pentru a construi o abordare în lucrul cu oamenii care să le asigure succesul.
În orice companie, rolul de a menține echilibru între dorințele și aspirațiile angajatorului și dorințele și aspirațiile angajaților este un rol care revine specialistului de Resurse Umane. Acesta este nevoie să ajungă cu profesionalismul până la nivel de artă pentru a construi și menține echilibrul dintre părți.
Pot să mă alătur și să ofer serviciile mele organizațiilor care își doresc să atingă performanța și excelența în afaceri fiind atente atât la obiectivele de afaceri cât și la oamenii care contibuie la atingerea acestora.
Hai să ne cunoaștem și să vedem cum pot să servesc activității pe care o desfășori.