În România depresia postnatală încă este un subiect tabu, iar statisticile lipsesc. La nivel mondial, 80% dintre femeile care au născut recent experimentează tristeţea naşterii sau baby blues. Aceste schimbări de stare se petrec în primele zile de după naştere şi durează 2-3 săptămâni, fiind un răspuns natural al tornadelor hormonale. În schimb, între 15 şi 20% dintre proaspetele mame dezvoltă modificări severe ale dispoziţiei, care se manifestă sub denumirea de depresie postnatală sau depresie postpartum.
Proiectul #StrigătÎnTăcere îşi propune să dea voce mamelor care se luptă cu depresia postpartum şi să crească nivelul de informare şi conştientizare asupra întregii societăţi. Mai mult, #StrigătÎnTăcere este o campanie împotriva stigmatizării şi demitizării simptomelor depresiei postpartum iniţiată şi coordonată de Evelina Smîntînă, Psiholog Clinician.
Printre obiectivele pe termen lung ale campaniei, suplimentar factorului psihoeducaţional, se numără şi crearea unei platforme de suport prin care mamele, familiile şi prietenii acestora pot solicita ajutor de specialitate din partea psihologilor clinicieni şi psihoterapeuţilor. Este important, noi ca societate, să începem să judecăm mai puţin şi să ne implicăm mai mult în ajutorarea femeilor care experimentează maternitatea.
Depresia postnatală se poate manifesta oricând în primul an de viaţă al bebeluşului, începând cu săptămâna 4 după naştere. Poate dura de la câteva luni până la un an sau mai mult şi este deseori însoţită de o serie de simptome precum tulburări ale apetitului, tulburări ale somnului, scăderea încrederii în sine şi dificultăţi în menţinerea atenţiei şi concentrării pe termen lung. Femeile cu antecedente de depresie sau anxietate au un risc crescut de a dezvolta depresie postpartum, la fel cum factorii genetici pot contribui la o vulnerabilitate crescută. Alte cauze pot fi:
- dificultăţile financiare;
- dificultăţi în relaţia de cuplu sau familia monoparentală;
- sarcină cu probleme şi risc de avort sau naştere prematură;
- naşterea prematură;
- problemele de sănătate ale bebeluşului sau complicaţii la naştere;
- lipsa ajutorului partenerului sau membrilor familiei;
- sarcina neplanificată, vârsta mamei.
Campania poate fi urmărită în online pe reţelele de socialiare prin #StrigătÎnTăcere şi pe site-ul evelinasmintina.ro şi al partenerilor. Va fi precedată de o cercetare academică, în colaborare cu Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii din Bucureşti. #StrigătÎnTăcere poate fi şi vocea ta.
Alătură-te campaniei şi trimite un mail cu povestea ta la hello@evelinasmintina.ro. Ajută şi alte mame care se confruntă cu stări depresive, iritabilitate, plâns excesiv, panică, hiper-vigilență, hiper-protecție, anxietate severă sau gânduri negative să dea un nume acestor trăiri.
În cadrul campaniei s-au alăturat: Ana-Maria Găleţeanu, cu lucrări care vor ilustra trăirile mamelor și vor completa mesajul fiecărei povești, Carmen Mihalca şi antreprenoare.ro ca parteneri media, Andra Pintican şi Daniela Irimia.