Afacerea mea este despre servicii de dezvoltare personală prin consiliere și ateliere. Mă numesc Lavinia Mihaela Popescu și ofer consiliere pentru dezvoltare personală, consiliere prin artă și sunt facilitator comunicare nonviolentă, predând principiile comunicării nonviolente.
Afacerea mea se concentrează pe promovarea ascultării ca resursă esențială pentru a depăși provocările vieții, care adesea provin din calitatea relațiilor noastre. Cred cu tărie că prin ascultare autentică putem crea conexiuni mai profunde și mai semnificative.
De asemenea, sunt inițiatoarea proiectului Ascultă Orașul, care cuprinde atât un atelier de ascultare și conectare, cât și o emisiune dedicată oamenilor orașului care merită să fie ascultați și împărtășiți cu lumea.
Cine ești și de ce ai ales să crești în rândurile antreprenoriatului feminin?
Sunt Lavinia Mihaela Popescu, consilier de dezvoltare personală și facilitator de comunicare nonviolentă, dedicată ascultării și conectării autentice. Am ales să cresc în rândurile antreprenoriatului feminin pentru că văd în această cale o oportunitate de a crea un impact real în viețile oamenilor, într-un mod în care valorile mele – empatia, ascultarea și susținerea relațiilor sănătoase – să fie integrate în fiecare aspect al muncii mele.Antreprenoriatul îmi oferă libertatea de a-mi transforma ideile și pasiunile în proiecte care contribuie la creșterea personală și colectivă, în special pentru femei și comunități care au nevoie de spații sigure și de sprijin. Cred că, prin puterea exemplului și a inițiativelor personale, putem inspira și alte femei să-și urmeze visurile și să creeze schimbarea pe care doresc să o vadă în lume.
De asemenea, cred că cu cât sunt mai multe femei care conduc afaceri, cu atât vor fi mai puțin vulnerabile și expuse riscurilor și vor schimba mentalități și îmbunătăți mediul de afaceri.
Care a fost motivația pentru a porni pe drumul antreprenoriatului?
Motivația mea de a porni pe drumul antreprenoriatului a venit din dorința profundă de a aduce schimbare și de a crea un spațiu în care oamenii să se simtă ascultați, susținuți și îndrumați. Mi-am dat seama că multe dintre provocările vieții au la bază lipsa conexiunii autentice și a relațiilor sănătoase, iar antreprenoriatul mi-a oferit libertatea de a crea soluții care să răspundă acestor nevoi.De asemenea, mi-am dorit să îmbin toate pasiunile mele — comunicarea nonviolentă, dezvoltarea personală și arta de a asculta — într-o afacere care nu doar să ofere servicii, ci să inspire și să contribuie la transformarea pozitivă a celor din jur. Am vrut să fac lucrurile în felul meu, din bucurie, cu sens și să le dau altora oportunitatea de a-și redescoperi propriul echilibru și potențial. E mai curând o credință, un mod de a da sens vieții mele decât o afacere, dar cred că atât timp cât ceea ce oferi îmbogățește viața cuiva, va duce și la creșterea cifrei de afaceri.
Ultimii ani au fost ani grei pentru afacerea ta? Ce ai învățat din această perioadă?
Da, de când am deschis afacerea mea, anul trecut, este cu adevărat dificil. Piața este extrem de aglomerată, iar provocarea cea mai mare este să conving oamenii că ceea ce ofer este de calitate și poate aduce o schimbare reală în viața lor.Confuzia legată de unde să apelezi atunci când te confrunți cu o provocare personală face totul și mai complicat.
În acest context, am învățat că autenticitatea și consistența sunt esențiale. Oamenii caută soluții rapide, dar ceea ce îi face să revină este experiența profundă de a fi ascultați și înțeleși cu adevărat.
Chiar acum mă confrunt cu aceste provocări. Este o luptă continuă să rămân vizibilă într-o piață aglomerată și, de multe ori, mă simt tentată să renunț. Dar renunțarea ar însemna să mă trădez pe mine însămi, ceea ce nu vrea să fac.
Sunt momente în care mă simt tentată să renunț, dar știu că asta ar însemna să renunț la mine și la ceea ce cred cu tărie. Afacerea mea este o expresie a valorilor mele și a misiunii de a oferi sprijin și conexiune autentică, iar abandonarea acestui drum ar însemna să renunț la misiunea mea de a face o diferență în viețile oamenilor.
Ce am învățat din această perioadă dificilă este că răbdarea și încrederea se construiesc în timp, iar relațiile pe care le creezi cu oamenii sunt cheia succesului. Nu este ușor, dar știu că impactul pe care îl pot avea merită tot efortul și dedicarea.
Ai urmat cursuri de antreprenoriat înainte de a începe afacerea? Dar în timp ce deja afacerea ta creștea?
Da, am urmat cursuri de antreprenoriat înainte de a începe afacerea și continuu să investesc în formarea mea pe măsură ce afacerea crește. Unul dintre cele mai valoroase cursuri pe care le-am urmat în acest domeniu este Școala Națională a Femeilor Manager Adela Dinu. Acolo am învățat cum să definesc esența unei afaceri și cum să o construiesc și gestionez efectiv.De-a lungul timpului, am urmat nenumărate cursuri de dezvoltare a abilităților antreprenoriale. Pe lângă acestea, am studii de jurnalism și lucrez în relații publice, ceea ce îmi permite să aduc o abordare unică în tot ceea ce fac.
Totuși, serviciile mele de consiliere sunt un produs de nișă, de soloprenor și, adesea, rețetele tradiționale de afaceri nu funcționează la fel de bine.
Deocamdată nu este un sistem, car să aibă angajați, dar lucrez alături de profesioniști din domeniu, îmi desfășor activitatea în clinica unui psihoterapeut și facem proiecte împreună. Pentru că „împreună” pare să fie felul în care să poți vorbi oamenilor pe sufletele lor, nu pe strategii de marketing.
Cât de importantă e educarea continuă în mediul de business?
Educația continuă este esențială în mediul de business, indiferent ce afacere ai avea, deoarece îți oferă adaptabilitate (ceea ce promovez eu, de altfel), te ajută să rămâi relevant în fața schimbărilor rapide din piață.Actualizarea constantă a competențelor este crucială iar networkingul oferă oportunități de a întâlni alți profesioniști și de a colabora. Inovația stimulează gândirea creativă și soluțiile inovatoare.
Educarea continuă crește încrederea în tine, ajutându-te să iei decizii mai bune și te dezvoltă personal, contribuie la creșterea ta ca individ.
Dar educarea continuă are un avantaj global și mai mare: contribuie la creșterea întregului mediu de business și astfel fiecare actant în afaceri își va crește nivelul de dezvoltare și adresabilitate.
Personal, îmi place să învăț de la oameni „nerezonabili” – cei care au creat sisteme de afaceri inovatoare și care au îndrăznit să iasă din tipare. Particip la conferințe și ascult podcasturi cu astfel de persoane pentru a simți energia comunității și a învăța din experiențele lor.
Urmezi cursuri pentru dezvoltarea ta ca antreprenoare?
Am urmat multe cursuri, printre care cel amintit mai sus, Școala Națională a Femeilor Manager Adela Dinu în urma căruia am certificat european de manager. Desigur, nu certificatul te face manager, dar îl consider onoare pe acesta, când știu ce programă valoroasă am studiat acolo.Cursul de compasiune și comunicare nonviolentă a fost un curs de un an pentru că nu e ceva ce înveți în două zile, tip fast food, ci de integrat și exersat.
Sunt foarte multe cursuri pe piață și în trecut am ales și unele care nu mi-au adus foarte multă valoare, dar asta nu mă face să mă opresc din a urma cele care simt că rezonează pentru ce am eu nevoie.
Îmi place să învăț de la experți și de la alți antreprenori care au avut succes, deoarece fiecare experiență aduce noi perspective și idei valoroase.
Consideri dezvoltarea personală importantă pentru un lider?
Absolut, dezvoltarea personală este esențială pentru un lider. De fapt, nici nu te poți numi lider dacă nu cauți să te dezvolți și crezi că le știi pe toate.Indiferent de nivelul de creștere personală ai ajuns, nu încetezi să fii curios și să cauți să fii o variantă mai bună a ta.Un lider trebuie să înțeleagă propriile puncte forte și slabe pentru a-și putea îmbunătăți stilul de conducere deci are nevoie de autocunoaștere și auto-reflecție.
Dezvoltarea personală ajută la cultivarea empatiei, esențială pentru a construi relații solide cu echipa.
Liderii care investesc în dezvoltarea personală sunt mai deschiși la idei noi și la adaptare, stimulând inovația în organizație.
Îmbunătățirea abilităților de comunicare este crucială pentru a transmite viziunea și a motiva echipa. O bună dezvoltare personală ajută la gestionarea stresului și a provocărilor, esențiale pentru un leadership eficient.
În concluzie, un lider care se angajează în dezvoltarea personală nu doar că își îmbunătățește abilitățile, dar și inspiră echipa să facă același lucru.
Ești lider în afacerea ta? Ce înseamnă pentru tine să fii lider?
Da, mă consider lider prin ceea ce fac. Nu conduc o echipă, dar mă simt un agent de schimbare pentru publicul meu dar și pentru colegii mei. Pentru mine, a fi lider înseamnă să îmi asum responsabilitatea de a fi ceea ce predic și de a crea un mediu în care fiecare membru se simte valorizat și motivat. Mi s-a împărtășit că viziunea mea a inspirat. Am contribuit prin exemplul personal și prin resursele pe care le-am împărtășit celorlați. A inspira prin exemplu este crucial. În cazul unei organizații, comportamentele și valorile liderului influențează cultura organizațională: în cazul meu, autenticitatea și verticalitatea influențează publicul cu care interacționez.În esență, a fi lider înseamnă a fi un susținător, un ghid și un catalizator pentru schimbare, contribuind la creșterea și succesul atât al echipei, cât și al afacerii sau organizației.
Empatie: A înțelege nevoile și preocupările membrilor echipei este esențial pentru a construi relații puternice și pentru a crea un mediu de lucru pozitiv.
Decizii: Liderul trebuie să fie capabil să ia decizii dificile, având în vedere binele întregii echipe și al afacerii.
Dezvoltare: Un lider investește în dezvoltarea personală și profesională a echipei, încurajându-i să își atingă potențialul maxim.
Exemplu personal: A conduce prin exemplu este crucial; comportamentele și valorile liderului influențează cultura organizațională.
În esență, a fi lider înseamnă a fi un susținător, un ghid și un catalizator pentru schimbare, contribuind la creșterea și succesul atât al echipei, cât și al afacerii.
Îți educi clienții? Cum?
Prin activitatea pe care o desfășor, consilierea pentru dezvoltare personală are un efect de învățare. În specificul domeniului meu, mă feresc de cuvântul „educare” pentru a nu da un substrat corectiv.În dezvoltare personală, creștem, evoluăm, înțelegem, acceptăm. Nu sfătuiesc ci ghidez. nu corectez ci sunt prezentă. Sunt o multitudine de instrumente pe care le folosesc ca și consilier de dezvoltare personală autorizat.
Dacă te referi la a educa piața, aici e o altă discuție și lungă. Esența este să faci oamenii să înțeleagă că munca ta trebuie respectată la fel de mult ca a celorlalți și că nu e loc de compromisuri.
Urmezi cursuri de perfecționare? Online sau offline?
Am urmat cursuri atât online cât și offline. Desigur, le prefer pe cele în persoană, dar unele sunt accesibile doar online.De exemplu, am urmat cursuri de ascultare activă în engleză, pe o platformă de voluntari, de unde am învățat foarte multe pe care din altă parte nu aș fi avut ocazia să le integrez.
Ce cărți citești? Poți să ne recomanzi o carte care ți-a schimbat modul de a privi afacerile?
Ohhh, am ajuns la un subiect pe care îl ador. Citesc foarte mult, și particip activ la întâlnirile a două cluburi de carte locale.Chiar acum am început cartea „Nerezonabil” de Andreea Roșca și cred că este utilă nu doar celor din mediul de afaceri ci tuturor celor interesați de creștere și evoluție personală. Tot de Andreea Roșca recomand „Cei care schimbă jocul” și podcasturile ei.
Luați, de exemplu, interviul cu Mircea Miclea și spuneți-mi dacă, după ce îl ascultați, nu vă gândiți deja la a face o schimbare care să determine un progres dacă nu chiar să deschideți o afacere sau să creați un produs. Că adesea, în afaceri este despre creație.
Citesc și foarte multă literatură și asta cred că contribuie enorm în a avea o viziune, în a te dezvolta personal, în a deveni un agent de schimbare și a a înțelege mai bine ce înseamnă a fi om și a trăi pe acest pământ.
Cum te relaxezi? Crezi ca e important să te și relaxezi?
Ador să mă relaxez. Este foarte important să te relaxezi, să îți dai mai mult decât o pauză, altfel mintea nu mai poate avea viziune. Și fără viziune nu poți crea nimic. Rutina duce la rugină ceea ce duce la ruină.Cel mai mult mă relaxez ascultând orașul, mediul. Merg foarte mult pe jos dar în plimbare conștientă, intenționată, adică sunt atentă la ce văd, aud, simt, miros.
Aleg rute diferite pentru a ajunge dintr-un punct în altul. Mi-am cultivat intenția de a merge ca un turist în orașul meu, să fiu curioasă să descopăr ce povești îmi spune mediul.
Într-o zi aleg să fotografiez garduri, în alta ferestre, în alta să descopăr un stil arhitectural. Cel mai des, aleg să nu fotografiez. Pot urca într-un tramvai pe un traseu pe care nu merg de obicei doar pentru a lua o pauză și a contempla ce e în jur.
Mă relaxez participând la evenimente: de la petreceri cu femei de afaceri, la conferințe despre cărți psihologice sau de literatură, la petreceri tematice organizate de artiști sau coachi de dezvoltare personală, la degustări de vinuri. Sunt foarte multe evenimente în oraș care ne pot aduce relaxare ți împlinire sufletească. Aș putea spune că la mine e un tipar: evenimentele ca mod de relaxare. În spate, stă nevoia foarte mare de conectare cu oamenii.
Ce te amuză și ce te întristrează în timp ce înveți lucruri noi?
Mă amuză că îmi dau ocazia să mă joc, să mă conectez la acea stare de descoperire și încântare că ți-ai mai îmbogățit viața cu ceva.Nu prea văd ce ar putea fi întristător în a învăța lucruri noi dar mă duce cu gândul la a nu aplica ce ai învățat. De multe ori am făcut asta, să caut să învăț cât mai mult ca apoi să nu mă folosesc de ele. De aceea, este bine să fim minimaliști și când suntem în fața alegerii unui curs nou, să ne întrebăm de două ori dacă „este asta o contribuție pentru mine?” sau e doar presiunea vânzătorului care îți spune: „grăbește-te, mai sunt doar câteva locuri” sau „ai mare nevoie de asta, îți va da claritate și îți va schimba viața”.
Din contră dacă întâlnești astfel de persoane, fugi de ele, clar cursul ăla nu e pentru tine. Eu am căzut în capcana lui a nu ști să spun NU. Și sper că după acea experiență am reușit să fiu mult mai selectivă și precaută.
De asemenea, poate fi o capcană când îți vinde cursul un „guru„ al dezvoltării personale pe sume care te fac să te împrumuți în bancă. Mult mai multă valoare am primit de la însuși cursul de formare consilier de dezvoltare personală cu Liliana Cehan, care a fost la un preț cât se poate de decent, decât de la un „selfmastery” cumpărat la un preț extrem de scump.
Ce crezi despre ucenicie sau intership?
Ucenicia sau internshipul este o mare ocazie pe care o poate avea un debutant. Avem acum șansa să învățăm și să ajustăm ceea ce ne dorim de la viață dacă facem un internship. Îți poți da seama care sunt valorile tale, aspirațiile și șansele de carieră după o astfel de experiență.Să fii ucenic îți oferă o șansă în plus pentru a face alegeri mai bune, nu doar a fi un profesionist mai bun.
Așadar, recomand oricui are ocazia, să aleagă să fie mentee în domeniul în care intenționează să aibă o carieră.
Ai simțit vreodată că nu ai timpul necesar pentru a învăța tot ce îți dorești?
Cred că avem tot timpul din lume pentru a învăța exact ceea ce ne este necesar să învățăm. Uneori, tot ceea ce îți dorești poate să nu fie tot ceea ce îți este necesar.Alegem să învățăm pentru că piața îți împinge credința că nu ești destul de bun, că trebuie să mai bifezi un curs sau din teama de a nu rata ceva. Chiar cunosc un personaj amuzant care lucrează la o multinațională pe un post de execuție, dar are în telefon o grămadă de diplome cu calificări.
A învăța este foarte necesar, dar nu „tot ce îți dorești”.
Consilierea pe care o ofer eu poate ajuta la a lucra cu acest „tot ce îmi doresc”.
Este util să ne descoperim cât mai repede zona de talent și să mergem predominant în acea direcție. E posibil să vrei să fii un psiholog cât mai bun, atunci poți investi în formare pe „schema therapy”, să zicem, dacă asta va ajuta să poți oferi mai mult sprijin pacienților, dar dacă vrei să faci un curs de barman, indiferent ce meserie ai, fă acel curs, dar nu înainte de a evalua care este nevoia din spate pe care vrei să o acoperi.
Dacă nu poți identifica singur, pot spune, cu încredere, că te pot ajuta eu să ai claritate, în urma unei ședințe de consiliere.
În #LunaPamantului discutăm și despre cum ajutăm mediul înconjurător. Poți să ne spui ce faceți voi în firma voastră pentru ajuta planeta?
Eu am o dată serviciile de consiliere de dezvoltare personală dar lucrez și în relații publice într-o companie care se ocupă în mod direct de sustenabilitate: transportul public.Desigur că acțiunile mele zilnice sunt în a reduce consumul. Doar reciclarea nu este suficientă. La cabinet suntem minimaliști și avem grijă cât gunoi facem și îl strângem.
Personal evit risipa de resurse și nu merg cu mașina. Nu tipăresc materiale dacă nu sunt absolut necesare, nu ofer suport de curs tipărit nejustificat.
În biroul de relații publice și în toată organizația nu listăm documente fără sens, nu consumăm lumină, avem coșuri dedicate pentru reciclare selectivă. Participăm activ la a organiza activități în comunitate, cum ar fi chiar acum, „Săptămâna mobilității” și facem „awarness” asupra împărțirii spațiului public comun în care să ne respectăm unii pe alții și să prezentăm avantajele utilizării tramvaiului sau autobuzului electric.
Sustenabilitatea și ecologia nu sunt doar niște valori pentru mine ci le pun în practică.
Ce faci în familie pentru a ajuta mediul înconjurător?
La fel ca și la locurile de muncă, caut să nu fac risipă de resurse. Cumpăr de la magazine de proximitate ca să nu arunc mâncarea, să iau doar cât îmi trebuie pentru o zi-două, nu îmi palce să fac stocuri. Când ai stocuri, arunci.Caut să cumpăr local și de sezon pentru a respecta producătorul local. E și aici respectul pentru mediu.
Nu vreau ambalaje și refuz punga gratuită din piață. Duc ambalajele de la creme la Kaufland sau la Gerovital.
Sunt foarte multe lucruri mărunte pe care le putem face pentru a aduce un pic de iubire mediului înconjurător.
Știm că viața de antreprenoare este plină de provocări. Ce sfat ai da unei tinere antreprenor la început de drum?
Să aibă curaj, să pună limite, să învețe, să citească, să ceară ajutorul, să se dezvolte personal. Să își asigure flexibilitate și posibiltate de alegere.Aș sfătui orice tânără să ceară ajutorul, să meargă să învețe de la cei care au deja succes dar se și aliniază valorilor ei.
De asemenea, cred că să fie în comunități de femei o va ajuta enorm, să primească sprijin real. În Iași avem OFA, o comunitate a femeilor de afaceri care aduc o contribuție semnificativă antreprenoarelor.
Este mare nevoie de femei curajoase care să îți facă vocea auzită în lume și e nevoie de multă răbdare și asumare așa că încurajez ca tinerele să ia calea antreprenoriatului.
În concluzie, zic așa: să ai curaj, să ai inimă!
Mai multe despre mine
Nu am o afacere adaugată