Să considerăm fericirea drept prima noastră datorie.
zicea Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii
În #LunaRecrearii discutăm despre subiecte diverse, care ne ajută să conștientizăm anumite situații și să înaintăm pe calea dezvoltării personale.
Am discutat despre risc, angajat, anxietate, stres, sindromul burnout, alegere și libertate. A venit momentul să discutăm și despre fericire și cum este ea văzută, simțită de femeia antreprenor.
Așa că am întrebat femeile antreprenor din comunitatea Antreprenoare: Ce este fericirea? Ce înseamnă fericirea pentru tine? E prima ta datorie? Ai ales calea antreprenoriatului pentru a fi fericită sau antreprenoriatul te-a ales pe tine?
Cum definim fericirea?
Fericirea este o stare mentală de bine, fiind caracterizată de emoții pozitive sau plăcute, de la mulțumire la bucurie intensă. Diferite abordări biologice, psihologice, religioase și filozofice s-au străduit să definească fericirea și să identifice sursele sale.
Diverse grupuri de cercetare, inclusiv psihologia pozitivă, au făcut eforturi pentru a aplica o metodă științifică de a răspunde la întrebări despre ceea ce este „fericirea” și cum am putea-o atinge.
Filozofii și gânditorii religioși de multe ori definesc fericirea în termeni de a trăi o viață bună sau înfloritoare, mai degrabă decât pur și simplu ca o emoție. Fericirea socratică este viața în conformitate cu etica și nu e neapărat însoțită de emoții pozitive. – ne spune Wikipedia.
Ce este fericirea pentru antreprenoare?
Mihaela Hurezeanu ne spun: Fericirea e, până la urmă, o alegere. Pare un clișeu și când ne confruntam cu greutăți doar o vorbă goală. Adevărul e că știu mulți oameni care par să aibă tot și nu sunt fericiți și oameni care au foarte puțin (și nu doar material) și sunt fericiți. Acum mulți ani am citit undeva “raiul pe pământ e o alegere pe care o faci, nu un loc unde mergi” și am adoptat-o. Și am descoperit că puterea pe care simți că o ai când starea ta nu e legată de oameni sau lucruri, îți da energia necesară să creezi ceea ce îți dorești.
Laura Lucia Găvan: Fericirea înseamnă să te bucuri sincer de ce ai, să trăiești în prezent, să iți urmezi visele și să le faci să devină realitate. 🙂
Alina Hlipcă-Radovici marketing se destăinuie: Am ales calea pentru a fi fericită și sunt mai bine decât aș fi putut estima. Libertatea mă bucură din inimă.
Ioana Dan: Antreprenoriatul m-a ales pe mine și da, dacă nu aș fi fericită nu aș putea să continui pe drumul acesta. Cea mai mare fericire pentru mine e atunci când duc la bun sfârșit un proiect sau o etapă în care am investit foarte multă energie și timp. Sunt cateva momente de împlinire și relaxare care parcă vin din altă lume.
Carmen Mihalca: După ce am cochetat 2 săptămâni cu calitatea de angajat, am simțit că nu pot fi fericită dacă am anumite constrângeri ale libertății de mișcare și decizie. Așa că, am ales drumul antreprenoriatului. Cred că ne-am ales reciproc și, mai cred că fericirea e în lucrurile și faptele mici. Chiar dacă pare un clișeu, redescoperi fericirea după momente grele în viață și poți învăța să fi fericit.
Ce este fericirea pentru tine? Ai găsit-o sau încă o cauți?